Как да не бъдем идиоти, когато ходим в супермаркета

| от |

Ходенето до супермаркета е културно действие с цел разтуха и отмора. Там се грижите за себе си, срещате се с различни любопитни хора, научавате нови неща. Суперът е като спа център, но вместо солариум има топла витрина. Като театър, но вместо да чакат Годо, чакат Гинчето на трета каса. Като галерия, но плодовете не са натюр морт, а ГМО. Такова изискано здание налага етикет, който за щастие е лесен и елементарен.

Не заставайте с количката по средата на пътя. Ако видите такъв човек с така поставена количка, вземете му нещо от нея. Или по-лошо – сложете му нещо, което не иска. Два свински джолана например. Подтикнете го към канибалство.

Когато някой гледа нещо на стелажите, не заставайте между човека и стелажа. Има си ред в този живот, има си граници. Това, което няма, е оправдания от типа: „Ама не го видях“. Това е цял човек, как може да не го видите! Най-вероятно има и количка със себе си – не може да не видите цял впряг. Изчакайте, не бъдете звяр.

Не се ядосвайте на персонала. Преди да са „длъжни да ви обслужват, понеже са персонала“, те са хора, които работят доста отвратителна работа. Ябълките, които виждате подредени на щанд, не са се подредили сами. Въпреки че са ГМО, още нямат крака. Подредил ги е човек, чиято длъжност в есенцията си е „мениджър ябълки“. И този човек не е застрелял никого все още. Като възпитани хора трябва да уважаваме тази неземна сила. Искрена киселост винаги е по-добре от фалшива усмивка.

Ако някой дойде на касата с един хляб и две млека, а вие имате цяла композиция колички с продукти, пуснете го преди вас. Хората, които не отстъпват място на клиентите с малко покупки, са същите, които разбутват жените и децата, за да се качат първи в лодките, когато Титаник тръгне да потъва. Освен това много е вероятно човекът с млеката да работи по държавните администрации. Ако го пуснете, той ще запомни добрината ви за цял живот и когато пътищата ви се пресекат отново, вие ще сте бенефициента.

И последно:

Официалният изход на супера не е краят на супера. Краят на супера е след малките ромски деца пред него. Помнете! Винаги отговаряйте на въпроса с въпрос:

– Бате, имаш ли стотинки?

– Ти ходиш ли на училище?

Знам, че е коравосърдечно, но всъщност не е. Този метод първоначално обърква детето, а след това го учи на ценности. За последно – порадвайте се малко на кучето, което е вързано за булфона пред супера. На този свят, където всички сме объркани и слепи, само то не иска нещо от вас.

 
 

Какво да сготвим набързо, когато гаджето на съквартиранта е в кухнята

| от chronicle.bg |

За някои хора е трудно да си сготвят, когато има непознат в кухнята им. Ако съквартиранта ви си води непознати хора вкъщи през ден или пък един конкретен човек, с който обаче никога не сте се запознавали, ситуацията лесно може да стане неловка. Особено ако завземе „ничията земя“, която обикновено е кухнята.

Галерията ни може да си приложи и за всякакви други моменти  – прекалено зает ден, прекалено много мързел, досада от готвенето…

Събрахме няколко бързи ястия за ваше удобство, а и за това на госта ви. С тях контактите и неловкото мълчание се свеждат до минимум, което е добре и за двете страни.

Имайте предвид, че непознат в кухнята означава военно време. Това пък означава, че предложенията ни може и да не са от най-здравословните. После може да се наложи една разходка, за да свалите поне срама от гастрономичното злодеяние. Вие решавате.

 
 

Тази сладка синеока Фелисити Джоунс и 6 страхотни нейни роли

| от chronicle.bg |

Лесно можете да объркате Фелисити Джоунс с еднодневна сензация, която става известна за широката публика в нощта след премиерата на филмa „Теорията на всичко“. Реалността обаче далеч не е такава, защото това малко синеоко момиче, което днес навършва 35 години, работи дълги години, за да спечели сърцата на критиците.

За запознатите с нейните роли тя винаги е била британския нешлифован диамант, на когото му е било нужно единствено време, за да заблести в редиците на най-добрите актьори от екрана.

Преди да се сдобие с първата си номинация за „Оскар“ за  най-добра поддържаща актриса, в резюмето й вече се открояват няколко запомнящи се роли. Професионалната й кариера започва, когато е на 12 години и участва във филма „Ловци на съкровища“. От там насетне започва стъпка по стъпка да се катери по стълбата. Последните години в биографията й има както прилични блокбъстъри, така и няколко филма, които са предпоставка бляскаво бъдеще, ако всичко върви наред.

В чест на рождения ден на тази обещаваща актриса, на която никога не бихме дали 35, споделяме 6 страхотни нейни роли. Вижте ги в галерията горе.

 
 

Точно така: да драскаме, но културно!

| от chronicle.bg |

Няма вече Банкси, няма вече Майкъл Мур! Откакто някакви пичове, служители от Националната опера, надраскаха паметника в Хирошима с „Локо София“, има ново течение контракултурното изкуство!

Уволнени и низвергнати от обществото и собствения си отбор, тези мъже са герои! Ние ще последваме техният пример и ще разнесем тази гмеч, наречена „български отбор по футбол“ заедно с посланието за България, навсякъде по рохката плът на майката земя.

Без псувни и грубости, културно! Ето как и къде:

„Локо Пловдив“ на Нагасаки

Те просто така си вървят – по двойки. Нали знаете, красотата е симетрия.

„Ботев Враца“ на Статуята на свободата

Бързо, докато Валери Божинов не си е тръгнал от отбора – нека се разпише и при тази порочна мадама.

„Аре Миньоро“ на Айфеловата кула

Знаете, известна е жарката любов между град Перник и винкела като предмет. А ако съществува на тази планета паметник на винкела, то той е Айфеловата кула.

„Берое Стара Загора“ на паметника на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир

Северна Корея и „Берое“ има едно нещо помежду си: и при двете „няма мое, няма твое…“

„Лудогорец  Разград“ на Ниагарския водопад (някъде отстрани, не върху водата)

Ниагарския водопад е може би най-посещаваната забележителност в света с над 30 милиона посетители годишно. Това би трябвало да им покаже какво е да имаш фенове.

„Само Левски“ на Стоунхендж

Хубавото е, че навсякъде около Стоунхендж има тревичка и зелено. Така там спокойно могат да пасат говеда.

„Само ЦСКА“ на Крепост Хисаря

Крепост Хисаря се намира в Ловеч. Там надписът „Само ЦСКА“ ще седи страхотно, защото където и да ходиш, където и да скиташ, най-хубаво си е вкъщи.

 
 

Новините CHR: какво се случи днес, 17 октомври 2018?

| от chronicle.bg |

В рубриката „Новините CHR“ представяме накратко основни новинарски акценти от страната и чужбина за отминаващия ден. Ето какво се случи днес, 17 октомври 2018 г.

18-годишен студент извърши терористичен акт в колеж в Крим.

Кой и защо драска върху паметник в Хирошима?

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова – Северин Маринов, се очаква да бъде върнат в България.

Много шум за нищо… и телевизия Alfa поднови излъчването си.

Канада легализира марихуаната.

Филмът за Стив Маккуин, който очаквахме, ще открие фестивала Sofia Independent.

Ще можем ли да паркираме до Спортната палата в София?

Промени в закона за кинопродукцията в България.

Кабинетът въвежда по-строг контрол над дроновете.