shareit

Готиното да си леко болен

| от |

Седя си кротко в час по математика в 11 клас някъде в началото на учебната година, това време, гледам небето и си мисля „Леле, един ден да порасна, ще си седя вкъщи и ще се удавя в чай, сериали и одеяла“. Сега, 10 години по-късно, офисът ми е на 50 метра от даскало. Седя си кротко, гледам абсолютното същото есенно небе и си мисля „Защо не излязох сутринта изкъпан на балкона?“

Не искам да подтиквам никого да си докарва бронхит или едра шарка, или каквато и да е шарка. Казвам, че едни сополки няма да навредят никому. Никой не е умрял от назален секрет, освен дълбоко душевно при вида му. Разбира се, не е хубаво човек да има хрема, но само се замислете за възможностите!

Събуждате се сутринта от диаболичните вокали на алармата ви. Има две лоши и две добри новини. Лошите са, че трябва да ходите на работа и краката са ви били отвити цяла нощ. Добрата е, че краката ви са били отвити цяла нощ и трябва да ходите на работа. Вследствие на добрата новина сега подсмърчате достатъчно, че да си останете вкъщи! Преди да споделите със света и да прегърнете живота в обятията си, много внимавайте за две неща. Първо, важно е да се обадите на хипохондрика в офиса. Ако се обадите на друг, рискувате да бъдете третиран със здрав разум. Това не бива да се случва. Второ, веднага след като затворите, ще ви стане гадно, че ще отсъствате. Помнете – вие сте много болен и съзнанието ви е замъглено от сополи и чая с мед и ракия, който ще си направите след малко.

Следва бавният ритуал по привикване боговете на есенния уют. Най-напред триумфално се пали духалка. Миризмата от изгорелия прах в духалката се вдишва дълбоко за здраве. Правят се чайове и сандвичи. Увивате се в одеяла като дюнер. Сядате на компютъра. В тези времена на икономическа демокрация, компютърът е тотем на свободата. Навън глобалното затопляне вали на едри капки. Уютът е постигнат, всичко е хармонизирано, красотата е симетрия. Оф, забравихте салфетки… А, нищо, вие си държите едни до компютъра. Ей така, за всеки случай – затова държите и презерватив в портмонето си.

***

Ефервесцентен означава такъв, който бурно отделя газ. Дори може да обидите някой незабележимо, като му пожелаете да бъде ефервесцентен до края на живота му. Съответно „ефервесцентни таблетки“ означава тези, дето ги пускате във вода и шъшкат. На този етап вече е вечер, а вие сте изпили 7-8 сигурно. Черния ви дроб си мисли, че е Нова година и то последната на света. Вече нямате сополи, но заради коктейла от таблетки и гузна съвест ви се спи като на куче. Като на старо куче, на което му се спи много. Така и трябва! Вървете да си лягате, безсрамецо! Заради вас държавата е на това дередже!