shareit

Големите въпроси пред Еманюел Макрон и новия парламент

| от chronicle.bg |

Голямото парламентарно мнозинство оставя всички карти в ръцете на Макрон, пише британското издание „Гардиън“ след изборите за парламент във Франция, при които партията на президента Еманюел Макрон и нейните партньори спечелиха 359 места от 577 възможни.

Само година след като Макрон основа политическо движение, с намерението то да бъде „нито дясно, нито ляво“, той успя сериозно да ограничи присъствието на традиционно леви и десни партии в правителството.

Сега обаче центристката група на Макрон има абсолютно мнозинство и залогът не може да бъде по-висок за новия президент, а всички карти са в ръцете му.

Той обеща нова честна и непорочна политическа класа, да оптимизира държавата, да разхлаби стриктното трудово законодателство в посока гъвкавост за бизнеса, което според него ще трансформира пазара на труда и ще намали безработицата. Очакванията са високи и няма къде да се крие.

Преди година, когато Макрон обяви, че ще се кандидатира за президент, той каза, че ще „сложи край на развода между хората и онези, които носят отговорност“. Исторически ниската избирателна активност (около 43%) хвърля сянка върху резултатите. В неделя най-силно се усети въздържанието от гласуване сред работническата класа и местата с по-ниски доходи, както и сред младите хора, което повдига още въпроси за социалното разделение във Франция.

Едно от първите предизвикателства пред новия парламент ще бъде да гласува за правомощия, които да позволят на Макрон да въведе промени в трудовото законодателство тази есен.

„Политико“ отчита в свой анализ за четирите извода от изборите във Франция, че в новия парламент ще има повече жени, съставът му ще бъде по-млад и по-неопитен.

Макрон успя да предизвика радикална промяна във френския политически елит, а това е проблем, с който той трябва да се справи. Средната възраст на новия парламент ще бъде около 47 години според информация на френска телевизия – или с около 10 години по-малко от предишния парламент. Половината от кандидатите на движението на Макрон са жени, което означава значителна промяна по отношение на баланса между половете в Народното събрание.

Никога досега едновременно в парламента не са избирани толкова много депутати без опит, което поставя безпрецедентни предизвикателства пред новата власт.

Новите мъже и жени в парламента трябва да научат тънкостите на професията, да бъдат въведени в тайнствения свят на законодателната работа. В идната седмица Макрон трябва да намери председател на Народното събрание (той подсказа, че това може да е жена), и председатели за няколко влиятелни парламентарни комисии.

За да управлява вероятно неорганизирано и непокорно мнозинство, той ще трябва да разчита на неколцина оцелели от предишния парламент, присъединили се към неговата партия.

Всичко това е още по-важно предвид факта, че Макрон иска да започне работа бързо и да започне със своята вече спорна голяма реформа на трудовия пазар още през лятото.

 
 
Коментарите са изключени