Глупавите въпроси и трудните им отговори за Истанбулската конвенция

| от |

Нека започнем с това, че Истанбулската конвенция най-вероятно няма да ви спре да биете жена си. И не само жена ви – когото и да биете, ако този човек не направи нещо по въпроса, нямате реално причина да спирате да го биете. Насилието върху по-слаб човек, разбира се, ви прави жалък и недостоен, колкото и причини да ви е дал този човек, но това е ваше тегло за теглене, срещу него конвенция няма.

По същия начин, ако някой се е родил с пенис, но се чувства като жена, няма много какво да направите по въпроса.

Истанбулската конвенция поражда няколко въпроса, които не толкова имат трудни отговори, а по-скоро са трудни за задаване, защото ни е страх от отговорите. Те са от ясен нагоре, но внасят нови обстоятелства в живота ни, а новото е страшно. Ето някои от тях и отговорите им.

Защо не трябва да бием жените си?

Защото не трябва да се държим като жалки мухльовци. Жените са прекрасни създания и дори да ни дадат повод за бой – което известен брой жени правят, а част от тях дори много добре – това не е оправдание за насилието върху тях. Повторете след мен: поводът не е оправдание.

Как да обясня на детето ми за хомосексуалната любов?

Както му обяснихте за любовта между мъж и жена, което не сте направили и няма и да направите никога, както вашите родители не са направили. И това е окей – такива неща няма нужда да се обясняват: Някои хора харесват противоположния пол, други хора – същия пол.

Освен това няма милиони хора по света да крият любовта си само защото някакъв там не знае как да говори с детето си.

Няма ли еднополовите бракове да съсипят брака като институция?

Не. Гражданският брак, въпреки подвеждащата си церемониалност, е единствено за да каже на държавата, че тези двама човека вече са икономическа единица заедно. Църковният брак е друга бира, но БПЦ е като училището – не трябва да позволяваш да те отвращават от идеята, която представлява.

Също така трябва да подчертаем, че веднъж щом еднополовият брак е легализиран, хомосексуалистите няма да започнат масово да правят секс на улицата.

Детето ми ще стане гей, ако види гей на улицата?

Първо, и не мога да повярвам, че се налага да го кажа: Детето ви няма да стане гей, ако види гей на улицата. Господине, сексуалността не е слипове да ги сменяш всеки месец.

Няма и да „се разврати“. Да си хомосексуалист не означава автоматично, че си развратен.

Всъщност шансът е, че вие, родителите му, ще го развратите. Ако всеки път, когато получава внимание от вас, е само когато го биете – въпрос на време е да започне да свързва боя с удоволствието от вниманието и по-късно да изисква и от партньорите си да го пошляпват. В което също няма нищо лошо.

При бума на темата за Истанбулската конвенция Волен разправяше, че жената трябва да прави секс със съпруга си, защото нали затова се е омъжила за него. Това е глупаво популистко обобщение, едно от многото, които направиха Волен Сидеров милионер и овчар на глупаци и сенили. Ако някой не иска да прави секс с вас, незаконно е да правите секс с него. Няма „ама“, няма „но“, няма „ти си женена за мен“.

Искам накрая да ви обърна внимание колко глупости изприказвахме! Вижте само колко глупости ни се наложи да изприказваме! Заради някакви популисти и страхливите им привърженици. Толкова е гнусно, когато определена люспа от обществото проговори! Като природно бедствие.

 
 

Моделката, която гледа овце

| от chronicle.bg |

Хейда Асгеирсдотир живее насред зелената пустош. У тях е тихо, чува се  и само телевизорът, който мърмори в съседната стая при майка й. Хейда не е по разговорите с журналисти. Тя е фермерка в овцефермата в Лиотарстадир (Ljótarstaðir) – място толкова отдалечено, че самите исландци го наричат отдалечено.

Асгеирсдотир е бивш модел, но истава известна в Исландия за това, че се противопоставя на строежа на хидроелектроцентрала, която щеше да раздели и наводни земята й. След като се съгласява да помогне за написването на книга за опазването на околната среда заедно с журналиста Стейнън Сигурдардотир, Хейда открива, че въпросната книга е озаглавена „Heiða – Fjalldalabóndinn (което се превежда като „фермерът в долината“, това е прякорът й)“ и е за самата нея, а не за борбата й срещу централата. „Исках внимание заради централата, но после се оказа, че цялата книга е за мен. Исках да изчезна вдън земя, имах чувството, че ще получа инфаркт.“ обяснява тя пред сайта peoplewemet.org

Днес Хейда е на 40. Тя е била модел през късните си тийнейджърски и ранни 20 години.

908688

„Бях високо, кльощаво хлапе и един ден една жена ми каза, че мога да бъда модел. Изведнъж беше добре да изглеждаш смешно“, така тя описва пътят си към моделството.

Животът й обаче не се променя из основи – тя не харесва да седи редом с 50 други момичета и да се опитва да бъде най-красивата. Затова напуска моделството и започва работа като учител и полицай.

Когато е на 23, здравето на баща й се влошава и понеже сестрите й не се интересуват много, тя поема семейната ферма… 6464 хектара. Там тя гледа 500 овце, с които се оправя до голяма степен сама. През лятот овцете пасат навън и тя се възползва от свободното време, за да поправи каквото има за поправяне. Те я и много опитен овцестригач като направи фурор на тазгодишното световно първенство по стригане на овце в Нова Зеландия.

Трудна работа е да прехвърляш слама и да караш 20-тонни земеделски машини, но това, което Хейда никога няма да си признае и сигурно никога нямаше да знаем, ако не беше книгата за нея – тя е голяма феминистка и иска да покаже на всички жени, че могат да правят каквото си искат. Тя израства с жена президент в Исландия и има прическа и играчки подобни на мъжките.

Земята й е голямата й любов. След като публикуват книгата за нея през 2016 година, тя често намира бележки с окуражителни думи и бутилки с алкохол в пощата си. Последно намира бутилка коняк с надпис „С любов, от читатели“.

За Хейда връзката никога не е била приоритет. Във фермерската работа няма доходи за двама, пък и не обича да спори с някого и да й казват какво да прави.

 
 

Отиде си великият Стан Лий

| от chronicle.bg |

Стан Лий  е починал на 95-годишна възраст. Той доби популярност като е един от създателите на издателството „Марвел комикс“.

Той е страдал от няколко болести, а също и пневмония и проблеми със зрението.

Заедно с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, които запленяват младите и издигат „Марвел“ до там, където е днес.

Негово творение са Спайдърмен, Хълк, X-Men, Железния човек и Фантастичната четворка.

Има филми по десетки комикси на „Марвел“ и по почти всички с персонажи Лий.

 
 

Защо жените снимат бельото си в Туитър? #ThisIsNotConsent

| от chronicle.bg |

Жени от цял свят постват снимки на бельото си в Twitter след като 27-годишен мъж беше оневинен в съдебно дело за изнасилване в Ирландия, където бельото на тийнейджърка беше използвано като доказателство.

Защитата на мъжа в лицето на адвоката Елизабет О’Конел помоли съдебните заседатели да вземат предвид бельото, което момичето е носило. „Доказателствата сочат ли, че тя е била привлечена към обвиняемия и е била готова да се запознае с някого и да бъде с някого? Трябва да се има предвид начина, по който се е облякла. Тя е носела дантелени прашки.“

Използването на облекло като свидетелство за съгласие за полов акт беше счетено за неморално обвиняване на жертвата от много дами в интернет, които качиха снимки на своето собствено бельо с хаштага #ThisIsNotConsent (Това Не Е Съгласие – от англ.).

 

„Защитата на мъж, обвинен в изнасилване, предложи на заседателите да имат предвид бельото, което е носила 17-годишната обвинителка. В следствие на силно неприемливия коментар, призоваваме последователите ни да пуснат снимка на прашките/бикините си с хаштага #ThisIsNotConsent“

Сюзън Дилън, основателката на Twitter страницата „I Believe Her – Ireland“ и един от хората дали начало на хаштага, каза пред CNN, че се е надявала ние като общество да сме надживели тези архаични, обвиняващи жертвата, митове за изнасилването.

 
 

Италианска Икеа стана дом на улични кучета

| от chronicle.bg |

Персоналът в Икеа в Катания, Италия, приюти улични кученца в магазина. А реакцията на клиентите не можеше да е по-мила. Те отиват до магазина в един хладен есенен ден и заварва няколко кучета настанени удобно сред една от всекидневните в мебелния гигант.

Магазинът решава да отвори вратите си за бездомните животинки наоколо и да им даде подслон и защита от елементите поне за малко.

Освен това кучетата получиха храна и милувки от персонала и клиентите, а някои от тях дори намериха стопани. И как не, вижте колко са трогателни:

Цялата случка става инцидентно. Самият магазин не обявява публично и не рекламира присъствието на кучета сред инвентара си. Жестът обаче се приема изключително добре от посетителите, които наводняват Instagram със снимки.


Вижте тази публикация в Instagram.

Adoro gli svedesi per questo: con Ikea anche i randagi hanno una casa ❤️

Публикация, споделена от Vale.Ant (@valeria_antipatico) на

И съвсем естествено – гледката на заспало кученце в уюта на всекидневна би трогнал мнозина. Вижте го този приятел:

Авторите на снимките изразиха силно желание останалите магазини от веригата да последват примера. Това е особено важно сега, когато започва да захладнява все повече.  

 

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Dove c’è Ikea c’è casa…. Публикация, споделена от Davide Finocchiaro (@davide_finocchiaro) на