Фейсбук свалки

| от | |

Автор: Лола Монтескьо (повече от Лола на chuime.bg)

Милиони хора на тази земя са сами. И самотни. Имат само себе си и фейсбук. Подсмрък.

Фейсбук хвърля обаче един съвсем нов поглед върху ситуацията стар ергенин/стара мома с котка в скута пие чай и гледа през прозореца. В днешно време всъщност ергени и моми няма, има сингълс. Или уона-би-сингълс (демек с партньор, “ма той точно сега е в тоалетната, така че към момента съм обективно погледнато сингъл”). Абе въобще в днешно време има хора всякакви, но с един общ интерес – фейсбук.

Социалната мрежа затова е социална – да поддържа общественото животно в нас. Макар че има и своите особености:  хем сме нонстоп в контакт, хем сме нонстоп на разстояние. Сами, ама не съвсем. С приятелите, пардон с friends, ама пак не съвсем. “Фейсбук ни събира, фейсбук ни дели”, ако перефразираме песента на Васко Кеца, възпял едно време един друг комуникационен феномен.

Въпреки тези минуси без профил във фейса днес си като фолкпевица с естествен бюст, като мутра с колело, като Бойко с кожен панталон, като порше, спряло на зебра, като измит жп вагон, като ниска сметка за тока, като ром в телекома и като Волен на Джулая – абе въобще си природна аномалия.

Фейсбук обаче ни поставя и пред един сериозен проблем. Как точно да го употребяваме? Имам предвид не техническата страна на въпроса, а практическата изгода: имаш трибуна пред теоретично целия свят, трябва значи и да кажеш нещо. Е, те тука е скритата лимонка. Да си популярен във фейсбук е точно толкова трудно, колкото да си популярен и в училищния двор през голямото междучасие. Единици успяват. Другите са досадници. Този проблем придобива драматични размери, ако решиш да си популярен, за да разбиеш фейсбук-сърцето на някой фейсбук-приятел. Няма мускули, няма деколтета, няма джипове, нацупени устнички, влажни погледи и случайни докосвания. Трябва да успееш само с помощта на 30 букви и няколко препинателни знака.

И, разбира се, с помощта на like!

Та ако нищо не ти идва на ум, лайквай смело! Всеки път, когато обектът постне музичка, гледа си на джезве, стигне до следващото ниво в mafia wars, напсува “Левски”, пусне цитат от Кафка, Конфуций или райна Княгиня, започне дискусия за или против слънчевия ток – лайквай. От собствен опит знам, няма как да не забележиш, ако някой лайква активностите ти на всеки 20 секунди. Ако обектът пусне виц или лаф, напиши отдолу: хахахахаха. Ако наистина е смешен, напиши: Ахахахахаха. Когато постът му е политически или философски, помага фразата: “Това е толкова тъжно, и толкова вярно!” Може да редувате двете – на по-веселките постове “ахахахаха”, на по-сериозните: “Това е толкова тъжно, и толкова вярно!” Ако след 50-ия коментар още не те е забелязал, то или не се интересува от теб, или те е изтрил. Но не се отказвай.

Мини към по-кратки форми на изказ: lol, rofl, btw, wtf. Най-късно тук ще се разрови из гугъла и укипидеиите да види аджеба кво искаш да кажеш.

Качи си всички снимки, които имаш – от родилния дом до онзиденшното напиване в бара, като не забравяш и последния Китен. Всеки ден си поствай една на стената, така че да я видят и онези, дето не ги интересува с к‘во си била на абитуриентския бал.

Поствай на стената си редовно стихове. Не е нужно да ги търсиш, карай по памет. Аз лично се впечатлих от една хай-ку фенка, която на стената си бе постнала: “Ех луна, луна, кой те там лепнА.” Не беше ирония, защото тя си бе и авторка. Смешно, несмешно, даже аз я запомних. Въобще, що да четем книги, като можем да си ги пишем и сами. Ако споделяш това правило, поствай си разказите и романите. Пращай ги и на лична на обекта, ама за да не те заподозре и на още 100-ина от листата с приятели. Неговата, де.

Ако не си графоман, поствай снимки. На цветя, разбира се. Цветенца през пролетта, цветенца през лятото, цветенца у дома, цветенца, цветенца… Може и снимки на бебета. Те винаги умиляват. Или на котенца. А ако искаш да се отделиш от масата, поствай снимки на натюрморти. Аз така веднъж обрах точките със снимка на натюрморт печено пиле с бутилка уиски.

Музиката! Тя е много важна. С нея можеш да изразяваш моментното си състояние. I will always love you – ама не, наистина, има ли по-оригинален начин да го кажеш това? Внимавай с поп-фолка, може обектът да е от враговете. Пробвай почвата с нещо на Цеца и отдолу напиши: не понасям сръбска музика, ама тази песен е просто wow! Ако ви напише: “и аз”, значи сте от един отбор.

Прави се все пак на заинтересуван и от други контакти, поствай нещо, предназначено за всички останали. Пример от моята стена: “Гледам цъфналите кестени, чувам как вятърът роши козината на уличните котки, усещам миризмата на пържени яйца и таратор… Приятен обяд на всички!”

Е, айде, дано съм била полезна. Успех и lol!

 
 

Лишиха бившата порно звезда Чичолина от депутатска пенсия

| от chronicle.bg |

Легендата на европейското порно и бивш член на италианския парламент Чичолина се оказа с блокирана пожизнена депутатска пенсия.

Бившата порнозвезда от унгарски произход Илона Сталер, известна като Чичолина, ще търси отговорност от лицата, които я лишиха от депутатска пенсия, като за целта ще се обърне към прокуратурата, пише в. „Кориере дела сера“.

За решението на налоговата служба съобщи адвокатът на бившата порнозвезда Лука ди Карло. По неговите думи сметката на 66-годишната Сталер била блокирана в банковия отдел на италианския парламент. Замразяването станало по искане на данъчните служби. А това противоречало на италианското законодателство.

Чичолина не била платила свои данъчни задължения в размер на 100 хиляди евро. По думите на Ди Карло според местните закони пожизнените пенсии не могат да бъдат запорирани или конфискувани.

Родената през 1951 година в Будапеща Илона Сталер е дъщеря на чиновник от МВР на Унгария. В Италия тя разви кариера в порнобизнеса, а през 1987 година влезе в италианския парламент с листата на Радикалната партия.

 
 

Лондон е гурме

| от Зузи Аспарухова |

Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „Кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.

И как иначе?

Афинитетът на британеца към гурмето е точно толкова силен, колкото желанието на Меган Маркъл да се завърне към снимането на сериали. Тоест, то почти не същестува, макар някъде в далечното минало да е имал бегъл опит за такова.

Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. И това при положение, че наистина искате да сте гурме. Има магазини, в които за тази цена ще получите цяла кошница с първокласна полуготова, доста замразена храна.

В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силния следобеден чай на света. От онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така, рецептите с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори родени там.

IMG_3854

И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идат от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Celebrity Chefs Light Up The Strip During Vegas Uncork'd By Bon Appetit's 10th Anniversary Grand Tasting At Caesars Palace
Getty Images

Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си супер кокетен hub в центъра на града. Събитието беше по повод новата му книга и предаване Jamie Cooks Italy, така че може да си представите, че събитието беше предимно, да не кажем изцяло, за италианската кухня. А тя, за разлика от нещастната блудката британска кухня, може да се похвали с много шедьоври. И Джейми Оливър сготви част от тях. Като пряска паста с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още… Цялото нещо беше под слогана „Следобедно преяждане с вкусна кухня, приготвена от една от суперзвездите на световната куленарно-телевизионна сцена само за вас“.

IMG_3832

И все пак нямаше как някой да не го попита за британската кухня. И неговият отговор беше очевиден – британската кухня е доста по-тежка от повечето известни кухни в света, което се дължи предимно на хладния климат и множеството дъждове, с които страната му е известна. Но ако той трябва да каже какъв вкус има детството му, то той би го описал като Shepherd’s pie – едно от най-известните творения на британската домакиня и изключително трудно за правене ястие – с мирис на ябълки и хмел. Заради родителите му, които и до днес държат голям пъб в Лондон.

unnamed

Може и да не срещнете гурме във френски, италиански, неаполитански или испански стил никъде из Великобритания, или пък може и да намерите, ако търсите прекалено дълго, но пък само там ще откриете най-разообразните ресторанти в света. Където може да си поръчате всичко. Великобритания и Лондон специално са местата, в които може да поднесете най-голямата хранителна претенция в ресторант, като безглутенове веган манджа с нещо розово отгоре, и те ще го имат, ако го нямат ще го приготвят за вас и ще ви го сервират с усмивка. Лондон е мястото, в което щом седна на закуска някой ме пита дали съм веган или вегетарианец, дали имам лактозна или глутенова непоносимост, дали искам ядкото мляко и какъв вид. По принцип не искам, всички неща си ги ям по нормалния начин. Но тъй като британците, уви, нямат гурме кухня, се опитват да усвоят гурмето в отношението и да обслужат вкусовете за различни кухни.

Именно там съм яла веган джънк фууд в най-хипстърския пъб на света в индустриялен стил, забит дълбоко под земята, за да не може дори Шерлок Холмс да го открие. Пак там пих коктейл с джин, натъпкан догоре с краставици в бар, който беше поместен в трезор на сейф. Защото когато не си бил изобретателен в едно, предполагам се налага да си изобретателен в друго.

Кухнята има специално място в британската култура. Не е случайност, че Агата Кристи пише в своята биография: „Седях си и готвех пай в кухнята, гледах през прозореца, когато изведнъж ми хрумна бърз, лесен и интересен начин един мъж да убие жена си, стига да иска. С отрова.“

Christmas Pudding Maker Prepares For Christmas
Getty Images

Пак мадам Кристи, виден британски чревоугодник се слави като първенец в избора на британска храна като инструмент за убийство. “Не яжте от коледния пудинг!” се казва в една бележка, която Еркюл Поаро намира на възглавницата си вечерта преди Коледа в една от новелите в сборника „Приключението на коледния пудинг“. Мистерията започва с издирването на изчезнал скъп диамант и приключва с отровен пудинг и мъртво момиче в снега. Коледният пудинг е традиционно британско ястие и е труден и дълъг за правене – обикновено отнема цял ден и една нощ. А след това трябва да престои поне още няколко дни, за да има велокелепния запечен вид, който сте виждали по филмите. И, разбира се, никога не забравяйте да сложите и арсеник. Просто без него не е същото.

IMG_3891

Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете общо-взето всичко. И все пак аз най-вече препоръчвам бирата… която е много студена.

Processed with VSCO with f2 preset

 
 

Робин Райт се омъжи тайно

| от chronicle.bg |

Актрисата Робин Райт се омъжи за Клеман Жироде, мениджър за отношенията с ВИП клиенти в „Saint Laurent“, съобщи Контактмюзик.

Церемонията е била в тесен кръг в петък, във Франция, по настояване на актрисата. Двойката пазеше любовта си далече от любопитните погледи, но почитателите на актрисата заподозряха годеж още миналата година, когато видяха пръстен на ръката й.

Робин Райт беше омъжена за холивудската мегазвезда Шон Пен от 1996 г. до 2010 г. Те имат две деца – Дилън на 27 години и Хопър – на 25. Актрисата е казвала, че разводът за нея е бил „опустошителен“. След раздялата си с Шон Пен тя имаше връзка с актьора Бен Фостър, но се раздели с него през 2015 г.

Робин Райт неотдавна каза, че е била изненадана от обвиненията в сексуален тормоз срещу колегата й от сериала „Къща от карти“ Кевин Спейси. Тя обаче призна, че са общували само на снимачната площадка.

Наистина не го познавам като човек. Познавах невероятния професионалист„, обясни тя.

 
 

Вим Вендерс: 7 страхотни филма на големия режисьор

| от chronicle.bg |

Вим Вендерс е един от еталоните за уникален режисьорски стил в киното. Филмите му отварят сетивата на зрителя и изострят чувствителността му и към най-дребните детайли. Роденият на днешната дата през 1945 г. режисьор е ключова фигура в Новото немско кино, номиниран е три пъти за „Оскар“, носител на „Златен лъв“ (Венеция), „Златна палма“ (Кан) и почетна „Златна мечка“ (Берлинале).

Вендерс започва като художник и според някои това допринася към склонността му към пейзажите, които виждаме почти навсякъде в кариерата му (например в „Солта на Земята“). Това, което го привлича най-много обаче, не са самите пейзажи, а хората, които ги запълват. Води го любопитството и търсенето на отговори за това как живеят хората, как страдат и се опитват да открият себе си. Тази мотивация го отвежда почти навсякъде на света, за да запамети завинаги на лента усещания, емоции и места, които в последствие променят начина, по който обикновения, но критичен зрител приема киното.

За масовата аудитория Вим Вендерс е познат с класики като „Париж, щата Тексас“ и „Крилете на желанието„. В изключително богатата си и разнообразна биография успява успешно да поддържа репутацията си  на аутсайдер, който умело работи както в голямото кино, така и в по-нишови проекти. Музиката винаги е ключ във филмите му, особено в документалните. Често присъстват артисти, на които самият той се възхищава – Пина Бауш, Себастиан Салгадо, Клуб Буена Виста.

Вендерс е майстор в редица жанрове. В биографията му има драми, документални филми, мистерии, криминални филми, любовни… има най-вече филми за житейския път и търсенето на Нещо. Днес този гигант навършва 73 години. По този повод можете да разгледате няколко негови филма, които можете да гледате отново.