shareit

Ексхибиционизмът пред деца? Някои мъже го подкрепят…

| от Георги Емилов |

„Е, чак пък!”, сигурно си мислиш, докато четеш това гръмко изказване. Уви, това не е кликбейт, а извод от искрените и неподправени коментари под пост в популярна Facebook група („Забелязано в София”), където главен „герой” е мъж на около 60, който мастурбира в близост до гимназията по текстил и моден дизайн (училище, в което учат предимно момичета). Веднага уточнявам – не говорим за всички български мъже, разбира се. Но не говорим и за отделни психично болни бройки.

Под снимките и видеото с ексхибициониста (който, припомням, мастурбира пред деца), иначе смелите, горди и напети български мъже, готови да бранят родината и жените си от бежанци, чужденци, гейове и истанбулски конвенции, също си показват рогата. Всъщност, „показват рогата” май е много лош израз за случая. Но да го кажем така – според близо половината мъже, изказали мнение, действието на въпросния господин е нормално и дори забавно, а авторката на снимките сама си е виновна, точно както и всички жени, които имат наглостта да ходят с поли, рокли и къси панталони. Част от коментарите гласят неща като:

„Е ти вместо да обслужиш човека, си го снимала като некой папарак”
„От кога се счита за изперкало да си драпаш патката?”
„Защо не помогна на човека, вместо да снимаш?”
„Б*хти к*рвата к*р не виждала”
„Да ви е*а маиката на тия дето са го снимали една ниделя да сте със растроисво доклуци”

И прочие, и прочие. Учудващо или не, болшинството от изказалите подобно мнение изпитват затруднения не само с моралния си компас, но и с правописа.

Добрата новина е, че другата половина от мъжете реагират адекватно, питат за подробности, възмущават се и предлагат помощта си за справяне с подобни. Редом до тях застават жени, които споделят за свои преживявания от този сорт, както и ученичка, която се оплаква, че е гонена от педофили, но вместо подкрепа, получава подигравки от един от защитниците на извращението.

Разбира се, за мнозина това ще е поредният въпрос, по който да кажат „Какво пък толкова?”, „Голяма работа, един ексхибиционист”, или да омаловажат проблема по друг начин, но проблемът далеч не е в единия ексхибиционист. Такива има до почти всяко училище, в почти всеки парк, често обикалят и в градския транспорт (лично съм свалял с ритници такива от автобус 280 и трамвай 7). Проблемът, от една страна, е в това, че тяхното поведение твърде дълго изглежда ненаказуемо, а и че вече се е превърнало в неприятна норма. Норма с която жените и децата трябва да се съобразяват и да приемат като неизбежна част от ежедневието си, докато междувременно им се вменява, че те сами са си виновни, задето имат тая ужасна наглост да се слагат къси панталони, поли и рокли през лятото. От друга страна обаче по-големият проблем е отношението на хората към въпроса. Подобно отношение изказваха всички и преди години, когато момиче бе снимало как мъж мастурбира, докато я гледа във влак на БДЖ. Коментарите бяха стряскащо сходни със сегашните. Сигурен съм, че почти всяка жена може да разкаже поне една стряскаща за нея история от този сорт.

Не ме разбирайте погрешно – това не е легитимиране на ежедневната простотия из социалните мрежи. Така де, ако трябваше да се пише за всички глупави, просташки и възмутителни изказвания из мрежата, нито един журналист нямаше да смогне да го стори. Това обаче е проблем, по който не е нормално да има полярни мнения. Този въпрос не е политически спор, не е вечният спор за правата на хомосексуалните двойки, не е спор за Левски и ЦСКА, вегани и месоядни. Ясно е – мнения и възгледи има всякакви, дори не съдим тук кой е крив и кой прав. Но когато става дума за това дали е окей възрастен мъж (или който и да е!) да мастурбира пред деца (и то до училища и детски градини), отговорът просто НЯМА как да е положителен.

Но, уви, съдейки по коментарите на хората, които дори смело застават смело с имената си зад тях – явно има как. И явно някъде по пътя нещо много сме сбъркали, за да се налага изобщо да обсъждаме този въпрос.

 
 
Коментарите са изключени