Едно, две, три, кажи какъв пол си ти…

| от Вучето |

Преди осем години прочетох “Мидълсекс”. Книгата донесе на своя автор, американеца от гръцки призход Джефри Юдженидис, награда “Пулицър”, а от годината на първото й издаване досега са продадени над 4 милиона екземпляра.

В тази необикновена книга се разказва историята на Калиопа – дете, което казва за себе си: “Родих се два пъти: най-напред като момиче, в един необикновено лишен от смог ден в Детройт през януари 1960 г.; и после отново — като момче в юношеска възраст, в кабинет на спешно отделение близо до Петоски, Мичиган, през август 1974.”

С напредването на сюжета образът на Калиопа ме запленяваше все повече и в един момент ми се прииска тя/той да бъде някой, когото физически мога да докосна, с когото да станем приятели, любовници, да избягаме заедно, да се заселим в Австралия или на Марс, където да заживеем в луксозен мезонет, сламена колиба или бункер, докато смъртта ни раздели.

Предполагам, че не само аз, но и всички, които са прочели шедьовъра на Юдженидис и са харесали Калиопа (която всъщност е момче!), не са имали усещането, че се случва нещо странно или нередно и не са възкликвали “Егати педалската история!”

Това се дължи на факта, че на практика никъде в “Мидълсекс” няма и ред, в който категорично да се определя полът на главния герой като мъжки или женски. Калиопа се ражда с рецисивно мутирала пета хромозома, тоест “там долу” има по малко и от това и от онова. Родителите й решават да я възпитават като момиче, но с влизането в пубертета промените, случващи се в тялото й, я карат да погледне на себе си по нов начин и да започне живота си наново. Само че като момче. На бас, че вече сте се объркали. Обаче именно с объркването идва поуката, а именно, че нищо в живота не е черно или бяло, еднопластово и просто. Нито в живота на измислената Калиопа, нито в живота на всеки от нас.

Покрай напоследък разгорещилите се страсти около Истанбулската конвенция и погрешното тълкуване на някои от текстовете в нея неминуемо е на дневен ред да излезе не само темата за равноправието на половете, но и за тяхното… разнообразие.

Независимо от това колко хора се възмущават и направо изпадат в паника при мисълта, че установеното от векове статукво в разграничението на мъжко и женско е на път да се сгромоляса, факт е, че половата и сексуална принадлежност вече не се вписват в двуполюсния модел.

Когато в средата на 90-те години марката Calvin Klein лансира в своите иконични рекламни кампании андрогенния лук в лицето на модели като Кейт Мос, мненията бяха раздвоени. Някои посрещнаха възторжено раждането на новия биологичен вид, на тези момчета-момичета – на пръв поглед безполови същества с елфическо излъчване. Други обаче бяха възмутени от едно такова нагло разбутване на божия ред, според който мъжът цепи дърва за огрев и довлича в пещерата убит от силната му ръка сръндак, а жената поддържа огъня в огнището жив и “в мъка ражда децата си”.

Рекламите за дънки на CK от 95-та беше началото. Те само подсказаха какво ще бъде бъдещето на един свят, в който нещото, което имаш между краката си, вече няма да бъде определящо за това как ще се обличаш и с какви играчки ще си играеш. Но най-вече ще те освободи от затвора на социалния стереотип, който те задължава още от първата година на живота ти да бъдеш личността, която не си сигурен, че искаш да бъдеш.

За България цялата тая работа с той-тя-то-познай-какво може все още да звучи абстрактно, но в много държави хората все по-често се озовават в ситуации, когато не могат да са сигурни като какъв се самоопределя индивидът, който седи насреща им. И за да не съм голословна, ето един показателен пример, взет от популярния американски сериал “Безсрамници” (Shameless). В един от епизодите от седми сезон, един от членовете на семейство Галахър, Иън (който е гей) се запознава с приятелите на своето транссексуално гадже, Тревор . Всеки един от насядалите на масата стиска ръката на Иън и се представя:

A: I am a tri-racial cisgendered girl-fag.

Tri-racial: Индивид, който е смесица от три раси
Cisgender: Полова ориентация, която отговаря на пола, определен още при раждането
Girl-fag: Жена, която изпитва сексуално привличане към хомо-, би- и трансексуални мъже.

Б: I am pansexual and my pronoun is “she”.

Pansexual: Индивид, който се привлича сексуално от хора без значение на тяхната сексуалност или пол. Конкретната личност уточнява, че личното местоимение, което използва за себе си е “тя”.

В: I am gender-fluid demisexual mutt.

Gender-fluid: Полова ориентация, която варира през годините в зависимост от моментната психологическа нагласа на индивида, по принцип възприемащ себе си като динамична смесица между мъж и жена.

Demisexual: Индивид, който изпитва сексуално привличане само към хора, които го привличат и емоционално.

Mutt: Индивид от смесен расов произход

Г: I am genderqueer and my pronoun is “Ve/vem/vir”.

Genderqueer: Полова идентификация, която не се дефинира като само мъжка или само женска. Индивидите, възприемащи се като джендъркуир, не признават бинарната квалификация по полов признак.

Ve/vem/vir: Полово неутрално лично местоимение, което придобива все по-голяма популярност в някои западноевропейски езици.

Д: I am Mexican agender intersex AFAB.

Agender: Индивид, лишен от каквато и да е полова идентичност

Intersex: Индивид, носител на няколко полови характеристики; хермафродит.

AFAB (Assigned Female At Birth): Индивид, който е определен от женски пол при раждането му

И това не само по филмите! Вярвате или не, светът, който съществува отвъд вашата скромна къщурка с две липи отпред, е истинска джунгла, в която ежедневно избуяват нови и нови биологични видове. Работата е там, че независимо колко страни са подписали Конвенцията с “конкретни резерви” и колко други имат притиснения относно интерпретацията на съдържанието й, обособяването на нова полова ориентация вече се случва. В световен план. И нито една конвенция, декларация или какъвто и да е друг официален документ не е в състояние да промени посоката, в която модерното човешко същество стремглаво се е запътило.

Флетчър е записан като индивид от женски пол, но от 2013 г. избира да живее като мъж. Семейството му и самият Флетчър и до ден днешън отказват да разкрият какво е било рожденото име на актьора.

 
 

Как да се държим възпитано като падне сняг

| от |

Всяка година едно и също – падне един сняг и хората забравят, че са хора. Всички стават зверове на ръба на оцеляването и всякакво възпитание отлита като щъркел. Граждани, недейте така. Ние сме едно голямо щастливо семейство и трябва да се подкрепяме.

Затова за всички забравили, следва припомняне как да бъдем вежливи в така рязко създалата се поледица. Моля придържайте се към тези норми, защото иначе е гадно.

Когато ходим по улицата

Сняг е, когато тротоарите станат еднолентови и двупосочни. Тогава трябва да се разминем и няма друг начин – най-прецакани са младите мъже. Те са в дъното на йерархията от хора, на които се прави път. Понеже равенството си е равенство, ама ботушките са ни нови, място се прави на жените. Докато се разминавате мъжът има едно наум, че многоуважаемата може да се подхлъзне и затова е готов с бърза реакция да я хване, но само за лакътя. Там е най-не-ерогенното място у женското тяло и съответно има най-малка опасност от изнасилване.

За възрастните хора е ясно – ако инстинктивно не правите място на възрастните хора, нямам думи. Трябва да отбележим само, че има един тип дядковци, които са яли камъни и са пили от бензинколонката – те не дават някой да им пуска фандък, защото са жилави и първи ще стъпят в пряспата, „пък ти като позаякнеш малко тогава“.

При засичане на млада жена с възрастен човек случаят е специфичен. Трябва да преценим интуитивно младата жена дали е по-хубава, отколкото възрастният човек е стар. Ако жената не е много хубава, а човекът е стар, трябва да се направи място на човека. Ако жената е много хубава, а човекът е стар, но не съвсем, той трябва да направи място на нея. Ако жената е невероятно хубава, но човекът е невероятно стар и имаме патова ситуация, то жената трябва да отстъпи, защото всяка крачка на човека е щедър подарък от боговете, дори с риск да закъснее малко и да й напишат акт за неправилно паркиране на Мини купъра. Ако жената не е особено хубава, а човекът не е особено стар, важат половите правила. Това е – не знам защо, но така изглежда правилно.

И накрая идват младите мъже. При засичане на двама млади мъже, най-морално и ненакърняващо още неукрепналото им от житейски и полови успехи крехко достойнство, е да се даде половин път на човека отсреща като с единия крак се стъпи в неотъпканото, а другият остане на пътеката. Така хем сме възпитани, хем егото ни е цяло. Можем, разбира се, и двамата се обърнем с рамо един към друг и така да се разминем, но този начин е малко гей, което ни връща на момента с егото. Защото грипът от мокри крака е гаден, да, но бледнее пред това да отъркаш биреното си шкембе о това на друг мъж.

Ако две жени се засекат, да си се оправят – ние там не се бъркаме.

Когато се качваме в такси

Не седим на отворена врата да се сбогуваме с близки и приятели, да се разбираме някакви неща, да си говорим с шофьора. Отваряме, казваме за къде сме, като ни кажат онова провлачено „Аааайде“ влизаме, изтърсваме си обувките набързо и затваряме вратата. Парното на колите се захранва от акумулатора – имайте уважение към тока, за да не купи Гинка и вашата фирма и да ви уволни.

Когато влизаме в магазин

Тупкаме си крачетата не досами вратата, защото други хора също искат да влязат, а ние не сме Дженифър Лопез и целият магазин не е отворил само за нас. След това трябва да изтръскаме какъвто сняг имаме по дрехите си, за да не мокрим беззащитните стоплени хора. Минималната грижа за околните е това, което прави една държава хубава.

Когато носим чадър докато вали сняг

Не носим чадър, докато вали сняг, защото не сме вандали.

Когато караме кола

Когато се ползваме с автомобила си, винаги имаме предвид, че улицата ни пред нас в Долна Диканя не е приоритет. Също така имаме предвид, че снегоринът не може да се набие в движението в час пик и е нормално при постоянен снеговалеж да има сняг по улиците, когато отиваме и се прибираме от работа.

По този повод искаме да направим един апел към Общината. Оставете някой път града без снегорини – ей така, за да видят хората всъщност какво означава да не се чисти и евентуално (и простете наивния ни оптимизъм) да спрат да мрънкат.

 
 

Финландия е смаяна от изказване на Тръмп

| от chronicle.bg |

Финците са смаяни до смях от изказване на американския президент Доналд Тръмп, който похвали страната им за това, че поддържала горите си с гребла. В разговор с финския си колега, Тръмп каза, че те „прекарват много време в чистене на горите си с гребла“. Президентът Саули Ниинисто каза пред местните медии, че не помни да са говорили за гребла.

В същото време пожарникари в Калифорния се борят с най-смъртоносната огнена стихия в историята на щата. Почти 1000 души са обявени за изчезнали съобщават месните власти без да дават никаква допълнителната информация. Очаква се в следващите дни да завали, което ще затрудни допълнително затрудни издирванията и потушаването на пожара.

„Поглеждате другите държави, където го правят различно и историята е съвсем различна. Бях с президента на Финландия и той каза, че те са гориста нация и че прекарват много време с греблото и в чистене, и други неща и нямат никакви проблеми“, това е изказването на Тръмп, което разсмя жителите на Финландия.

Саули Ниинисто каза пред вестник Ilta-Sanomat, че за гребане не е ставало въпрос в разговора им. „Споменах, че и Финландия е земя, покрита с гора, и че и ние имаме добра система за мониторинг на състоянието й.“

Директорът на Финската горска асоциация, Нейки Саволайнен, каза, че работата с гребла не е обичайна мярка за поддържане на горите. „Това твърдение е много интересно. Виждам гребла само в собствения си двор. Мястото на греблата е по дворовете и парковете“.

Финците се вдъхновиха и пуснаха забавни снимки от действителността им.

  „Просто един обикновен ден във финландската гора“  

„Не и докато аз съм на пост“

 
 

Роми Стрейд: Едно от най-свежите лица на модния подиум

| от |

Роми Стрейд е на 23 години и вече има 5 милиона последователи в Instagram. И с право – тя е прекрасна!

Манекенката е родена в дания през 1995 година в Холандия. През 2011 подписва с модната агенция  DNA Model Management agency, но от март 2017 работи с IMG Models Management.

В кариерата си тя се появява на кориците на британския, немския, испанския и холандския Vogue, френския и холандския Elle, испанския Harper’s Bazaar, холандския Marie Claire, френския Madame Figaro. Марките, за които моделства, са прекалено много, за да ги изброим: Burberry, Calvin Klein, Donna Karan, Louis Vuitton, Nina Ricci, Prada, Rag & Bone и разбира се Victoria’s Secret, както и много, много други.

С Victoria’s Secret подписва през 2014 като едно от новите им лица, а на следващата година вече е ангел. За повече информация за живота й, посетете личният YouTube канал на Роми!

 


Вижте тази публикация в Instagram.

my FAV make up look ✨ What’s yours?

Публикация, споделена от Romee Strijd (@romeestrijd) на

 
 

Джим Кери няма нищо против да губи фенове заради картините си

| от chronicle.bg |

Ако следвате Джим Кери в Туитър – или въобще ако сте чели нещо за него през последните няколко години – знаете много добре за политическите му убеждения. Той е върл критик на Доналд Тръмп и това си личи по множеството картини на актьора, в който президентът е представен в не особено добра светлина.

 

Не всички обаче са почитатели на изкуството му. Кери казва, че в началото когато е започнал да се занимава с Туитър, си е имал неприятности, защото е казвал истината. Било го е страх, но все пак е станал активист, въпреки натиска от мениджърите му. „Мениджърите ми казаха: „Хората те обичат. Ако започнеш да говориш за политика, ще загубиш половината си фенове.“ И аз им казах: „Нека ги загубя“.  

„Понякога просто трябва да следваш собствения си път и да кажеш своето мнение – това правя и аз.“ продължава Джим. „Първото, което направих обаче беше да дам акаунта си на един от асистентите ми. Не искам да пускам прибързани туитове в 3 сутринта, както прави президента.“

Рисунките няма да спрат скоро, защото актьорът се наслаждава на изкуството и споделя, че се чувства много доволен.