Едно, две, три, кажи какъв пол си ти…

| от Вучето |

Преди осем години прочетох “Мидълсекс”. Книгата донесе на своя автор, американеца от гръцки призход Джефри Юдженидис, награда “Пулицър”, а от годината на първото й издаване досега са продадени над 4 милиона екземпляра.

В тази необикновена книга се разказва историята на Калиопа – дете, което казва за себе си: “Родих се два пъти: най-напред като момиче, в един необикновено лишен от смог ден в Детройт през януари 1960 г.; и после отново — като момче в юношеска възраст, в кабинет на спешно отделение близо до Петоски, Мичиган, през август 1974.”

С напредването на сюжета образът на Калиопа ме запленяваше все повече и в един момент ми се прииска тя/той да бъде някой, когото физически мога да докосна, с когото да станем приятели, любовници, да избягаме заедно, да се заселим в Австралия или на Марс, където да заживеем в луксозен мезонет, сламена колиба или бункер, докато смъртта ни раздели.

Предполагам, че не само аз, но и всички, които са прочели шедьовъра на Юдженидис и са харесали Калиопа (която всъщност е момче!), не са имали усещането, че се случва нещо странно или нередно и не са възкликвали “Егати педалската история!”

Това се дължи на факта, че на практика никъде в “Мидълсекс” няма и ред, в който категорично да се определя полът на главния герой като мъжки или женски. Калиопа се ражда с рецисивно мутирала пета хромозома, тоест “там долу” има по малко и от това и от онова. Родителите й решават да я възпитават като момиче, но с влизането в пубертета промените, случващи се в тялото й, я карат да погледне на себе си по нов начин и да започне живота си наново. Само че като момче. На бас, че вече сте се объркали. Обаче именно с объркването идва поуката, а именно, че нищо в живота не е черно или бяло, еднопластово и просто. Нито в живота на измислената Калиопа, нито в живота на всеки от нас.

Покрай напоследък разгорещилите се страсти около Истанбулската конвенция и погрешното тълкуване на някои от текстовете в нея неминуемо е на дневен ред да излезе не само темата за равноправието на половете, но и за тяхното… разнообразие.

Независимо от това колко хора се възмущават и направо изпадат в паника при мисълта, че установеното от векове статукво в разграничението на мъжко и женско е на път да се сгромоляса, факт е, че половата и сексуална принадлежност вече не се вписват в двуполюсния модел.

Когато в средата на 90-те години марката Calvin Klein лансира в своите иконични рекламни кампании андрогенния лук в лицето на модели като Кейт Мос, мненията бяха раздвоени. Някои посрещнаха възторжено раждането на новия биологичен вид, на тези момчета-момичета – на пръв поглед безполови същества с елфическо излъчване. Други обаче бяха възмутени от едно такова нагло разбутване на божия ред, според който мъжът цепи дърва за огрев и довлича в пещерата убит от силната му ръка сръндак, а жената поддържа огъня в огнището жив и “в мъка ражда децата си”.

Рекламите за дънки на CK от 95-та беше началото. Те само подсказаха какво ще бъде бъдещето на един свят, в който нещото, което имаш между краката си, вече няма да бъде определящо за това как ще се обличаш и с какви играчки ще си играеш. Но най-вече ще те освободи от затвора на социалния стереотип, който те задължава още от първата година на живота ти да бъдеш личността, която не си сигурен, че искаш да бъдеш.

За България цялата тая работа с той-тя-то-познай-какво може все още да звучи абстрактно, но в много държави хората все по-често се озовават в ситуации, когато не могат да са сигурни като какъв се самоопределя индивидът, който седи насреща им. И за да не съм голословна, ето един показателен пример, взет от популярния американски сериал “Безсрамници” (Shameless). В един от епизодите от седми сезон, един от членовете на семейство Галахър, Иън (който е гей) се запознава с приятелите на своето транссексуално гадже, Тревор . Всеки един от насядалите на масата стиска ръката на Иън и се представя:

A: I am a tri-racial cisgendered girl-fag.

Tri-racial: Индивид, който е смесица от три раси
Cisgender: Полова ориентация, която отговаря на пола, определен още при раждането
Girl-fag: Жена, която изпитва сексуално привличане към хомо-, би- и трансексуални мъже.

Б: I am pansexual and my pronoun is “she”.

Pansexual: Индивид, който се привлича сексуално от хора без значение на тяхната сексуалност или пол. Конкретната личност уточнява, че личното местоимение, което използва за себе си е “тя”.

В: I am gender-fluid demisexual mutt.

Gender-fluid: Полова ориентация, която варира през годините в зависимост от моментната психологическа нагласа на индивида, по принцип възприемащ себе си като динамична смесица между мъж и жена.

Demisexual: Индивид, който изпитва сексуално привличане само към хора, които го привличат и емоционално.

Mutt: Индивид от смесен расов произход

Г: I am genderqueer and my pronoun is “Ve/vem/vir”.

Genderqueer: Полова идентификация, която не се дефинира като само мъжка или само женска. Индивидите, възприемащи се като джендъркуир, не признават бинарната квалификация по полов признак.

Ve/vem/vir: Полово неутрално лично местоимение, което придобива все по-голяма популярност в някои западноевропейски езици.

Д: I am Mexican agender intersex AFAB.

Agender: Индивид, лишен от каквато и да е полова идентичност

Intersex: Индивид, носител на няколко полови характеристики; хермафродит.

AFAB (Assigned Female At Birth): Индивид, който е определен от женски пол при раждането му

И това не само по филмите! Вярвате или не, светът, който съществува отвъд вашата скромна къщурка с две липи отпред, е истинска джунгла, в която ежедневно избуяват нови и нови биологични видове. Работата е там, че независимо колко страни са подписали Конвенцията с “конкретни резерви” и колко други имат притиснения относно интерпретацията на съдържанието й, обособяването на нова полова ориентация вече се случва. В световен план. И нито една конвенция, декларация или какъвто и да е друг официален документ не е в състояние да промени посоката, в която модерното човешко същество стремглаво се е запътило.

Флетчър е записан като индивид от женски пол, но от 2013 г. избира да живее като мъж. Семейството му и самият Флетчър и до ден днешън отказват да разкрият какво е било рожденото име на актьора.

 
 

12 паднали летни ангела от Instagram в топ фотопозата на 2018

| от chronicle.bg |

От английски глаголът „straddle“ означава „разкрачвам се“, „разтварям крака“, „възсядам“ и „яхвам“. А страдлърките са моделите и другите жени в Instagram, които разчитат на тази толкова модерна поза, за да съберат максимален брой сърчица в социалната мрежа.

Спокойно може да се каже, че „страдлингът“ е позата на Лято 2018. И в това няма нищо лошо и нищо случайно. Тази поза прибира корема назад, стяга бедрата и подчертава гърдите. Така че…нямаме нищо против да гледаме повече момичета в нея.

В галерията събрахме 12 „стадлърки“ от Instagram, които ще ви доставят сетивно удоволствие колкото ледена бира в жегав ден. Енджой дем!

 
 

Този текст НЕ E за това колко е празна София

| от |

Обикновено в началото на май изходите на столицата започват да църцорят с каймака на нацията, който отива на море. През юни този поток се увеличава, а през юли и август направо пръска! По това време новините намаляват рязко и новинарските емисии и сайтове, започват да публикуват разни странни неща като например: Какви опасности крие пастата за зъби? В средата на отпускарския сезон обаче в София си има живот. Баровете са пълни кажи-речи, има хора по улицата. Ето вчера минах в 12:нещо нощно време по „Шишман“ – ами не можем да се разминем по тротоара. И тази сутрин ме светна едно наблюдение:

София е пълна с чужденци!

Имаше време, когато млад британец да живее в София обикновено означаваше, че човекът има някакъв проблем. Много медии дори пускаха интервюта с такива хора. Защо решихте да живеете тук, защо избрахте България за свой дом. Чуваха се подобни въпроси, които показват чудовищната изненада как един уреден човек в богата държава може едва ли не да избере да живее тук, на бедно и гадно едва ли не. И те всички отговаряха едно и също: Тук е хубаво, тук ни харесва. И ние гледахме оцъклени усмихнатите им лица и ни се струваха наивни. Ала не бяха, защо да са наивни?

Ако минаваш всеки ден покрай „Св. Александър Невски“ например, след кратко ще свикнеш с храм-паметника и ще ти се струва като църква с жълто отгоре. Ще загубиш погледа си върху естетиката и характерността на обиколния свят, ако го гледаш всеки ден. Това се случва с всички ни – свикнали сме да гледаме България. Поне докато не мръднем нанякъде с БДЖ-то и пак ни се открият едни гори, едни поля, едно различно и хубаво, но и с това свикваме.

Ясно знаете, че е в природата на човек това свикване. Парижани гледат Айфеловата кула и си викат „Пф, желязо“. Китайците гледат Великата китайска стена и си казват „Какво толкова – стена“. Само американците гледат Гранд каньона и си мислят „Хубава си, моя дупко“, но те са други хора, друг народ.

Затова в момента София е пълна с чужденци – защото се оказва, че тук е хубаво. Разберете ме правилно – и аз съм изненадан! Но това е. Не е най-богата държава на света, но икономиката е стабилна, корупцията не е ураганна като в Русия, а хората имат същата политическа ненавист като англичани, германци, французи. Обстановката е нормално зле, искам да кажа. 

По центъра има много заведения, които се издържат основно от чужденци. Луксозните скъпи традиционно български кръчми, луксозните и супер скъпи бургери. Ние имаме сериозен твърд акцент на повечето езици заради майчиния си твърд български. Това предполага, че един чужденец съвсем лесно би си намерил работа само с езика си, а ако се и постарае – небето му е граница.

 
 

Аспиринът помага в борбата срещу рака

| от chronicle.bg |

Американски учени от болничното заведение „Northwell Health“ в град Хънтингтън, щата Ню Йорк, установиха, че аспиринът върши работа в посока борбата срещу рака.

Ежедневната употреба на малки дози аспирин понижава риска от развитие на рак на яйчниците. До този извод дошли експертите, след като провели 13 изследвания с участието на над 750хил. жени.

Лекарите питали колко често те употребявали аспирин и нестероидни противовъзпалителни препарати като ибупрофен и напроксен.

Учените установили, че употребата на аспирин в малки количества снижава риска от отключване на рак на яйчниците с цели 10%.

Източник: сп. Medical express

 
 

Тейлър Суифт ще играе в „Котките“

| от chronicle.bg |

Американската поп звезда Тейлър Суифт ще играе във филмовата адаптация на мюзикъла „Котките“ в партньорство с Дженифър Хъдсън и Иън Маккелън.

Режисурата ще бъде поверена на британеца Том Хупър, известен с работата си над филма „Клетниците“ по романа на Виктор Юго, излязъл на екран през 2013 година.

Мюзикълът „Котките“, композиран от британеца Андрю Лойд Уебър беше поставен най-напред в Лондон през 1881 година, а след това и в Бродуей в периода 1982-2000 г. Това е четвъртата по продължителност постановка, задържала се на афиша в Манхатън.