shareit

Думите на 2016 година

| от |

Всяка година си обещаваме, че ще си запазим късметчето от баницата, за да видим дали то ще се сбъдне през следващата година. Разбира се, в крайна сметка не го правим. Е, не правим и много неща, които казваме – не отказваме цигарите, не отслабваме с 10 килограма, не ядем по-малко шоколад, не тренираме всеки ден…

Остава ни обаче изговореното. Предлагаме ви да видите кои според нас са думите на 2016-а година.

Сбогом…

Годината ни даде много – катастрофи, световни бедствия, атентати. Взе ни обаче повече. Сетете се за една звезда от света на музиката или киното и се запитайте – той/тя дали не си отиде през 2016-а? Някога клуб 27 беше мястото, което събира мъртви знаменитости. След тази година „2016“ ще бъде нарицателно.

Постистина

Оксфордският речник обяви „постистина“ за дума на 2016 година. „Постистина“ представлява моментът, когато емоционалните изказвания имат по-голям ефект върху публиката от фактите.

Референдум

Нямаше референдуми в света, нямаше, пък като се отпуши! Британците казаха „не“, на Слави му казаха „да“, в Италия, Унгария и Швейцария също отказваха неща чрез референдуми. Даже в Колумбия народът се изказа по въпрос на живот и смърт и волята му беше зачетена.

Генерал

Тук нещата са по-локални. Имаме предвид министър-председателя, новоизбрания президент и играта за зарове. И Иво Сиромахов, който римува „майор“ с „генерал-майор“. Всъщност римата не е негова, но е въпрос на време да си я вземе. Той се държи като генерал в това отношение – харесва му нещо, взима си го. Други генерали показаха, че понякога не взимат, а връщат – самолети, мандати.

Мажоритарен

Тази дума не е в списъка ни заради важността си толкова, колкото за да излезе текстът ни на първа страница в гугъл, когато суверенът отново се зачуди какво е „мажоритарен вот“.

Блок

Бил той  Реформаторски или несаниран. Или и двете. Или лагер. Всичко е дом, когато стените на твоя се срутят. Може би тази дума не трябва да е „блок“. Може би трябва да е „стена“?

Трепни

Така се казва новата песен на Цеца, вярвам, знаете. Прекрасна песен. Тази година много пъти трепвахме – от смърт, от бомби, от постистини…

Дупара

Заради употребата на такива думи, хората продават „Моята борба“ в книжарниците. Който не познава грешките на историята, е обречен да ги повтаря.

гери-никол

Издислав

Сборна дума за облика ни пред света. За Бареков с вестника, Динко с атевето, футбола на Европейското, за олимпийците на Олимпиадата. И, разбира се, за човека, който доказа на света, че все пак можем да ритаме – Светослав Стойков от метрото. Да му казваме ли Издислав Стойков?

Неможач

Ако чувате тази дума за първи път, неочаквано, тя значи „човек, който не може“. Използва я евродепутатът Ангел Джамбазки в Туитър, обръщайки се към друг потребител (или потребители). Хубава дума, но както комунизмът съсипа червения цвят, така и Джамбазки придава неприятни оттенъци на прекрасната, куцо звучаща, но някак незаменима „неможач“.

Capture

Mелдониум

Това е допингът, който спъна кариерата на Мария Шарапова. Явно след това руснаците си взеха грешната поука и четейки внимателно малкия шрифт, започнаха да пият лосион за баня.

СтаЛбилност

Миналата година „стабилност“ беше думата, повтаряна като мантра от управляващите. Тази година Цветан Цветанов се опита да я повтори, но… правопис, какво да го правиш. По-добре „сталбилност“, отколкото „слабилност“.

сталбилност

Боб

Нали се сещате за хилядите онлайн коментари „horata nqma kakvo da qdat, a vie?!“. Те са пряко следствие от kletosta на maika balgaria от миналата година. По този повод – Боб Дилън е един от оцелелите музиканти през тази 2016. И дори спечели Нобеловата награда за литература.

Хак

Apple отказаха да хакнат свой телефон по желание на ФБР, който ФБР и сами могат да хакнат. И хакнаха. Имейлите на Хилъри Клинтън и Демократическата партия изтекоха след хакерска атака. Излезе и филм за Едуард Сноудън, но парадоксално някои хора по света са по-гледани от NSA, отколкото е филмът за Сноудън от зрители.

Свинска опашка 

Анита Мейзер вече знае, че вратът е витален орган, а Динко сигурно още не знае, че ръцете не са.

Акбар

По метода на изключванията ще дедуктирме, че „акбар“ значи „велик“. Във първият филм за Хари Потър, когато Хари си купува пръчка, продавачът му казва, че Волдеморт е пръчка със същата сърцевина. След това добавя: „Той извърши велики дела. Ужасни, но велики.“

 

Обобщенията са безчувствени, а ние искаме да завършим все пак с нещо топло. Затова, когато седнем новогодишната трапеза, нека не си обещаваме неизпълними глупости, а се запитаме: кое е по-важно за нас – левчето от баницата с късмети или левчето за Хитрино.

 
 
Коментарите са изключени