shareit

Другата страна на дните от седмицата

| от |

Седмицата има седем дни, всеки от тях има по 24 часа, а след всяка неделя идва понеделник. Това обаче не трябва да ни кара да се заблуждаваме, че познаваме реално дните от седмицата. Те съдържат много повече, отколкото изглежда. Имат и емоционална страна, която им придаваме, без да си даваме сметка.

Понеделникът например не е лош ден сам по себе си, но другите шест го карат да изглежда такъв. Представете си го като блекбъри: става като телефон, но останалите са толкова по-добри, че той бледнее в бездънната им сянка. Блекбери вече го няма. Ето това искаме да сподели и понеделника.

Във вторника има някаква безразлична жал. Той е все едно известна личност, която никак не ви интересува, да умре. Като пича, който живее в единствения апартамент от входа без външна изолация. Безразлична жал. Като тази, която изпитвате към отбор, който е паднал от отбор, който мразите.

Има два варианта за протичане на срядата. Единият е неутрален – все едно да ви кажат, че сте най-ниският от високите или да сте пръв на село. Все е средна работа. Другият вариант е леко гаден. Все едно сте в морето и нещо ви докосва по крака, но да не е медуза, а плик.

Четвъртък е като пет лева, смачкани на фунийка в зимните дрехи от миналата година. Като слънчев ден след земетресение, като стените на стара казарма, увита в бръшлян, като Бъдни вечер. Четвъртък се усеща като да ви върнат телефона, след като сте го загубили в таксито, докато отивате да го заложите в заложна къща, защото имате борчове към мутри.

Петък е славен ден с култов статус, а не с функционална слава. Реално петък се измерва във едната вечер след петите по ред 12 часа на работа за седмицата. Петък е Стив Джобс на дните от седмицата. Петък е радостта от новината, че Guns’n’Roses ще имат концерт в България, но без самия концерт.

Събота е денят, който ви кара да се чувствате като в 11 клас, когато разберете преди класното, че „тая по математика“ отсъства. Всеки път, когато в препълнен бар тоалетната е свободна. И почти всеки път, когато тестът за бременност е отрицателен.

И…идва неделята. Тя се усеща като наводнение у съседите. В началото звучи забавно (защото не сте наводнение вие), но с течение на времето започва да ви засяга все повече. Неделя е като първата цигара, след като сте отказали пушенето – хем е кеф, хем си давате сметка, че пак ще ви стане кофти.

 
 
Коментарите са изключени