shareit

Документите Панама: как се крият активи и данъци

| от chronicle.bg |

Разкритията, дошли от базата с данни на панамската правна фирма Mossack Fonseca, станаха причина за най-големия скандал в историята на офшорния свят, но зададоха и редица неизвестни в уравнението.

Въпреки че има легални начини за използване на данъчните убежища, в повечето случаи това, което се случва по тези места, е криене на истинските собственици на парите, произхода им и избягване на плащане на данъци.

Независимо дали сте заможен германски бизнесмен, който е решил да избегне данъци върху своето състояние, международен дилър на наркотици или държавен глава на брутален режим, методите, които се използват, са общо взето същите.

От Mossack Fonseca казват, че фирмата винаги е работила с международни протоколи, за да е сигурна, че компаниите, които регистрира, не са за финансиране на терористични групировки, укриване на данъци, пране на пари и други незаконни цели. Но дали?

Кухи компании

Кухата компания изглежда като легитимен бизнес. Но отвътре е куха. Не прави нищо друго, освен да менажира пари, докато крие кой е техният притежател. Мениджмънтът на кухите компании се състои от адвокати, счетоводители и дори чистачи. Когато властите се опитат да открият кой наистина притежава или контролира средствата, им се казва, че това са мениджърите. Всъщност някой друг плаща на тези мениджъри, за да крият парите им от властите, а в някои случаи – и от бивши съпруги.

Офшорен финансов център

Ако имате куха компания, няма да искате да я регистрирате в Лондон или Париж, където властите могат безпроблемно да установят, че вие сте притежателят на парите. Имате нужда от офшорен финансов център или иначе казано – данъчно убежище. Тези места обикновено са ситуирани на малки островни държави с повишени условия за банкова тайна и с много ниски до почти несъществуващи данъци върху финансови операции. Има много такива места по света: Макао, Бахамите, Панама, американския щат Делауер и много други. Повечето финансови услуги там са напълно законни. Секретността е това, което прави островите атрактивни за онези, които искат да избегнат плащането на данъци.

Анонимни акции и облигации

За допълнителна анонимност и за да може да местите парите си насам-натам безпроблемно, тези акции и облигации са очевидния отговор. Те работят на следния принцип: ако нещо е в джоба ти – то формално е твое. Човекът, който има парите в джоба, куфара или депозитната си кутия, ги притежава. Много удобно за хора, които искат да придвижват големи суми пари или да скрият, че те са техни притежатели. Ако облигацията се пази в офис на адвокат в Панама, кой ще знае дали е ваша и дали изобщо съществува? Това помага да обясним защо американското правителство спря да продава анонимни облигации през 1982г. Просто бяха твърде лесни за използване от измамници.

Пране на пари

Прането на пари е дейност, която включва „изчистването“ на мръсни пари, за да могат те да се използват, без да будят подозрения. Ако сте дилър на наркотици, мошеник или корумпиран политик, ще разполагате с много пари, но няма да може нито да ги похарчите, нито да си скътате за „черни дни“, без да стане ясно, че идват по незаконен път. Парите се нуждаят от почистване, така че може да ги изпратите в някоя хитра фирма в офшорен финансов център, а добрите хора там да ви помогнат да ги превърнете в анонимни облигации, притежавани от куха компания, за която никой не знае нищо.

Международни санкции и нарушаването им

Един от начините да накажете или да се опитате да ограничите властта на лошите режими в света, са международните санкции. Тези могат да ограничават вноса на военна екипировка или амуниции, да забраняват износа на петрол и всякакви стоки, и какво ли още не. Може да се налагат и персонални санкции: затваряне на банковите сметки на диктатори и техните приятели, семейства и поддръжници. Британското правителство е момента налага хиляди санкции срещу държави, бизнеси, банки и индивидуални личности.

Но колкото по-тежки са санкциите, наложени на даден режим, толкова повече пари се влагат в тяхното избягване и нарушаване. Осигуряването на тайни банкови сметки за мъчители и масови убийци, снабдяване на оръжия за една от двете страни – участнички в гражданска война или финансиране на ядрените амбиции на изолирани режими. Ползите са огромни и разбира се, много секретни банкови сметки и кухи компании в офшорни оазиси се случват, за да може избягването на наложената санкция да се случи.

Европейска директива относно данъчното облагане на доходи от спестявания

За да се опита да спре хората да крият парите си от данъчните власти, Европейският съюз въведе директива относно данъчното облагане на доходи от спестявания. Принципно, банките в страните-членки на ЕС събират данъците според банковите сметки, независимо дали са държани от граждани на други европейски държави. Т.е. не можеш да си ирландец с шотландска банкова сметка и да се надяваш, че ирландските данъчни власти няма да разберат за нея. Директивата направи криенето на пари в Европа много трудно. Интересно е, че когато се обсъждаше нейното въвеждане, внезапно много хора решиха, че искат да си отворят сметки в страни извън Европа. Разбира се, може да е било случайност…

 
 
Коментарите са изключени