shareit

Добри съседи, но с договор

| от |

България подписа договор за добросъседство с Македония. Човекът, който днес подписа договора за добросъседство с Македония, преди няколко месеца подписа коалиция с Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Интересно, а. Този договор трябва да сложи точка на напрежението между двете държави. Точно така – ще спираме омразата с договор.

Имах един съсед, който никога не си плащаше таксата за входа. Да ви обърна внимание – таксата за входа е 2 лева на човек на месец, той живее с жена си и малкия. Този мъж се казва Митко и никой не го харесва. Той е моментът, в който кака Лара теглеше печелившите на края на Милион и едно желания и предаването свършваше. Той е третата дръпка от цигара, след като си ги отказвал две седмици и сега съжаляваш, че си запалил пак. Той е моментът, в който осъзнаеш, че трябва да ставаш. Абе гаден човек, неприятен.

Няма значение дали Митко е Македония или България в тази метафора, която си представяме с вас. Важното е, че която и страна да представя, ответната страна го мрази. Не радикално, не с нацистка омраза, но като стане въпрос в Македония за българи или в България за македонци и всички викаме „Тия ли бе? Мани ги тия“. А „Мани ги тия“ не се оправя с договор. Нищо лично не се оправя с договор. Вие кого не харесвате? Как би изглеждал договора ви с него? Нещо такова, може би?

„Аз, долуподписаният еди-кой си, наричан за кратко „читател“ и долуподписаният еди-кой си, наричан за кратко „идиот“ се съгласяваме от сега нататък да сме окей.

 

Задължения на читателя:

Да не лази по нервите на идиота.

Задължения на идиота:

Да не лази по нервите на читателя.

Повод за настоящия договор е, че имаме обща история. Служили сме казарма в едно и също поделение, само че в различни години и не сме се засекли. Веднъж дори го видях на плажа в Китен, ама май не беше той, а брат му.“

Та да. Договорът няма да оправи отношенията между народите, но представете си, ще построи магистрали, защото според Бойко Борисов инфраструктурата между двете държави е приоритет. Това е и една от точките. Другите точки са за неща, които са относителни – никой да не иска земя от другия, никой да не гледа да съсипва другия и ние да подкрепим Македония за влизане в ЕС и НАТО.

Договорът няма да оправи отношенията, поне не и между народите, но подобрение е възможно на макро ниво. Една много добра точка в договора е гласи, че и двете страни се насърчават да празнуват исторически събития заедно по взаимна договореност. На практика ще си ходим на гости по празниците. Румен Радев ще донесе една дамаджана димитровградска сливова, Георге Иванов ще опече македонска наденица и знаете нататък как се развиват нещата. След 3 часа ще се слуша „Йовано, Йованке“ на Слави Трифонов и двамата президенти ще спорят Джоко Росич, лека му пръст, българин ли е, македонец ли е, защото и двамата са прекалено стари, за да си пуснат интернета на телефона и да видят, че е сърбин.

 
 
Коментарите са изключени