shareit

Да се запознаем с президента

| от Краси Грозев |

Допреди четири месеца името Румен Радев не предизвикваше нито една тръпчинка по лицето на българската политика. Той се появи в нея като от ясно небе. Буквално. Днес той е избран за петия български президент с впечатляващите 2,05 млн. гласа. На плещите му лежат огромни надежди, а и предвид поредната политическа нестабилност, ще му се наложи, преди да е встъпил в длъжност, да сътворява служебни кабинети и вероятно да акушира на екзотични коалиции.

Радев е достатъчно загадъчна фигура, а медиите се занимават с него с типичното си жадно и неприлично настървение.

В дена на вота център на България стана село Славяново, а главните герои –  „дядо Георги“ и „баба Станка“ – родителите на Радев (или както сигурно е по етикет – първите родители – въпреки, че звучи все едно са Адам и Ева). Ако хванеш някои от репортажите по средата, ще помислиш, че хората са спечелили няколко хиляди лева от търкани талончета. Нервите на мъжа и жената бяха тествани с всякакви въпроси (липсваше само –  плака ли Радев като прочете „Как се калява стоманата“ ), но в еуфорията от успеха на сина си, те приемаха кротко издевателството.

Сутринта след вота започна с новината, че първа дама Десислава Генчева е връстница на Мелания Тръмп,  съученичка с екоминистърката Ивелина Василева и зрелостничка от бургаската езикова гимназия.  Сякаш най-ключовата информация обаче беше, че новоизбраният президент се е пренесъл да живее в столичния квартал „Гео Милев” с нея след развода си със своята първа съпруга.

Бе похвален и музикалният вкус на първата дама, след кратко ровене във Facebook профила й, където поздравила съпруга си за изборната победа с The Crown and The Ring на Manowar. Пак добре че не е някоя песен Слави.

Титанично бе включването и на астроложката Оксана. Ако съдим по имената, астроложките са новите фолк певици. В един сутрешен блок днес зарадва населението с факта, че новият президент е зодия близнаци – все едно заради този факт може да е президент и  вицепрезидент. Това всъщност го правело забавен, неочакван  и със сигурност няма да е скучно с Радев, уведоми астроложката.

Нататък става и по-радикално. „Румен Радев чете само с очила“, информира жълт сайт и веднага ни хвърля в ступор със специални папарашки кадри, показващи как новият президент обядва в столично заведение и си слага очила, за да прочете менюто. Ние можехме да се сетим и от ЕГН-то, но да не придиряме.

Къде по-нормални, но и също толкова безсмислени са блиц фактите тип „детски лексикон“, че Радев е почитател на театъра, че любимият му актьор е Юлиан Вергов, любимата му книга е „Физика на тъгата”, а любимият скулптор Роден.

Крайно време е да бъде изобличена и любимата му от гимназията.

Със сигурност ще бъде намерено гимназиалното гадже на Радев, което ще споделя що за гимназист е бил, ще се положат всички усилия да се открие и акушерката, която е помагала за израждането му в далечната 1963 г.

Задължително е и Юлиян Вергов да отговори на въпроса „Знаете ли, че сте любимият актьор на президента Радев?”. Ако можеха, щяха и самия Роден да питат „Какво мислите за президента“.

Колкото до по-сериозните неща около новия ни президент, явно ще ги откриваме в движение.

Политическа криза ли? Я да надникнем в дневния хороскоп за близнаци…

 
 
Коментарите са изключени