shareit

Да разсмиваш публиката все още остава най-голямото майсторство

| от Йоана Мирчева* |

Сравнително рядко се лъжа да гледам някоя от новите комедиии на Холивуд, защото след това се чувствам затъпяла, с умрели мозъчни клетки, неудобно ми е и искам да забравя.

Очевидно всички кадърни хора окончателно са се преместили в телевизията да правят сериали и се създават филми, които и в тоалетната да си на тясно, пак няма да грабнат вниманието ти. След последното ми мега разочарование – филмът „Сестри“ на Тина Фей и Ейми Полар – две умни и яки жени, два пъти водещи на Златните глобуси и стенд ъп комедиантки, се зарекох повече да не се заблуждавам. Не се засмях на нито едно място. Нито едно!!! Поне едно „хи-хи“ да бяха измъкнали. Жалка картинка.

Но ето, че отново се излъгах – гледах Dirty Grandpa с Робърт де Ниро. Явно старият Де Ниро е станал някаква смешка в Холивуд и едва ли не всеки може да го „букне“ за филма си. Физически боли да гледаш актьора, чиито реплики от „Жега“ съм си връщала, да произнася безсмислени, плоски шеги за полови органи. Ти си един малоумник в Холивуд, Де Ниро се навива да участва във филма ти, защо да не му напишеш няколко дебилни лафа за мъжки членове, да го накараш да сръчква с пръст задника на внука си във филма, казвайки „джамба“ (умирам, пишейки това) и да се посмеем?

Финансова криза може и да има, но не ми се вярва Де Ниро да е толкова закъсал, че да не може да направи най-елементарна хигиена на ролите, които подбира. Напомня ми на Snoop Dogg, който от рап легенда стана онзи пич, дето пее „wigga, wigga, wigga’ и има дует с Лилана.

Този жанр в Америка е бита карта и то не от вчера, но дори публиката там да е пълна с идиоти, все пак е и тази, която гледа с огромен интерес добрата тв продукция, която излиза. Зрителят никога не е за подценяване. И дори да си най-простия човек от щата Арканзас, когато ти дадат едно лайно и ти кажат, че е дъвка, все ще усетиш, че не е. Няма нищо по-неприятно от лошия вкус, а наблюдавайки и другата вървежна ниша на американското кино – филмите за супергерои, то именно безвкусицата тотално властва там.

Да разсмиваш публиката все още остава най-голямото майсторство. И който наистина може да го прави, със сигурност вече не отива в Холивуд.

*текстът е публикуван в личния профил на автора във Фейсбук.
 
 
Коментарите са изключени