shareit

Чужденците не са по-свестни от нас, българите

| от |

Като дойде някой с американски паспорт и направо взимаме горите на Цар Симеон и му ги даваме плюс акт 16 и кафенце. Като ще взимаме пример от американците, те имат една приказка: „Fake it, ’till you make it“. В буквален превод: „Мами го, доде го направиш“, а в по-смислен превод – че дори да нямаш някое качество, прави се, че го имаш, докато не го проимаш наистина.

Ние сме слаби откъм авторитет, защото нямаме много, почти нищо освен потенциал. Това води и до ежедневната ни злоба и плиткоумие, но това са спекулации за друг текст. Въпросите сега са два: единият е, че дори да нямаме много зад гърба си, в смисъл на харесвани от всички хора неща като масова работливост, непосредствен професионализъм и подобни, можем да се правим, че ги имаме, докато работим за това да ги имаме и сигурно ще ни се отрази добре и на парите.

Вторият въпрос е и смисъла на текста. Чужденците също могат да са лекета, дори повече от нашите лекета. 

Веднага се сещаме за англичаните на Слънчев бряг, дето скачаха от прозорци и се пребиваха. По принцип мога да напълня целия текст само с хората от Слънчев бряг, но няма. Имах приятелка, която имаше приятелка, която ходеше с един англичанин. Оплакваше се, че всичко, което прави, е да пие водка по цял ден, да не работи и да разчита на маминка да му праща парички. Познато? Напомня ли за местния ни наратив за 30-годишния безделник и домашна пиявица?

Прибираме се с милата ми приятелка от плаж и минаваме покрай басейна на някакъв хотел. Там мъж и жена англичани – възрастна семейна двойка – лежат на шезлонзи и си крещят като първите каруцари. До тях мъж от персонала се опитва да бутне шатрата на цирк, но неуспешно. Всички останали ги гледаха с разочарование. Познато? Пред басейна имаше файтонджии, които предлагат превоз до стария град – истински каруцари. Веднъж не ги чух да викат. Сигурно по принцип в живота викат и се карат де, и те са хора, но у тях си, цивилизовано.

Гледах преди няколко години по-обширен репортаж за някаква обстановка във Франция, който включваше и протест. Попитаха един протестиращ какво иска и той каза, че Франция (където държавата плаща да дойде човек у вас да ти изчисти, изпере, изглади, докато ти си на работа) каза, че Франция е зле, пълна трагедия и трябва да се опави. Та и франсетата си имат политически неблагодарници да им мрънкат и да викат колко е зле.

Ако разпитам приятели, които излизат повече и ходят наляво-надясно по света, сигурно ще науча още истории, но вие вече схванахте идеята. Чужденците не са по-свестни от нас, българите.

Някои чужденци също са глупави и бездарни, и некултурни. Ама си имат и база зад гърба, базата на богата държава, осигурена социална обстановка и богата история на държавата им, които да компенсират. А ние само пари и отговорност нямаме, а някои хора и възпитание. Само това.

 
 
Коментарите са изключени