shareit

Честит имен ден, Капричоза!

| от |

Хубавите времена, в които имената в България бяха предимно Мария и Иван са далечно минало. Днес вицовете за Иванчо и Марийка не звучат актуално на младото поколение, защото персонажите са с бабешки имена. Къде къде по-съвременно би звучало:

Малката Айя се прибира от училище и казва:
– Мамо, днес Ерик в междучасието ме целуна по устата!
Майката възмутена, но и учудена, пита:
– И как стана това?
– Не беше лесно, но три съученички ми помогнаха да го държим.

*Съученичките са Грациела, Патрисия и Флорида

Да, нашите родители и техните родители са страдали от остър дефицит на въображение, поради което сред хората между 30 и 50 години може да срещнете много скучни имена като Петър, Николай, Ана и София, тук там някоя авангардна Румяна и някой срещащ учудени погледи Дамян. Днес обаче младите родители са разкрепостени, иновативни и креативни, поради което списъците с имена в детските градини могат да накара Джордж Р.Р.Мартин да се засрами с неговите Денерис, Церсей, Тирион и Станис.

Последният бент, който пазеше самочувствието на хората със скучни имена да не се срути пред гениалността на новите български имена, бяха именните дни. Аз, например, се казвам Цветелина и винаги съм празнувала имен ден на Цветница (макар че според един приятел да се казваш Цветелина и да празнуваш на Цветница е като да се казваш Риба и да празнуваш на Никулден). Когато се запознавах с момиче, кръстено, например, Капричоза, потисках срама от безличното си име с тихото злорадство, че на Цветница ще получа няколко букета цветя, докато Капричоза е от онези нещастни души, за които няма ден, в който да получават безумното пожелание „Да ти е живо и здраво името“.

В последните години обаче и този бастион беше превзет и се оказа, че Капричоза празнува имен ден на Националния ден на пицата със сирене на 5 септември. Има известно съмнение дали празнува точно тогава, защото капричозата по правило не е пица със сирене, но всеки има право на леко отклонение от правилото.

28 май пък, е Световен ден на бургера. Това директно означава, че всички, които носят имената Бургер, Казанова, Райнландър, Биг Мак, Хонки Тонк и Лъмбърджак също имат именни дни, тъй като са кръстени на видове бургери.

Имената на децата по правило отразяват надеждите и мечтите на родителите. Майката на София вероятно се е надявала щерка й да стане красива като София Лорен или желана от хасковските младежи като столицата на България. Бащата на Георги сигурно е възлагал надежди синът му някой ден да се пребори със змей, било то и само символично, или пък просто е кръстил малкия на дядо му, защото така трябва в семейството на Георги Георгиев.

Но тъй като ценностната система се променя и все повече добива контурите на консуматорския модел, децата с имена на екзотични кашкавали, скъпи козметички брандове и прахосмукачки-роботи лека полека превземат списъка с „Топ 10 модерни имена у нас“, от който почти всяка бъдеща майка пие жадно като от извор на вдъхновение.

Уви, в трескавото търсене на креативност и символика, родителите понякога прекаляват. Преди да кръстите чедото си Ойшо Андреев, защото сте били с гащи от Oysho, когато сте го заченали, помислете какво влияние оказва името на бъдещата личност. Няма гаранция, че Ементал Найденов няма да стане топ мениджър на фирма за продаване на изкуствен интелект, но ако сме реалистични, трябва да приемем, че името му ще стои по-добре на гараж, превърнат във фризьорски салон в „Надежда“. Матиниада-Роберта Петкова Вучкова, кръстена на баба си Мата, по-известна в Угърчин като баба Матка, може да въплъти мечтите на модерната си майка и да стане фешън блогърка, но реално е по-вероятно името й да я отведе в някой тъжен кол център, в който от другата страна на линията клиентите да се потят, опитвайки се да изговорят името й. А ако толкова обичате пица, защо не се спрете на Маргарита?

Ексцентричността в кръщаването на деца е прекрасна, освен в случаите, в които някой ви каже, че му се е родило бебе и вие зададете двата въпроса, които е прието да се задават:  „Колко килограма се роди?“ и „Как се казва?“.

Никой не изпада в амок, когато се окаже, че бебето е 3,500. Но когато чуете бащата с гордост да казва „Кръстихме я Хламидия“ изпадате в леко объркване относно правилността на реакцията си. След като мислено прехвърляте „Това не е ли венерическа болест, по дяволите?“, „Вие луди ли сте?“ и „Какво се случи с добрата стара Мария?“, обичайно се спирате на „Да е жива и здрава малката и много да ви радва“. А родителите сияят, доволни, че са избрали интересно, нетрадиционно име, което ще си има и имен ден. На Световния ден на болестите, предавани по полов път.

PS: Според официалния календар на именните дни вчера имен ден имаха Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и Лукчо. На 2 февруари празнуват Момчил, Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Радина, Радослав, Радислава, Средко, Средка и Сретен. На 14 януари не забравяйте да честитите на Калчо и Адам, а на 14 ноември звъннете на Управда и Юстиниан.

 
 
Коментарите са изключени