Болните не могат да карат

| от Цветелина Вътева |

Мине се не мине време и загрижените за народното благоденствие творци на закони излизат с някое екстравагантно предложение за закон или наредба, които по идея трябва да спрат смъртта, а по същество да внушат на хората, че нещо се прави.

След като преди няколко дни вътрешният министър Валентин Радев каза, че нарушителите на пътя ще бъдат карани в районните управления дори за дребни прегрешения и дори да има злоупотреби от страна на полицията, всичко е точно, сега геният на българските управници роди нова авангардна идея, която да ни убеди, че някой някъде, там над нас, се грижи за безопасността ни.

И тя е…хората с диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания да не могат да шофират.

Брилянтно!

Поради огромния брой на катастрофите, причинени от диабетици в хипогликемия, и смъртните случаи, причинени от нагли хипертоници, от 2018г. болните няма да могат да карат. Но няма причина за тревога: както каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев, книжката им няма да бъда отнета, просто няма да им се издава медицинско свидетелство, което да позволява подновяването или съответно, издаването й. Затова болните престъпници могат да си отдъхнат: униформени служители на КАТ няма да нахлуват в домовете им и да правят обиск за шофьорска книжка, а правото им да шофират ще бъде отнето по много по-деликатен начни: през лекарите.

Лекарите, които трябва да преценят дали тяхното заболяване е в „тежка форма“. Каквото и да значи това. Но не личните лекари, които най-добре познават пациентите си, а специалисти – кардиолози и ендокринолози. Това, разбира се, е доста успокояващо, тъй като всички знаем, че джипитата не са точно лекари, а по-скоро липсващото звено между фелдшерите, медицинските сестри и счетоводителите.

Онази скромна бройка от 2 млн. души, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и онези пренебрежими 500 хил. човека със захарен диабет ще имат уникалната възможност на всеки три месеца да посещават специалист, който да прецени дали са годни да се качат зад волана. А по думите на д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари, това са между 60 и 100 милиона лв. от джоба на данъкоплатците, тъй като здравният фонд не предвижда покриване на тази услуга. Нищо и никаква сума, като се има предвид каузата, за която се борят в МЗ: елиминиране на опасните катастрофи, причинени от пациенти.

Карането с превишена скорост, употребата на алкохол и наркотици, неспазването на закона за движение по пътищата поради наглост и простотия, както и калпавите пътища, остават на заден план. Нека болните да излязат с крачка напред, да ги видим всички кои са и да ги накажем, че поставят живота ни на пътя в опасност.

Според бившия шеф на КАТ, същият Алекси Стратиев, по пътищата има ДОРИ хора с психични заболявания, които си позволяват да шофират. Слагаме под общ знаменател диагностицираните с шизофрения, както и онези безотговорни шантафелници с тревожни и депресивни разстройства, които си позволяват да приемат антидепресанти и да въртят геврека.

Нека направим едно уточнение, в случай че иронията в този текст остава неразбираема: има медикаменти, чийто прием влияе на шофьорската преценка (напр. бензодиазепините). Това, разбира се, е упоменато в листовките на медикаментите, а пациентът бива предупреден от лекуващия го лекар за потенциалните странични ефекти и за това, че шофирането след прием на определени лекарства не се препоръчва.

Ако някой реши да престъпи лекарската препоръка и предупреждението в листовките, това е същият този някой, който ще се качи зад волана след четири големи ракии.

Здравият разум винаги е бил основна движеща сила в безопасността на пътя. Независимо дали става дума за сърдечно болни, хора с диабет, хора с психични заболявания или индивиди, които пращят от здраве.

Тъй като обаче не можем да разчитаме на него, е добре да изковем закони, които да обгърнат движението по пътищата в един розов облак от превенция, така че от София, та чак до Варна, по пътя да се движат само здрави, усмихнати, руси, красиви хора, които знаят как да свържат телефона си с Bluetooth на колата.

Трогателно е и предположението на Стратиев, че наредбата ще засегне онези и без това стари хора, които вече не шофират. Уви, както диабетът, така и сърдечно-съдовите заболявания засягат все повече хора под 40г. Но пък кой е казал, че някой на 38 е млад?

Има и още един позитив от новата проектонаредба: всички онези доста инвалиди, които заемат инвалидните места в зелена и синя зона, ще освободят местата за паркиране на здравите, тъй като огромен процент от хората с инвалидност я дължат именно на диабета и сърдечно-съдовите болести. Бинго!

Според д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България, 70-те хиляди души в България, които са на инсулин, много добре знаят кога изпадат в хипогликемия.

Но ще поемем ли този риск?

 
 

С бира и вино към бащинството

| от chr.bg |

Бирата и виното са полезни за мъжете, които искат да станат бащи, защото подобряват качеството на спермата, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на италиански учени.

Учените от Фондационе поликлинико в Милано са изследвали 323 мъже.

Ефектът се дължи на антиоксидантите в гроздето и на съединението хсантохумол в хмела, които предпазват клетките от увреждане.

Препоръчваното количество обаче е малко – около бутилка вино седмично, или няколко малки бири. То обаче може да е голяма утеха за мъжете с репродуктивни проблеми, на които обикновено забраняват всякакъв алкохол.

Допустимото количество алкохол е четири до седем единици седмично. Една алкохолна единица в Италия е 12,5 гр. Това са четири до седем бири от 330 мл.

 
 

6 филма, с които да загреем за „Mamma Mia: Here We Go Again“

| от chronicle.bg |

Изминаха десет години откакто най-печелившият мюзикъл на всички времена обиколи кината и се превърна в абсолютен хит, който и до днес не е загубил блясъка си. Ние обаче се чувстваме като една известна героиня от  киното, на която принадлежи репликата „it’s been 84 years…“. Изключително бавно минаваше времето от миналата есен, когато се разбра, че „Mamma Mia!“ ще има продължение.

Вече е време да си отдъхнем и да се настаним удобно в киносалона, защото вчера беше световната премиера на „Mamma Mia: Here We Go Again“, а след два дена младата Дона (Лили Джеймс) и компания отново ще запеят любимите ни хитове на ABBA и на българския екран.

„Mamma Mia: Here We Go Again“ ни отвежда назад във времето, когато Дона е още млада дипломантка в Оксфорд, но разбираме, че още тогава тя изгаря от желание да опита всички сладости, които животът може да предложи. Затова съвсем сама тя поема пътя първо към Париж, където се среща със спонтанния хипстър Хари, а после съдбата я отвежда към гръцкият остров Калокаири и двамата изкусителни младежи Бил и Сам. Втората част на мюзикъла се състои от двете паралелни истории на миналото и настоящето. Днес вече Софи (дъщерята на Дона) не е невинното момиче от първата част на мюзикъла, а решителен предприемач, готов да превърне хотела на Дона в истински рай за туристите. Всичко това е обединено от песните на шведската попгрупа.

Ако и на вас, също като на нас, ви е омръзнало да чакате и искате да оползотворите останалото време до 20 юли, ви предлагаме 6 велики филма, с които ще влезете в духа на „Mamma Mia: Here We Go Again“. Можете да ги видите в галерията горе.

 
 

Напълнява се единствено от мазнините

| от |

Мазните храни в голямо количество са единствената причина за напълняване, а не прекаляването с въглехидрати и протеини, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учени от университета на Абърдийн и Китайската академия на науките направиха откритието с мишки. Гризачите, получавали много мазнини, поглъщали най-много калории, защото мазнините стимулират центъра за възнаграждения в мозъка.

Основен недостатък на изследванията на ефекта на диетите с хора е, че повечето не продължават достатъчно дълго, за да бъдат изводите достоверни. Тестовете с генетично сходни животни, като мишките, могат да насочат към верните отговори.

Ръководителят на екипа проф. Джон Спикман каза, че резултатите дават „добра насока“ за ефекта на различния начин на хранене върху хората.

Учените са експериментирали с 30 различни диети, давани на мишките за период от три месеца, равни на девет човешки години. Всяка от тях била с различно съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини.

„Резултатите са недвусмислени – мишките напълняваха единствено когато получаваха повече мазнини – каза проф. Спикман. – Единствено мазнините стимулираха центровете за възнаграждения в мозъка и повече ядене.“

Мишките, получавали много въглехидрати – до 30 процента от дневните калории, не напълнели значимо. Комбинирането на захар с мазнини също не се отразявало на теглото повече, отколкото само мазнините.

Изследването опроверга и популярното твърдение, че недостигът на протеини стимулира приемането на по-голямо количество храна.

 
 

Падащи звезди по поръчка

| от chr.bg |

Японска компания се готви да организира впечатляващ метеорен дъжд над Хирошима през 2020 г., надявайки се да привлече вниманието на клиенти от целия свят с услугата си и да предлага падащи звезди по поръчка.

Компанията ALE със седалище в Токио слага последни щрихи върху проектите си за два микроспътника, които след извеждането им в орбита ще могат да изхвърлят малки топки. Те ще се разграждат при проникването в атмосферата, излъчвайки много силна светлина при влизането си в контакт с молекули въздух. Спътниците ще могат да се използват отделно един от друг или заедно.

Те ще бъдат изстреляни следващата година – единият с ракета на Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА), а другият с ракета на частна компания. На борда на всеки от тях ще има 400 топки, чийто химичен състав се пази в тайна и чийто цвят може да варира в зависимост от използваните съставки. Топките ще са достатъчни за 20-30 събития, увериха от компанията.

Амбициите на компанията и ръководителката й Лена Окаджима обаче излизат далеч извън пределите на Япония. „Вземаме за мишена целия свят, тъй като резервът ни от падащи звезди ще е в космоса и ще може да бъде разпространен навсякъде“, каза Окаджима.