Болните не могат да карат

| от Цветелина Вътева |

Мине се не мине време и загрижените за народното благоденствие творци на закони излизат с някое екстравагантно предложение за закон или наредба, които по идея трябва да спрат смъртта, а по същество да внушат на хората, че нещо се прави.

След като преди няколко дни вътрешният министър Валентин Радев каза, че нарушителите на пътя ще бъдат карани в районните управления дори за дребни прегрешения и дори да има злоупотреби от страна на полицията, всичко е точно, сега геният на българските управници роди нова авангардна идея, която да ни убеди, че някой някъде, там над нас, се грижи за безопасността ни.

И тя е…хората с диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания да не могат да шофират.

Брилянтно!

Поради огромния брой на катастрофите, причинени от диабетици в хипогликемия, и смъртните случаи, причинени от нагли хипертоници, от 2018г. болните няма да могат да карат. Но няма причина за тревога: както каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев, книжката им няма да бъда отнета, просто няма да им се издава медицинско свидетелство, което да позволява подновяването или съответно, издаването й. Затова болните престъпници могат да си отдъхнат: униформени служители на КАТ няма да нахлуват в домовете им и да правят обиск за шофьорска книжка, а правото им да шофират ще бъде отнето по много по-деликатен начни: през лекарите.

Лекарите, които трябва да преценят дали тяхното заболяване е в „тежка форма“. Каквото и да значи това. Но не личните лекари, които най-добре познават пациентите си, а специалисти – кардиолози и ендокринолози. Това, разбира се, е доста успокояващо, тъй като всички знаем, че джипитата не са точно лекари, а по-скоро липсващото звено между фелдшерите, медицинските сестри и счетоводителите.

Онази скромна бройка от 2 млн. души, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и онези пренебрежими 500 хил. човека със захарен диабет ще имат уникалната възможност на всеки три месеца да посещават специалист, който да прецени дали са годни да се качат зад волана. А по думите на д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари, това са между 60 и 100 милиона лв. от джоба на данъкоплатците, тъй като здравният фонд не предвижда покриване на тази услуга. Нищо и никаква сума, като се има предвид каузата, за която се борят в МЗ: елиминиране на опасните катастрофи, причинени от пациенти.

Карането с превишена скорост, употребата на алкохол и наркотици, неспазването на закона за движение по пътищата поради наглост и простотия, както и калпавите пътища, остават на заден план. Нека болните да излязат с крачка напред, да ги видим всички кои са и да ги накажем, че поставят живота ни на пътя в опасност.

Според бившия шеф на КАТ, същият Алекси Стратиев, по пътищата има ДОРИ хора с психични заболявания, които си позволяват да шофират. Слагаме под общ знаменател диагностицираните с шизофрения, както и онези безотговорни шантафелници с тревожни и депресивни разстройства, които си позволяват да приемат антидепресанти и да въртят геврека.

Нека направим едно уточнение, в случай че иронията в този текст остава неразбираема: има медикаменти, чийто прием влияе на шофьорската преценка (напр. бензодиазепините). Това, разбира се, е упоменато в листовките на медикаментите, а пациентът бива предупреден от лекуващия го лекар за потенциалните странични ефекти и за това, че шофирането след прием на определени лекарства не се препоръчва.

Ако някой реши да престъпи лекарската препоръка и предупреждението в листовките, това е същият този някой, който ще се качи зад волана след четири големи ракии.

Здравият разум винаги е бил основна движеща сила в безопасността на пътя. Независимо дали става дума за сърдечно болни, хора с диабет, хора с психични заболявания или индивиди, които пращят от здраве.

Тъй като обаче не можем да разчитаме на него, е добре да изковем закони, които да обгърнат движението по пътищата в един розов облак от превенция, така че от София, та чак до Варна, по пътя да се движат само здрави, усмихнати, руси, красиви хора, които знаят как да свържат телефона си с Bluetooth на колата.

Трогателно е и предположението на Стратиев, че наредбата ще засегне онези и без това стари хора, които вече не шофират. Уви, както диабетът, така и сърдечно-съдовите заболявания засягат все повече хора под 40г. Но пък кой е казал, че някой на 38 е млад?

Има и още един позитив от новата проектонаредба: всички онези доста инвалиди, които заемат инвалидните места в зелена и синя зона, ще освободят местата за паркиране на здравите, тъй като огромен процент от хората с инвалидност я дължат именно на диабета и сърдечно-съдовите болести. Бинго!

Според д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България, 70-те хиляди души в България, които са на инсулин, много добре знаят кога изпадат в хипогликемия.

Но ще поемем ли този риск?

 
 

Продължението на „Уил и Грейс“ ще има и трети сезон

| от chronicle.bg |

Още преди да е приключил сегашният сезон на „Уил и Грейс“ продуцентите вече мислят доста напред в бъдещето. Съставът на един от най-успешните ситкоми на 90-те, обяви, че продължението на продукцията ще има трети сезон.

Първият нов сезон на сериала трябва да приключи на 5 април тази година, вече има 9.8 млн. зрители. На база на добрите показатели, продуцентите са решили да продължат с още един сезон на сериала, след поръчания вече втори.

Другата новина е, че вторият сезон ще има 18 епизода, а не 13, както се знаеше досега. Актьорите Дебра Месинг, Ерик Маккормак, Шон Хейс и Меган Мълали по-добре да се стягат. Премиерата на третия сезон се очаква да е през есента на 2019 г. От всички сезони общо, този ще бъде 11-ия.

Ето и едно видео, с което загрявахме преди известно време. 

 
 

Шая Лабъф ще играе баща си в биографичен филм

| от chr.bg |

Лукас Хеджес ще играе Лабъф в биографичния „Honey Boy“.

Шая Лабъф ще снима биографичен филм за себе си. Колегата му Лукас Хеджес ще играе него, а той самият ще играе баща си.

Шая също така сам написва филма под псевдонима Отис Лорт. Действието се развива в детството на актьора – когато той участва в „Even Stevens“ по Disney Channel.

„Honey Boy“ ще е за връзката на Шая с баща му, който е бивш клоун и хероинов наркоман. Филмът е кръстен на прякора, който баща му му дава.

Хеджес е номиниран за Оскар през 2016 година заради ролята си в „Manchester By The Sea“. Играл е и в „Lady Bird“ и „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“. Лабъф пък беше тенисистът Джон Макенроу в „Borg McEnroe“ от миналата година.

 
 

Сериалите, които може скоро да бъдат спрени

| от chr.bg |

Пролетта дойде, а с нея идват и новините за прекъснати сериали.

Не може всичко да е гениално – има доста продукции със слаб рейтинг или паднали жертва на критиката. Тзи година обаче е малко странно, защото телевизиите не бързат да спират подобни сериали. Единствените по-значителни неща, които са спрени официално, са „The Mayor“ и „Once Upon a Time“ – и двете на ABC.

В галерията ни има и няколко успешни продукции, които също са на ръба. Вижте ги.

 
 

Колко близо сме до виртуални наши копия и какви са техните права?

| от chr.bg |

 Vox Nihili обединява наука, етика и философия, за да погледне към закона отвъд границите на физическото ни присъствие

Дали ако имаме клонинг, той би имал душа, също като нас? А какво ще се случи, ако не говорим за човешко същество, а само за виртуално съзнание? Физическата същност ли е границата, на която поставяме края на идентичността?

Тези въпроси, на пръв поглед, изглеждат абстрактни, но стават все по-актуални с развитието на технологиите. Трансхуманистите вече говорят за „освобождаване от физическите окови“ и може би това време е по-близо, отколкото мислим. Затова те ще са фокус на следващото издание от събитията за популярна наука Vox Nihili, което ще се проведе на 23 март в клуб Терминал 1 в София.

Vox Nihili е серия от събития, обединяващи наука, технологии, етика и философия в общ разговор за бъдещето. Събитията се организират от научната организация “Ratio” и правната платформа “Предизвикай правото”. Всяко събитие разглежда различно технологично решение и резултатите, които то може да донесе в обществото ни.

Предстоящото четвърто издание на Vox Nihili се фокусира върху виртуализацията на света около нас и човешкото съзнание. В него ще се дискутират въпроси свързани с виртуалната истина, виртуалното съзнание и виртуалната идентичност.

Какви са ефектите от виртуализацията ще обсъждат Константин Василев – програмист и специалист по изкуствен интелект, Любомир Бабуров – основател на “Ratio” и Стоян Ставру – основател на “Предизвикай правото!”. Модератор на дискусията ще бъде Петко Желязов – магистър по европеистика и международни политики.

Всяко издание на Vox Nihili е вдъхновено от научнофантастична творба, която може би е по-близо до реалността отколкото очакваме. Повод за разговора този път ще бъде епизод от минисериала “Черно огледало” (Black Mirror) на име “Black Museum” (2017), с режисьор Чарли Брукър. В него виртуалната идентичност на престъпник продължава да изживява наложеното наказание далеч след смъртта на тялото.

Vox Nihili: Твоето по-добро копие” ще се състои на 23.03.2018 от 20:00 часа в Club Terminal 1. Повече за събитията ще видите във Facebook и на сайта на Ratio.