shareit

Болничен за гледане на куче. А за любовна мъка?

| от chronicle.bg |

По правило болничният лист се издава от лекар, когато пациентът е болен. Свински грип, настинка, остра хрема, остър апендицит, ухапване от крокодил, болезнен мензис, миастения гравис, елефантиазис, хиперемезис гравидарум – всичко, което присъства в наръчниците МКБ 10 и DSM IV може да е повод да отсъствате от работа с официален документ, който извинява отсъствието ви.

Разбира се, има заболявания, които присъстват в наръчниците, но не и в диагнозите, които се изписват от лекари на болничните листове. Има и състояния на тялото и духа, които правят човека много по-неработоспособен от една настинка. Приветстваме решението на Касационния съд в Италия, който е позволил стопанка на болно куче да си вземе болничен, за да го гледа. И даваме идеи за други състояния, за които би трябвало да се дава болничен:

Любовна мъка

Раздялата с любовен партньор е много по-тежко душевно състояние от поне 50% от заболяванията, които са описани в МКБ 10. Замислете се какво бихте предпочели, ако можехте да избирате: да бъдете повалени от най-агресивния за тази зима грипен вирус или да мъжът ви/жена ви да ви съобщи, че не се чувства щастлив/а с вас повече и би искал/а да се разделите. Едното се оправя с няколко дни на легло и шепа лекарства. Другото преобръща живота ви с надолу главата и го задържа така, докато не започнете да пищите от липса на кислород в мозъка и душата. За първото ви се полага болничен, за второто – не. Много хора ходят на работа веднага след като са били изоставени от партньора си, хванали са го в изневяра или са им съобщили, че искат развод. Те плачат в тоалетните на офисите си, опитват се да работят със зачервени очи или си пускат неплатен отпуск. През това време болниците с грипа си лежат на топло вкъщи и любимият/любимата им носи мед с чесън, а те лигаво мръщят нос. Редно ли е това? Едва ли.

Депресия, тревожност разстройство др.

Психичните разстройства имат своя код в наръчниците на заболявания. Но поради отвратителната стигма, която тегне над хората, които страдат от тях, едва ли в България има и един написан болничен с диагноза „депресивен епизод“. Защо? Срамно е да имате депресия или да се тресете от паник атаки, но не е срамно да ви оперират хемороидите? Работодателят ще ви уволни, ако разбере, че пиете антидепресанти? Може да си вземете две седмици болничен за това, че са ви махнали бенка с лазер, но не може да си го вземете ако светът пред очите ви е черен като най-черната нощ, давите се в безнадеждност и ви минават суицидни мисли?

Махмурлук

Махмурлукът не присъства като диагноза никъде. Може би защото не е социално желателен и ако връчите на работодателя си болничен лист с диагноза „махмурлук“, той ще реши, че сте пиянде и ще ви уволни. Това също не е честно. Много хора, които не са пияници, нито страдат от алкохолна болест, могат да се подхлъзнат с питиетата в делнична вечер. Може да имат нужда да се отпуснат след тежък работен ден, да са поканени на събиране по случай раждането на дете, нещо, което трудно се планира за през уикенда, или да са били на семейна вечеря, на която се е оказало, че виното е малко по-тежко от очакваното. Във всички случаи денят след това не е за работа.

Детски събития в работно време

Дъщеря ви има театрално представление в детската градина в 16ч. следобед. Или синът ви ще демонстрира публично уменията си по джиу джицу в училище в 11ч. Да вземете бележка от директора на училището или лелките в детската за извинение на отсъствие от работа не върви. Не върви и да оставите малките душици да се излагат, без да ги гледате с гордост и сълзи в очите.

Протест

Гилдията ви се събира пред парламента в 13ч. на обяд. Искате да подкрепите протестиращите, но сте на работа. Ама чакайте малко, нали протестирате, за да ви увеличат парите? Как ще ви увеличат парите като отсъствате от работа по никое време? Ама нали трябва да отидете на протеста, за да засвидетелствате, че искате да ви увеличат парите?

Нещо тук е тотално сбъркано. В свят, в който леката алергична реакция вследствие на ухапване от комар може да е повод за едномесечно отсъствие от работа, а емоционалният срив, психичните заболявания, отстояването на работните права и важните събития за децата не са такъв повод, нещо изобщо не е наред. Поздравления за Италия, която направи голяма стъпка в сферата на защита правата на животните. И правата на хората – правата им да се тревожат, да обичат и да боледуват.

 
 
Коментарите са изключени