Болничен за гледане на куче. А за любовна мъка?

| от chronicle.bg |

По правило болничният лист се издава от лекар, когато пациентът е болен. Свински грип, настинка, остра хрема, остър апендицит, ухапване от крокодил, болезнен мензис, миастения гравис, елефантиазис, хиперемезис гравидарум – всичко, което присъства в наръчниците МКБ 10 и DSM IV може да е повод да отсъствате от работа с официален документ, който извинява отсъствието ви.

Разбира се, има заболявания, които присъстват в наръчниците, но не и в диагнозите, които се изписват от лекари на болничните листове. Има и състояния на тялото и духа, които правят човека много по-неработоспособен от една настинка. Приветстваме решението на Касационния съд в Италия, който е позволил стопанка на болно куче да си вземе болничен, за да го гледа. И даваме идеи за други състояния, за които би трябвало да се дава болничен:

Любовна мъка

Раздялата с любовен партньор е много по-тежко душевно състояние от поне 50% от заболяванията, които са описани в МКБ 10. Замислете се какво бихте предпочели, ако можехте да избирате: да бъдете повалени от най-агресивния за тази зима грипен вирус или да мъжът ви/жена ви да ви съобщи, че не се чувства щастлив/а с вас повече и би искал/а да се разделите. Едното се оправя с няколко дни на легло и шепа лекарства. Другото преобръща живота ви с надолу главата и го задържа така, докато не започнете да пищите от липса на кислород в мозъка и душата. За първото ви се полага болничен, за второто – не. Много хора ходят на работа веднага след като са били изоставени от партньора си, хванали са го в изневяра или са им съобщили, че искат развод. Те плачат в тоалетните на офисите си, опитват се да работят със зачервени очи или си пускат неплатен отпуск. През това време болниците с грипа си лежат на топло вкъщи и любимият/любимата им носи мед с чесън, а те лигаво мръщят нос. Редно ли е това? Едва ли.

Депресия, тревожност разстройство др.

Психичните разстройства имат своя код в наръчниците на заболявания. Но поради отвратителната стигма, която тегне над хората, които страдат от тях, едва ли в България има и един написан болничен с диагноза „депресивен епизод“. Защо? Срамно е да имате депресия или да се тресете от паник атаки, но не е срамно да ви оперират хемороидите? Работодателят ще ви уволни, ако разбере, че пиете антидепресанти? Може да си вземете две седмици болничен за това, че са ви махнали бенка с лазер, но не може да си го вземете ако светът пред очите ви е черен като най-черната нощ, давите се в безнадеждност и ви минават суицидни мисли?

Махмурлук

Махмурлукът не присъства като диагноза никъде. Може би защото не е социално желателен и ако връчите на работодателя си болничен лист с диагноза „махмурлук“, той ще реши, че сте пиянде и ще ви уволни. Това също не е честно. Много хора, които не са пияници, нито страдат от алкохолна болест, могат да се подхлъзнат с питиетата в делнична вечер. Може да имат нужда да се отпуснат след тежък работен ден, да са поканени на събиране по случай раждането на дете, нещо, което трудно се планира за през уикенда, или да са били на семейна вечеря, на която се е оказало, че виното е малко по-тежко от очакваното. Във всички случаи денят след това не е за работа.

Детски събития в работно време

Дъщеря ви има театрално представление в детската градина в 16ч. следобед. Или синът ви ще демонстрира публично уменията си по джиу джицу в училище в 11ч. Да вземете бележка от директора на училището или лелките в детската за извинение на отсъствие от работа не върви. Не върви и да оставите малките душици да се излагат, без да ги гледате с гордост и сълзи в очите.

Протест

Гилдията ви се събира пред парламента в 13ч. на обяд. Искате да подкрепите протестиращите, но сте на работа. Ама чакайте малко, нали протестирате, за да ви увеличат парите? Как ще ви увеличат парите като отсъствате от работа по никое време? Ама нали трябва да отидете на протеста, за да засвидетелствате, че искате да ви увеличат парите?

Нещо тук е тотално сбъркано. В свят, в който леката алергична реакция вследствие на ухапване от комар може да е повод за едномесечно отсъствие от работа, а емоционалният срив, психичните заболявания, отстояването на работните права и важните събития за децата не са такъв повод, нещо изобщо не е наред. Поздравления за Италия, която направи голяма стъпка в сферата на защита правата на животните. И правата на хората – правата им да се тревожат, да обичат и да боледуват.

 
 

Бомбиля, чай с масло и самовар: как пият чай по света?

| от chronicle.bg |

Чаят и топлото одеяло са любимите ни зимни клишета. Добавете куче, гадже и филм и започвате изцяло да виждате La vie en rose, както е казала веднъж една велика жена. Днес обръщаме внимание на чая. Напитката, която не просто ни сгрява, а ни сплотява.

Пиенето на чай е традиция стара почти колкото света и според източниците датира от 2737 година пр. Хр. от Китай. Вярва се, че изсушени листенца паднали в горещата вода на император Шен Нунг и така се появил прототипът на първия чай.

От тогава досега чаят е една от най-продаваните напитки в световен мащаб. Изнасянето й за Новия свят се превръща в търговия, и съставката бележи културите на цели държави и народи. И е различна в различните държави. От тиха и богата на аромати церемония в Япония, през изискан ритуал във Великобритания, до небрежно наливане на промишлени количества студен чай в голяма чаша със сламка в Америка.

Мароко
Чаят Туарег е традиционен за северноафриканската държава. Той е смес от мента, зелен чай и за точка служи обилно количество захар. Налива се отвисоко в тесни стъклени чаши и обичаят е те да се допълват три пъти. С всяко наливане ароматът леко се изменя. Дори има поговорка, която гласи: „Първата чаша е нежна като живота, втората е силна като любовта, третата е горчива като смъртта.“ Откажете на домакина някоя от трите и няма да получите следваща покана.

22580345_1812955488995209_1779177983186042880_n(1)

Тибет
Забравете за дебата „мляко или лимон“. В Тибет го правят по-различно – добавят масло. Традицията е голямо количество черен чай Пемагул да се вари в продължение на часове. След това към него се добавя сол, мляко и масло от як и се бъркат до получаването на хомогенна смес. Напитката с консистенция на супа действа сгряващо и дава енергия – две повече от необходими неща предвид надморската височина на мястото.

Индия
Един от най-големите износители и потребители на чай е известен най-вече с блендовете си – черен чай с добавени подправки, като канела, джинджифил, кардамон или пипер. Рецептите са различни според регионите, но навсякъде това е неотлъчна традиция от ежедневието – пие се на крак, пие се сутрин, предлага се на гостите и можете да го купите почти на всеки ъгъл. Продава се в керамични съдове, за които се смята, че допринасят за качествата на напитката. Чайовете масала и дарджелинг идват именно от Индия.

24845498_152380752065797_5457962998586933248_n(1)

Русия
Самоварите! Може би все още имате един в къщата на баба ви. Ако е така, пробвайте го поне веднъж. Традициите идват от лежерните времена на Руската империя, когато аристократите са искали да проточат следобедите, обедите, дните, изобщо всичко. Самоварът е идеалният уред. Обикновено в него се слага черен чай, а руснаците го наливат в стъклени чаши. Два пръста са достатъчни, после го разреждате с вряла вода (концентрираният чай е много силен). И да знаете, че ако пиете чай и на масата няма бисквити или нещо малко за ядене, все едно не пиете чай в Русия.

Китай
Традиционната чаена церемония в Китай е цял ритуал, посветен на детайлите. Малки чашки, голям чайник, цедка, чаени салфетки, поднос и „чаши за аромати“, които се използват само за вдишване на изпарения от чая. Преди запарването, на гостите им се подават билките, за да усетят ароматите им. След това идва пиенето – чашките се нареждат в кръг и се сипва от високо, с едно движение, от чаша в чаша, докато всички са пълни. Гостите трябва да разклатят чашата, за да се освободят ароматите на напитката, държейки с две ръце да отпият бавно, задържат течността, за да усетят вкуса, а когато чашата е празна, отново я разклащат, за да усетят пак ароматите.

25008103_152495248851036_8420603887152529408_n(1)

Япония
Тук даже може да се каже, че традициите са още по-стриктни. Обръща се внимание на всичко. Чистенето на дома преди да дойдат гостите, редът в който приборите и съдовете ще бъдат сложени на масата, почистването и затоплянето им, запарването на чая и отсервирането му. Детайлите са различни според сезона и времето, но обикновено чаят Матча е предпочитаният бленд. Сервира се със сладки, за да се тушира горчивия му вкус.

Великобритания
Чаят е внесен в Англия през 17 век, но прословутият следобеден чай се налага чак 200 години след това. Около 1840 г. традицията е била обядът да се сервира по пладне а вечерята – късно вечер. Тогава седмата херцогиня на Бедфорд, Анна поръчвала около 16:00 да й приготвят малка закуска, придружена от чай. Примерът й вдъхновява висшата класа и скоро традицията става масова, а днес вече е един от белезите на англичаните. Най-добрият вариант е да сервирате чая заедно със сандвичи с краставица, филийки с масло, дребни сладки или кекс.

Despite Price Rises The British Love Of A Cup Of Tea Endures

Иран
Разпространявайки се на запад от Индия и Китай , чаят навлиза в Близкия Изток през 15-ти век. Бързо добива популярност и са отворени малки чайни. Чак през 20-ти обаче иранците започват да произвеждат свой собствен черен чай, който днес е важен елемент от културата на страната. Напитката се сервира на сребърен поднос заедно с набат – оцветени бучки захар с куркума. Чаят е много силен и се сипва в малки чаши. Традицията не е да се слага захар вътре , а вместо това отпиващият поставя една зад зъбите си и през нея пие чая.

Пакистан
В тази държава е прието на всеки гост да му се сервира чай. Традиционният бленд съдържа шам-фъстък, бадеми, сол, мляко и подправки като кардамон, канела и звезден анасон. Лесно ще го познаете по розовия му цвят. Върви чудесно с традиционни пакистански десерти. Друг популярен чай е Doodh Pati, за който не се използва вода – само мляко.

Аржентина
Тази страна може да се похвали с един от най-известните видове чай – йерба мате. Приготвя се в малък чайник и се прие през метална сламка , наречена бомбиля. Чайникът се предава от човек на човек, за да може всеки да усети вкуса и преживяването на бъде споделено. Ако кажете благодаря, когато ви го подадат, това се смята за голяма обида. Не е прието и да бъркат течността с бомбилята – това означава, че се съмнявате в способностите на вашия домакин. Традицията е да се сервира без захар, но тя бавно и полека се изменя.

18512680_1371992136227744_6099231646291066880_n(1)

 
 

Брат Пит е запленен от Дженифър Лорънс

| от chr.bg, БТА |

Холивудският актьор Брат Пит е запленен от младата си колежка и носителка на „Оскар“ Дженифър Лорънс, съобщи Контактмюзик, позовавайки се на сп. „Стар“.

Според източници, цитирани от изданието, 54-годишният Пит вижда в 27-годишната Лорънс „жената на мечтите си“.

„Брад и Дженифър често излизат заедно на вечеря. Изглежда, че помежду им има силна връзка“, казва неназован източник, цитиран от сп. „Стар“.

Според таблоида Пит от години проявява интерес към младата си колежка. Актьорът обаче едва наскоро се е свързал с Лорънс, след като младата холивудска звезда се раздели с 48-годишния режисьор Дарън Аронофски.

Сп. „Стар“ пише още, че Брад Пит е взел телефонния номер на Дженифър Лорънс от общ познат, както и че първоначално не е имал кураж да й се обади, а преди първата им среща е бил доста изнервен.

След раздялата на Пит със съпругата му Анджелина Джоли през 2016 г., около любовния живот на актьора не се вдига особен шум. Преди да мине под венчило с Джоли след дългогодишна връзка, Брат Пит беше женен за Дженифър Анистън. Сред по известните му завоевания е и актрисата Гуинет Полтроу. Едва наскоро се заговори, че Пит се среща с Кейт Хъдсън, но актрисата побърза да отрече този слух.

Преди Дарън Аронофски, с когото се раздели след едногодишен романс, Дженифър Лорънс е имала връзки с актьора Никълъс Холт и фронтмена на „Колдплей“ Крис Мартин. Мартин е бивш съпруг на Гуинет Полтроу, която навремето беше сгодена за Брад Пит.

 
 

„Последните джедаи“ събра 45 млн. долара през първата нощ

| от chronicle.bg по БТА |

„Дисни“ съобщи, че „Междузвездни войни: Последните джедаи“ – осмият филм от космическата сага, е събрал 45 милиона долара приходи от прожекции през нощта на 14 срещу 15 декември.

Това са вторите най-големи приходи от предварителни нощни прожекции след 57-те милиона долара приходи, събрани от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, с който през 2015 г. бе сложено началото на тази нова трилогия.

Очаква се „Последните джедаи“ да донесе около 200 милиона долара приходи от прожекции през идния уикенд. Това ще го нареди на четвърто място сред филмите, събрали най-големи приходи през дебютния си уикенд по екраните. Филмът ще бъде прожектиран в 4232 киносалона в Северна Америка.

Райън Джонсън е сценарист и режисьор на „Последните джедаи“, който е с участието на Марк Хамил, Кари Фишър, Дейзи Ридли, Джон Бойега и Адам Драйвър.

 
 

Нова трагична смърт в порно индустрията

| от chronicle.bg |

31-годишната порно актриса Юри Лъв бе намерена мъртва от наемодателя си в къщата си в Лос Анджелис. Според информациите Юризан Белтран, както е истинското й име, е починала злоупотреба с лекарства.

Новината за смъртта й бе потвърдена от директора по бизнес въпросите в PornStar Platinum Дан Хоуг.

„Пиша това с тъга. Цялото семейство на PornStar Platinum тъжи за загубата на един от членовете си. Юри бе намерена днес на 31 г. Винаги е била мила с мен и ще ни липсва“, написа Хоуг.

Колежката й Ники Мило хвърли малко повече светлина около инцидента с Лъв.

„Белтран е починала от свръхдоза. Октрита е от собственика на къщата, в която е живеела в Белфлауър, Калифорния. Имало е хапчета до нея на леглото“, разказа Мило.

Новината за смъртта на Юри Лъв идва броени дни, след като порно звездата Огъст Еймс се самоуби на само 23 години след серия от онлайн тормоз.