Ако България беше като: Германия

| от chr.bg |

Един от най-популярните лафове в страната ни е „Така ли правят в Европа“. Затова решихме да напишем серия от текстове, в които ще си представим, че България е някоя от страните в Европа.

Германия е богата държава и има основно две неща, за които й се възхищаваме: аутобана, разбира се, и това, че като си изхвърлиш фаса на земята, идва полицай и те глобява тутакси 200 евро. 

Второто се интегрира съвършено лесно – правим глобите 50 евро, със спечелените пари инвестираме в още полицаи, правим глобите 100 евро, инвестираме в още повече полицаи, глобите 200 евро, още полицаи. Хората може да пронямат пари за цигари, които да хвърлят на земята, но нищо.

Първото вече е интегрирано. По магистралата не се кара с 300 не защото е забранено, а защото не може. Вие познавате ли човек с кола, която при висока скорост не става паянтова колкото къщата на първите две прасенца. Не, нали. А в случай, че познавате – ограничението спира ли го? Не, нали.

Също така, ако заплатата ти е 2000 евро, но глобата за правене на боклук, паркиране на забранено място и вдигане на шум са по 200 евро накрая 90% от българите ще осъмнат с по-малко пари, отколкото преди. Ние не разполагаме със статистика, ние сме статистиката!

Идваме на дисциплината. Колко българи са готови да заменят сегшното положение за дисциплина, която е нужда години наред, за да станем „като германците“? 5-6 човека максимум. И всичките са подозрително руси.

Продуктът на немската дисциплината е без всякакво съмнение страхотен и точно това, от което се нуждаем в момента. Но никой българин няма да се съгласи да набута една година пиене в един месец (октомври), а през останалото време да бъхта като машина. По-малките градове и селата ще са много по-добре с малко дисциплина.

Накрая – ще трябва да сменим Бойко с Меркел – човек с физика с човек завършил Физика. Ако ние като народ, като нация сме готови да направим тази крачка и да видим ползите й, ето тогава и семействата ни ще са щастливи, и заплатите ни ще са високи, и руският посланик сам ще си тръгне.

 
 

„Бъфи, убийцата на вампири“ се завръща

| от chronicle.bg |

Добри новини за феновете на „Бъфи, убийцата на вампири“: деветдесетарският култов сериал се завръща на малкия екран.

Новата версия на сериала се прави от Fox 21 TV Studios и ще се излъчва по кабелните канали и по стрийминг платформите. Създателят на сериала Джос Уидън ще бъде изпълнителен продуцент, а режисьорския стол ще вземе Моника Брийн.

TV-Shows-Like-Buffy-Vampire-Slayer

Засега няма много подробности за сюжета, но според слуховете героинята на Сара Мишел Гелар ще търпи сериозни промени.

За нещо ново в света на „Бъфи, убийцата на вампири“ се заговори през есента на 2017 г., когато стана ясно, че сериалът може да бъде възроден, ако се намери добър сценарист.

„Бъфи, убийцата на вампири“ върви от 10 март 1997 г. до 20 май 2003 г. Сериалът проследява историята на Бъфи Съмърс, млада жена, призвана да се бори със силите на злото.

 
 

Почина първата съпруга на Владимир Висоцки

| от chr.bg |

Иза Висоцка, първата съпруга на легендарния руски поет, певец и актьор Владимир Висоцки, е починала на 82 години в Нижний Тагил, Свердловска област, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира Олга Анисимова, диектор на местния театър „Д. Мамин-Сибиряк“, където Висоцка работи до смъртта си.

„Иза Константиновна почина тази сутрин в 5, 30 часа. Тя до последно играеше в театъра“, сподели Анисимова.

Иза Висоцка е родена на 22 януари 1937 г. в град Горки, сега Нижний Новгород. Завършва театралната школа при „Немирович-Данченко“ към МХАТ.

 
 

Честит рожден ден, принц Джордж

| от chr.bg |

Първородният син на херцозите на Кеймбридж – Джордж – днес става на пет години. По случай рождения ден от двореца в Кенсингтън разпространиха негова снимка. Тя е направена веднага след кръщенето на малкия му брат Луи, предаде БНТ.

Джордж е застанал до тухлена стена и се усмихва широко. Най-голямото дете на Кейт и Уилям е трети поред претендент за трона. За празника му кралският монетен двор пусна лимитирана серия монети с номинал 5 паунда.

На нея е изобразен свети Георги, който сразява змея и е изписана настоящата година. Според медиите на Острова Джордж много обича хеликоптери. Родителите му вероятно ще спазят традицията си и ще отпразнуват рождения ден на сина си в тесен семеен кръг.

 
 

Проектът FISHLOVE идва в България с фотографска изложба

| от FISHLOVE |

Серията от снимки, в които известни личности позират с морски обитатели, ще бъде представена в галерия Credo Bonum от 26 юли до 27 август, със сътрудничеството на

д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и помощта на WWF-България и БАКБ. Инициативата е част от световно движение, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики.

Oколо 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Европа потребява много повече морска храна, отколкото може да улови в своите води или да отгледа в рибни ферми. Към днешна дата Европа вече е изконсумирала запасите си от риба за годината и започва да разчита само на внос на риба и рибни продукти, за да посрещне потребителското търсене.

JEAN MARC w MAKO SHARK_photo DENIS ROUVRE

През 2009 г. Никълъс Рол, съсобственик на японския ресторант MOSHIMO и актрисата Грета Скаки, създават благотворителната организация FISHLOVE. Тяхната основна цел е да насочат обществено внимание към неустойчивите риболовни методи, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми на планетата.

GILLIAN ANDERSON w EEL_DENIS ROUVRE

Предстоящата изложба FISHLOVE-България беше включена официално и в поредицата събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. По време на откриването ще бъде представена важна информация за проблемите, свързани с морските ресурси и начините, по които можем да въздействаме за тяхното опазване.

ASLI BAYRAM w Thresher Shark_photo JOHN SWANNELL

Впечатляващите фотографии, които предизвикаха значителен обществен интерес в кампании на множество световни организации – Marine Conservation Society, OCEAN2012, Deep Sea Coalition, The End of the Line, and Blue Marine Foundation ще бъдат показани за първи път в България.  Oфициалното откриване e на 26 юли в 18:30 ч. с вход свободен.