shareit

Ах, Мария, защо спа в час по математика?

| от Владимир Каролев* |

Отново се развихря поредната буря в чаша вода за „Мария“, която теглила бърз кредит и изведнъж се оказало, че има да връща пари. Коментират депутати, юристи, икономисти и кой ли не. Та малко обръщение към всеки:

1. Драги юристи и драги народни представителю Кадиев, законът „Кадиев“ за потребителските кредити регулира годишния процент разходи (ГПР), а не лихвите. Тези неща са различни. Запомнете го най-накрая.

2. Драга Мария, моля Ви, не теглете бърз кредит за 3 години. Нищо бързо няма в това. За такива заеми си има банки. Ако не можете да изтеглите такъв заем от банка, нямате приятел, който да ви услужи с пари, наемете си юрист или финансист за 50-100 лева и с тяхна помощ изберете фирма за бърз кредит. Не от всеки чеп става свирка.

3. Драга Мария, няма как да изтеглите 2400 лева за 3 години без обезпечение и да очаквате да върнете само 3000 лева. Това дори с кредитна карта няма как да се случи.

4. Драга Мария, когато теглите бърз кредит, погледнете наказателните такси при просрочия – там винаги е бил проблемът и още е там. Вече 2 години го говоря това, КЗП го каза, асоциации на потребители го говориха. Моля Ви, слушайте. Тези наказателни такси не влизат нито в лихвата, нито в ГПР-то и съответно не са регулирани от прословутия закон „Кадиев“. Та съответно и изначалният проблем никога не е бил решаван, а само задълбочаван. Когато сами сте се излъгали и не сте си чели договора, когато сте просрочили кредит и се оказва, че дължите големи наказателни такси, моля ви, не тичайте при журналисти и телевизии, а отидете в съда – там за непропорционалност ще намалите оскъпяването относително лесно. Или просто отидете в помирителна комисия към КЗП – там ще постигнете същото.

5. Драги журналисти, обемът отпуснати бързи кредити расте всяка година, защото има пазар за това. Той е основно от три групи – (1) хора, които не могат да докажат доходи и съответно не могат да изтеглят пари от банка, (2) млади хора, за които тегленете на бърз потребителски заем онлайн е „готина“ услуга и (3) хора, които изненадващо им трябват бързо пари и са уверени във възможностите си да ги върнат бързо, та не им се занимава с банка. Тези пазари съществуват и те съзнателно избират тази услуга, много малък е броят хора (ако изобщо има такива), които по случайност се оказват клиенти на такава фирма.

6. Драги всички коментатори, разберете най-накрая, че няма кой да ви даде без обезпечение 1000 лева и да му върнете след 30 дни 1040 лева, за да било ГПР-то под 50%. Регулирането на ГОДИШЕН процент разходи е безсмислено и доказано неработещо за кредити, които се отпускат за период от 3-6 месеца.

Моля всички, четете внимателно договорите си и използвайте финансова и юридическа помощ, ако не се чувствате подготвени да ги подписвате – без значение дали те са за бърз кредит, за бавен кредит, за жилищен кредит, за лизинг или за каквото и да било друго. Както беше казал някога професор Корнезов – „четене му е майката“.

* Текстът е взет от Facebook страницата на автора с негово съгласие.

 
 
Коментарите са изключени