shareit

АЕЖ питат bTV за „супергероя“, който лови „имигранти с голи ръце“

| от chronicle.bg |

Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати писмо до ръководството на bTV във връзка с репортажа за мъж от Ямбол, който „залавя нелегални имигранти с голи ръце“. Журналистите питат медията дали позицията на водещия Антон Хекимян и репортерката относно бежанците и нелегалните имигранти е официална позиция на медията.

Те питат ръководството на медията дали излъченият материал отговаря на критериите за професионална журналистика.

Смятате ли, че в материала има ясно разграничение между фактите и оценката за тях? Каква е причината и водещият Антон Хекимян, и репортерката да си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супергерой?”, питат от АЕЖ.

“Като оставим настрана терминологичното смесване на понятията „бежанци“ и „нелегални имигранти“, използвано в материала, бихме искали да научим това ли е официалната позиция на телевизията към тези хора и призовавате ли зрителите си да бъдат „супер-герои“ като Динко – да бият и заплашват чужденците“, пишат още те и призовават за бърз отговор.

В четвъртък, 18 февруари 2016, в сутрешния блок на bTV беше излъчен репортаж със заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“. Ето повече по темата от Webcafe.bg:

Динко беше обявен от Антон Хекимян за „супергерой“. Динко е обратното на активист от Българския хелзинкски комитет – с мускули, анцуг, ланец, татуировки (включително гигантски кръст на лявата гръд), бръсната глава и е транслитерат, тъй като пише статусите си във Фейсбук на латиница.

Според журналистите, първи отразили Динко, той „лови бежанци с голи ръце“. Много хубаво са го казали колегите. Да е ясно, че не използва въдица или серкме.

Бежанци, пъстърви… няма значение. Сезонът е открит.

Капитан Планета от Ямбол е заснел и видео с „улова“ на бежанци – проснати по очи дузина мъже и свити на кълба встрани три жени. Докато снима, супергероят казва: „Днеска караме АТВ-то с момчетата и кво да намерим – циганчета, бежанци от Сирия. Тва сичкото влиза в България, Русия, Франция, навсякъде и след време ще ни избият като кучета.“

В репортажа, посветен на героизма му, Динко обяснява на репортерката: „Знам перфектно английски“. После виждаме как разпитва хванат бежанец или „бижанец“, както е правилно на ямболски, с перфектно издържаното „Ю лукин терорист“. Мъжът отговаря „ИДИШ“, а Динко затваря разпита с „Неее идиш“.

Когато заловил първия си бежанец, той от страх завикал, по думите на Динко, „Аллах, маллах“. Лесно ги понабил, щото били „слаботелесни“.

Ямболско сафари с мигранти. Смел мъж, истински патриот, достоен българин.

Пазителят на границата с АТВ-то предлага държавата да дава по 50 лева на заловен мигрант. После щял да дари парите от наградата на дом за сираци.

Положението е хвани бежанец, спаси сирак.

Слушам Динко, виждам бай Ганьо, гледам Динко – виждам Ценко Чоков…А много от вас виждат спасение…

Българи, ловът настана, тупат сърца ни! Динко – президент!

България на три морета е в миналото. България на анцузите с три черти е в настоящето. А относно бъдещето на KLETA MAIKA BALGARIA – една е Ванга и Нешка e неин пророк.

 
 
Коментарите са изключени