A какви гейове имаше едно време…

| от Вучето |

Миналата седмица най-добрият ми гей-приятел ми изпрати скрийншот на поредната персона, която си беше харесал в Тиндър. Гледам, гледам, гледам снимката и недоумявам – как пък може този младеж, с когото взаимно са се лайкнали, толкова да прилича на жена! Виждала съм много сполучливо направени травестити, обаче този избиваше рибата. Фини черти, тънко носле, меки руси къдрици и абсолютно невидима адамова ябълка.

-     Много хубав този, бе муцка! – възкликвам аз. 

-     Това е жена, ма! Медицинска сестра. Ти за мъж ли я помисли??

-     И какво сега? С жени ли ще излизаш?

-     Ами що не, искам да опитам нещо ново.

Емил от 15 години е на гей пазара и през ръцете му, образно казано, са минали десетки, за да не кажа стотици, мъже от различни раси, вероизповедания, възрастови категории, пожарникари, борсови агенти, дизайнери, ай-ти специалисти, полицаи, а веднъж даже имаше един агент в погребално бюро.

А сега изневиделица – момиче. И то не само едно! През следващите няколко дни Емил ми изпрати снимки на още дами, чиито снимки беше слайднал одобрително вдясно, а те моментално му бяха върнали жеста. Искаше ми съвет с коя да излезе на среща, понеже бил много затруднен в избора. Но хайде, ще се поразвихря, каза той, и ще взема да изляза с всички, какво пък толкова.

След втората среща с една 43-годишна PR-консултантка от  парижкото предградие Сен Клу даже започна да прави списък с възможните имена за бъдещото си дете, като определено гравитираше около слънчевите  – Хелиос, ако е момче, и Хелия, ако е момиче. “Само че на френски началното “х” не се произнася!” Добре, записвам си! И въз основа на записките започвам проучване, за да разбера какво се случва не само с Емил, но и с многото други негови братя, които както той твърди, напоследък са нападнали женските сайтове, престанали са да си ходят по 8 пъти седмично на фитнес и вместо салата с киноа и коктейли с кюрасо, ядат мазни лучени кръгчета и се наливат с бира.

Светът очевидно полудява, щом вече и гейовете обърнаха резбата!

А какви гейове имаше едно време… И под “едно време” имам предвид времето, когато ЛГБТКИА* движението все още беше само ЛГБТ, а женичките пищяха като обезумели и си хвърляха сутиените по сцената по време на концертите на Рики Мартин, защото той някак успяваше да ги заблуди, че е латино мачо, който е в състояние да заплоди всяка една от тях само със силата на погледа си. Само допреди десетина години винаги можехме да разпознаем “гейчето” на улицата или в бара, защото…ами всъщност нямаше  как да е иначе, понеже всички стереотипни характеристики бяха налице. Гейовете-актьори играеха гей персонажи и само от време на време изникваше по някой хетеро, който в продължение на девет сезона да изиграе гей-съквартиранта на Дебра Месинг.

След десетилетия на репресии, конспирации и прикрити ролеви игри на стражари и апаши, в началото на 90-те хомосексуалните мъже и жени започнаха масово да излизат от гардеробите. Слънцето най-после изгря на улицата на толерантността към всички “различни” и започна голямото еднополово женене и размножаване. Сума ти известни личности се събраха официално със своите еднополови половинки, обзаведоха грандиозни къщи за милиони долари и станаха горди родители на по чифт деца.

И покрай примера на ВИП-овете, светът отвори широко обятия, за да приласкае всички  онези, които искаха открито да носят токчетата на мама или да се целуват с любимото момче, докато се редят на опашка, за да влязат на концерт на Лейди Гага или Адам Ламбърт.  It’s gay to be gay! Весело е да си гей. И как да не е? В който и по-голяма град да се намирате по света, гей баровете традиционно се оказват оазиси на разкоша, разкрепостеността и забавата.

Гей културата измина дълъг път от времето, когато хомосексуалните мъже са били хвърляни в затвора по обвинения за содомия до момента, в който травеститското риалити на Ру Пол не се превърна в една от най-любимите и популярни в целия свят ТВ шоу-програми.  Мобилните приложения като Grindr, Scruff и други направиха достъпа до безметежни еднополови любовни преживявания също толкова лесен, колкото влизането в сладкарница. Гейовете имат свои клубове, индустриални и музикални брандове, дори цели курорти.

Но както българите обичаме да казваме, много добре не е на добре. Като контрапункт на цялата тази жизнеутвърждаваща гей енергия, призракът на един нов социален и психологически феномен се прокрадва в шикозно осветените локали, обитавани от любителите на еднополовите ласки.

Gay fatigue, буквално “гей умора”, е термин, който за първи път се появява в градския сленг, за да изрази липсата на желание и енергия да се поддържа характерния за гейовете лайфстайл. Психолози твърдят, че до това емоционално състояние може да се стигне по редица различни причини: прекомерни ежедневни грижи за поддържането на безупречен външен вид, пренасищане от срещите, уговорени в дейтинг сайтовете и мобилните апликации и т.н. Има го обаче и цялостното усещане за преливане от пусто в празно. А то спохожда тези, които, въпреки усилията да вършат всичко безупречно, така и не успяват да си намерят партньор, да се реализират в живота и да бъдат щастливи.

Светът на гейовете може и да е едно безкрайно фантастично опиянение, в което отсъстват мрънкащите съпруги с размазан грим, но той е и една безкрайно изтощителна вселена с характеристиките на сексуална видео игра. Неподготвените играчи задължително загиват накрая. Затова и много от тях в един момент решават да натиснат PAUSE преди да паднат мъртви, пронизани от нечий виртуален меч. И затова превключват на друг игрови режим.

Разбира се, това, че гейовете започват да изпитват този тип “умора”, в никой случай не означава, че магически са били “излекувани” от секусуалността си. О не! За да разберете по-добре какво се случва в главата им, си спомнете как, когато прехвърлихте 30-те, изведнъж  престана да е “много яко”, когато сутрин се събудите на нечий чужд диван, със засъхнали петна от повърнато по ризата и нула спомени от станалото предната вечер.

Всъщност гей умората не е реална умора от сексуалната ориентация. Тя по-скоро е едно от проявленията на всеобщата умора на съвременния човек от всичко и от всички. Вече нищо не е достатъчно интригуващо, достатъчно впечатляващо и достатъчно задълго ангажиращо вниманието.

Алкохолиците се уморяват да пият и стават наркомани, наркоманите зарязват наркотиците и обикват Господ, а на Господ му писва да създава добрини и деца-гении и поръчва малко африканска свинска треска. Да си последователен в заниманията и пороците си, изглежда, вече не е fun. Така че, мачовци от всички страни, бъдете нащрек! Защото ако “гей умората” се разпространи като пандемия, много вероятно е женският пазар да затвори за вас.

Понеже уморени или не, гейовете винаги ще изглеждат една идея по-добре.

* LGBTQIA – Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсексуални, асексуални

 
 

Истинската история за Пинокио е доста по-забавна

| от chronicle.bg |

Сигурно вече знаете за навика на Дисни да взима тъмни и тегави детски приказки и да ги превръща в весели и сладурски хитови филми. „Спящата красавица“, например, е базирана на история, в която женен цар намира спящо момиче и след като не успява да го събуди, го изнасилва.

„Пинокио“ не е изключение. Филмът е по „Приключенията на Пинокио“ – серия от разкази, отпечатани във вестник през 1881 и 1882, с автор Карло Колоди.

Джими за първи път се появява в глава 4, за да накара дървеното момче да се прибере вкъщи:

„Когато чува тези думи, Пинокио побесня, взе един чук от масата и го хвърли право към говорещия щурец. Може би не вярваше, че ще го уцели. Но, колкото и тъжно за казване да е, скъпи деца, той уцели Щуреца право в главата. С последното си дихание Щурецът падна мъртъв.“

pinocchio-smoking-700x370

Въпреки че не изглежда да му е тъжно за шурчето (дори по-късно казва на Джепето: „Негова вина си е, аз не исках да го убивам“), той все пак съжалява, че не го е послушал след като си навлича все повече и повече неприятности. Накрая кармата го застига и Пинокио изгаря краката си:

„И след като вече нямаше сили да се изправи, той седна на малко столче и сложи мокрите си крака в печката, за да ги изсуши. Там и заспа и докато спеше, дървените му крака започнаха да горят. Бавно, много бавно те почерняха и се превърнаха в пепел.“

Но не се притеснявайте – Джепето му пощава и му прави нови крака, което изглежда като жест, който Пинокио не заслужава. Когато за първи път става „жив“ и се научава да ходи, той бяга и по-късно казва, че Джепето се е държал лошо него, заради което старецът се озовава в затвора.

Момчето не си научава урока и когато духът на Щуреца се връща, за да го предупреди да не се забърква с едни измамници, вместо да се извини, Пинокио го пренебрегва още веднъж. Това отново се обръща срещу него:

„Те ме гониха и аз бягах и бягах, докато не ме хванаха. Вързаха ме за врата с въже, провесиха провесиха от едно дърво и казаха: „Утре ще се върнем тук и ти вече ще си умрял, и устата ти ще е отворена, и ще вземем златните монети, които криеш под езика си.“

Тази сцена по първоначални планове трябва и да е и края на историята. Целта на Колоди е да покаже на децата, че ако не слушат, последствията може да са страшни. Редакторът на вестника обаче иска Колоди да продължи да пише – може би защото самият той иска щастлив край – и така се появява синята фея, която спасява Пинокио.

5acbb2b3facba849008b45af-750-563

В последвалите текстове Колоди прави така, че Пинокио да си вземе поука и да се погрижи за баща си вместо да седи безотговорен. Накрая Щурецът има шанс за отмъщение, но е го прави:

„Бащата и синът погледнаха към тавана и там стоеше Щурецът.

- О, скъпи Щурчо – каза Пинокио като се поклони дълбоко.

- О, сега ме наричаш „скъпи Щурчо“, но помниш ли, когато хвърли чук по мен и ме уби?

- Прав си, скъпи Щурчо. Хвърли ти сега чук по мен. Заслужавам го! Но не пипай скъпия ми баща.

- Няма да пипам никой от двама ви. Исках само да ти напомня за номера, който ти отдавна ми скрои, за да те науча, че в този жесток свят трябва да се добри и мили един с друг, ако искаме да са добри и мили с нас, когато на нас ни е трудно.

- Прав си, малки Щурчо, повече от прав дори. И аз ще запомня този урок, на който ме научи…“

 
 

Формирането на гигантските Хималаи

| от chronicle.bg |

Хималаите, които се простират на 2 900 километра из Индия, Пакистан, Китай и Непал, са най-високата планинска верига. Името й идва от санскритските думи „him“ и „ālaya“ и означава „дом на снега“. Заедно с Еверест, достигащ 8 848 метра, Хималаите има още няколко 8-хилядника и единствената верига с толкова високи върхове.

Преди милиони години тези планини още не са съществували. Азия е била предимно цяла, но Индия е била остров и е плувала в океана. Преди около 220 милиона години, някъде когато Пангея се е разчупвала, Индия се откъсва и поема на север. 

pangea_politik

След като минава около 6000 километра Индия се врязва в Азия преди около 40-50 милиона години. Тогава част от цялата тази индийска маса минава под континента като го повдига и така образува планинската верига, която днес знаем като Хималаите. Земята на Индия е по-твърда от тази на Азия и затова успява да я избута нагоре, а не обрантото.

india

Хималаите израстват много бързо в сравнение с други планински вериги и всъщност продължават да растат и до ден днешен. Еверест и останалите високи върхове добавят към размера си по около 1 сантиметър на година. За сравнение, Апалачи – най-старата планинска верига в Северна Америка, която се формира преди 300 милиона години или дори повече – всъщност намалява заради ерозия. Еверест се счита за най-високият връх на планетата, защото достига най-голяма надморска височина, но някои смятат, че е по-разумно цялостната височина да се измерва от основата на планината до върха й. В такъв случай на първо място ще е Мауна Кеа в Хавай, която събира общо 10 200 метра от основата си на дъното на океана до върха на 4 205 метра над морското равнище.

Растежът на Хималаите се дължи на това, че тектонската плоча на Индия продължава на се движи бавно, но сигурно на север. Това от части е така и заради честите земетресения в района. 

Ако си направим сметка, имайки предвид, че Хималаите се повишават в последните 40 милиона години, в момента те би трябвало да са високи 400 километра… Международната космическа станция обикаля Земята на подобно разстояние.

Скоростта на растеж силно варира във времето като понякога дори изчезва за сметка на хоризонтални промени. И разбира се, гравитацията и ерозията също оказват значително влияние.

Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2_PLW_edit

Цялата тази теория за първи път се приема през 1912 година, когато Алфред Вегенер, немски метеоролог, представя своята „Теория на континенталния дрифт“. Тази теория ни дава и първите идеи за Пангея, тектонските плочи и че континентите се движат.

220px-Alfred_Wegener_ca.1924-30

Как биха изглеждали Хималаите в бъдеще? Веригата със сигурност ще продължи да расте, като в същото време ерозията им също няма да спира. Това означава още земетресения, както и още по-високи планини.

 
 

Ресторантът, в който трябва да се гмурнеш, за да вечеряш

| от Вучето |

От нация, която столетия наред се прехранва само с изровеното от скованата от студ земя и оплетеното в рибарските мрежи, към днешна дата норвежците са се трансформирали в нация на изтънчени гурмани. Само допреди двайсетина години дори в столицата Осло пицариите и ресторантите можеха да се преброят на пръсти, в кафенетата се предлагаше само блудкаво шварц кафе с вкус на пръст, а традиционната варена овнешка глава беше ултимативният деликатес.

В края на второто десетилетие на 21-ви век Осло вече е сцена на велики кулинарни открития. Нови ресторанти, предлагащи кухня от цял свят, никнат като гъби след дъжд, и става все по-трудно човек да се ориентира в тази малка гурме вселена от кралски скариди, мусове, филета миьони, оризови нудъли и маринати. Внезапно парче салам и листо маруля между две филии хляб вече не става. Да си поръчаш тарталета със запечен костен мозък върху канапе от хайвер обаче е сигурен знак, че си успял да се интегрираш успешно в модерната dining-out-Instagram-urban culture.

Разбира се, на този така динамично-развиващ се гастрономически фон да впечатлиш консуматора e сериозно предизвикателство за всеки предприемач, който е решил да се занимава с ресторантьорство. Но когато става дума за това да се шокира потребителят и то не непременно по един виж-какво-крия-под-шлифера начин, скандинавците нямат равни. Защото техните идеи са не просто иновативни, те са на два ксанакса разстояние от пълния делириум.

Не е сигурно какво точно е вдъхновило създателите на първия подводен ресторант в света, но ние подозираме, че е било нещо средно между детските спомени от първия прочит на “Капитан Немо”, приказката на Андерсен за Малката русалка, анимацията на Дисни за рибата Немо и традиционния сандвич с херинга и краставичка от ученическите години.

Ресторантът се казва Under (английският и норвежки предлог за “под”) и се намира в селцето Боли в най-югозападната част на норвежката брегова линия. Ресторантът е по проект на иконичната фирма Snøhetta и е най-големият и най-известен подводен ресторант в света.

53389253_290266214974829_2534980025556402176_n

Екстериорът

Студиото за архитектура и дизайн Snøhetta е основано през 1989 г. Главните архитекти Крейг Дюкерс и Хетил Торсен си спечелват световна слава с проектирането на извънземната сграда на Операта в Осло, както и на хотела във формата на змия върху каменен постамент в архипелага Лофотен. И този път архитектите са заложили на авангардна визия. Under прилича на наполовина потопен перископ, при гледката на който случен минувач би помислил, че се е случило някакво бедствие, катастрофа, с много загинали и ранени. Жертви обаче няма. Единствено супер доволни клиенти, които са склонни да платят 1000 крони (200 лева) САМО за резервиране на маса.

Ресторантът заема площ от 495 кв. м площ и разполага с 40 места за клиенти. Дизайнът на корпуса е максимално изчистен. По форма е монолитна конструкция от бетон, наподобяваща тръба, с дължина 34 метра. Стените на тръбата са слабо извити и с дебелина 50 см, което позволява оптимална съпротива срещу водния натиск.

Интериорът

В ресторанта се влиза през проход, изработен от груби дъбови конструкции, които с времето се очаква да придобият естествен сив оттенък и така перфектно да се вържат с цвета на бетоновата основа. Интериорът на заведението също е решен изцяло в дъб като целта е той да контрастира на външната “обвивка”, да създава усещане за уют и да не позволява на клиентите да изпитват чувство на клаустрофобия.

Ресторантът е разположен на три нива: фоайе с гардеробна, бар, и самият ресторант, който се намира най-дълбоко под морското равнище. Огромната вертикална панорамна витрина на бара предоставя спираща дъха гледка към морските дълбини. Подходящо осветление позволява на посетителите на наблюдават подводното шоу дори в най-тъмните часове на денонощието.

54517503_295809764420474_5326460475897020416_n

Обзавеждането

За онези, свикнали да слагат знак за равенство между лукса и разточителството, блясъка и кича, Under би бил тотална изненада. Защото на пръв поглед подредбата и вида на масите и столовете наподобява на атмосферата в родна казармена столова от 70-те години. Бруталният минимализъм обаче е постигнат на висока цена. Буквално! Овалните маси от овъглен бук и столчета със сходен дизайн са дело на местни дизайнери, използвали пясък от морското дъно за изработката на всеки един компонент. Естествените материали, добрата акустика и приятното осветление създават атмосфера, в която човек да се наслаждава напълно на омара си без да получава паник атаки при мисълта, че се намира на пет метра под морското равнище.

Стойността на проекта

Малко над 70 милиона крони. Това са много пари, които обаче братята-предприемачи Стиг и Гауте Юбоста са платили, без да се двоумят. Те искали да инвестират преди всичко в местно производство, затова всичко, което влиза в ресторанта, от престилките на готвачите до керамичните съдове и сьомговата пъстърва идва от радиус не повече от 200 км.

IK_Snohetta-Under_0915-crop

Менюто

Концепцията, залегнала в менюто, е да се сервира локална храна, от Южна Норвегия. Главният готвач, назначен лично от братята Юбоста, е датчанин – Николай Педерсен. Лично той изработва менюто, състоящо се от 18 – 20 ястия. Разбира се, главният актьор в менюто му е морската храна във всичките разновидности, които Северно море може да предложи. “Пресните продукти и изчистените,“голи” вкусове са от изключителна важност за нас, “ казва шеф Педерсен. “Ние си поставяме за цел да предоставим на нашите клиенти такова уникално преживяване, което буквално да ги изрита от зоната им на комфорт.”

Цените

Поршетата, паркирани на брега, пред самия вход на Under, са достатъчно красноречив признак за това какви цени човек да очаква за порция раци. Гореспоменатата такса от 1000 крони за резервиране на маса не се приспада от консумацията. Сайтът на ресторанта не предлага примерно меню, с което потенциалният клиент да се запознае предварително, но за сметка на това може да ви ориентира в ценовия диапазон. Едно пълно Imerssion Menu (потапящо меню) струва средно 2 250 крони (455 лв.). Към него вървят “подходящи” вина за 1 450 крони (290 лв.) , както и сокчета за по-добро храносмилане на стойност само 850 крони (172 лв.). Ако прибавим кафенце, десерт и едно-две твърди питиета “за отскок”, сметката за една вечеря в най-дълбокия ресторант в света може да стигне едни дълбинни 1500 лева на човек.

А в случай, че много ви се похапва северна акватична фауна, имайте предвид, че всички маси в Under са резервиран за шест месеца напред, така че в най-добрия случай ще можете да похапнете там по някое време през септември 2019-а. И дано да е тази година! Но в случай, че ви се отвори парашутът и по-рано, ето как да стигнете дотам…

22538651_121932168474902_3003308160253668515_o

По въздух

Най-близкото летище е това в град Кристинасанд (Kjevik). Oттам може да вземете такси до ресторант Under. Километрите са 85, а цената на таксиметровата услуга е около 1300 крони (263 лв).

Може и да не вземете такси, за да спестите пари за десерта, но тогава ще трябва да изходите километрите пеш. И тъкмо ще сте сте много огладнели, когато пристигнете на крайната си дестинация.

 
 

Как, за бога, се появява овчарският скок?

| от chronicle.bg |

Въпреки че проучването е малко трудно, изглежда че хората са се изстрелвали s пръти във въздуха още от древни времена. Всъщност описания на спорт като овчарския скок датират още от 400 година пр. Хр.

Първоначално, разбира се, дългият кол помагал много удобно (и в известна степен забавно) да се прескочат заблатени места и затова често се използвал на Острова – в Кеймбриджшър, Линкълншър, Норфолк и Хънтингдоншър, както и в Холандия. И в двете държави мочурищата и естуарите са нещо типично, така че хората бързо свикнали да си помогата с някоя тояга при разходките си навън.

Étienne-Jules_Marey_-_Movements_in_Pole_Vaulting_-_Google_Art_Project

Но скоковете по овчарски не били полезни само на местата с повече природа. Гондолиерите във Венеция използвали този метод, за да се прехвърлят от гондолата на тротоара. 

През годините овчарският скок прераства от практичен начин за преодоляване на препятствия в спорт. През 1843 година се появява за първи път идеята надпреварите да се провеждат за височина вместо за дистанция в Клуба по футбол и крикет в Ланкашър. И ето ни модерният овчарски скок. До 1850 година състезания по спорта в този формат вече се провеждат редовно в Германия, а до средата на 19 век и техниката на скачачите се развива до тази, която наблюдаваме днес.

maxresdefault

Първоначално прътите са били от алуминий или бамбук, но през 50-те години вече се използвали модерни материали като фибростъкло – така те станали по-здрави без да се добавя тежест, което позволило на състезателите да се изстрелят на по-голяма височина (защото могат да огънат пръта повече).

Съвсем скоро, през 80-те, се появява още една значителна промяна в спорта. Дейв Волц, който със своите 83 килограма e едър за скачач, успява да хване напречния лост, докато е във въздуха, и да го стабилизира на място, за да не падне. По този начин през 1982 година той подобри рекорда за САЩ два пъти до 5,75 метра.

Заради контузия в левия си глезен обаче не участва на олимпиадите през ’84 и ’88 (през 1987 година чупи десния си крак на няколко места). Въпреки това Волц изненадва всички като се появява на Олимпийските игри през 1992 година и печели 5 място.

Не всички са развълнувани от методите му и някои негови колеги дори заявяват, че е развалил спорта, дори на фона на това, че изначално техниката е трудна и малцина успяват да овладеят.

В крайна сметка обаче всякакво пипане на гредата по време на скок се забранява: „Опитът ще се счита за неуспешен, ако по време на скока състезателят закрепя или смени лоста с ръце.“