6 недостатъка на новите технологии, които могат да ви подлудят

| от |

Бъдещето дойде, свикнахме му и сега, докато чакаме новото бъдеще да дойде, трябва да търпим настоящето бъдеще и неговите малоумщини.

А нещо като стане за продаване и веднага му пада качеството. Това изпраща всички технологии, лаптопи и смартфони в едно парадоксално състояние. Хем да са най-добрите, напреднали и модерни в историята, хем да са най-големите брички на света.

Събота и неделя преинсталирах Windows на лаптопа си и и докато го гледах безжизнен, се замислих колко много го обичам и колко ми е сантиментален. Затова ето какво ме дразни в новите технологии. Независимо дали е моя технологията или на приятел, дали е телефон или таблет – проблемите са съвсем реални и чести.

Прегрява.

Посмей само да отвориш Пасинаса и Word едновременно и край! Няма такива неща като син екран, зелен екран. Директно се изключва и край с теб! Върху екрана остава само отражението на физиономията ти. Сега трябва да го оставиш за 5-10 болезнени минути да се охлади. През това време се чудиш какво да правиш с живота си, защото 90% от него току-що прегряха, а останалите 10% са спане, пиене и оставане в офиса след работно време, докато вън спре да вали.

Разбира се, съществува и моментът, в който си отворил 82 таба в Chrome, гледаш 4 сериала и инсталираш симулатор на черни дупки. Тогава е нормално да прегрее. Но само тогава, а не когато си поиска.

Най-добрият вариант е да си купиш един геймърси лаптоп за 2000 лева, за което ти желая успех.

Място. 

Лаптопите вече имат някакви безумни хардове. С 500 GB си считан за плебей и невежа, на който тия гигабайти ще му стигнат само да си качи снимките на бурканите с лютеница и компот. Задължен си по закон да носиш специално обозначение и не ти е разрешено да си навън след 22:00 часа. С 1 TB вече можеш да получиш гражданство, а в личната ти карта на „Име“ да пише реално име, а не цифри. Ако имаш и SSD към него, минимум 256 GB, ти е позволено да ходиш на два крака.

По-голям проблем е при телефоните. Купуваш си нов телефон и тъкмо си инсталираш неща от първа необходимост – Shazam, Twitter, Facebook, SnapChat, WhatsApp, Viber, 5 игри и Instagram, и то не остане място за друго. Пък после ти се наложи да снимаш раждането на племенницата ти – задължително на 4k видео, защото ако не снимаш детайлно плацентата, си губи витамините – и нямаш място. Имаш някакви си 130 MB. Почваш да триеш, че племенницата е вече до кръста навън! Изтриваш Shazam, защото като ти се наложи да го ползваш, си много пиян и бавен, Facebook и Twitter, защото ще ги ползваш през браузъра, никой няма SnapChat и WhatsApp освен някакви осмокласници, игри не играеш откакто ти самият беше в 8 клас, Instagram e тъпо и накрая триеш и Viber, защото по дяволите всичко! Поглеждаш колко свободно пространство имаш – 132 MB!

Скорост. 

Всеки хардуер рано или късно започва да бави, да сече, да зависва. Всичко, освен радиото на баба ми. Или телевизора на баба ми. Или която и да е технология от времето на баба ми. Накрая излиза, че е по-добре да ползвам нейния телефон с шайба, отколкото моя. И без това разликата е минимална – просто нейния трябва да го пипам повече пъти по лицето, за да набере номер.

И най-големият парадокс на планетата. Как може, докато работиш с тежка програма, тя да си върви окей, но когато я изключиш, да забие! Нали я изключваш – не може ли просто да спре? И ако не може просто да спре – как така?! Нали сме 21 век, не са ли го измислили?! Всички хардуерни компоненти просто спират да се занимават с нея, започват да се занимават с нещо друго и нещата са приключили. Ето ти още една стартъп идея за милиарди, Пало Алто.

Батерия. 

Всичко, винаги няма батерия.

Значи Tesla направиха кола 2 тона и отгоре, която може да мине 530 километра само на батерии, обаче аз като си пусна една серия на „Courage the Cowardly Dog“ и батерията ми отива за 20 минути. Какво се случва тук? Щом колите работят вече на ток, освен да взема да сложа на лаптопа газова уредба.

Ъпдейти.

Когато НАСА ъпдейтваха софтуера на Кюриосити, им отне 4 дни. За да инсталирам всички ъпдейти на Windows 7 ми отне 6 години!

Защо за да си инсталирам операционната ти система ми отнема 1 час, но за да си инсталирам ъпдейтите за нея ми трябват 6 години? В Microsoft работи част от каймака на програмистите. Фирмата произвежда софтуер от 1975 година. От 42 години! Не могат ли един път да я направят от раз. Или поне да не отнема една гимназия време.

Имената и термини

Гледам за нови лаптопи и що да видя: Asus Rog GL502VS-FY281T. Това е име на лаптоп! Кому е нужно! Защо не му сложите някакво просто име – като Опел Кадет, например.

Когато физиците открият нещо черно, в което нещата падат, не го кръщават ASD823-E$$aslpls%%Ж! Кръщават го „черна дупка“. И се приключва. Какви са тия изкилиферчени имена. Тия хора, ако имат две деца, първото ще се казва Стоил, а второто Стоил В2 Тмин20 Р-не. Защото второто е като първото, понеже имат един и същи производител, но е с 2 сантиметра по-високо, с 20 килограма по-леко и не може да казва „Р“.

Това беше сериозен текст със сериозни възмущения!

 
 

Пет дни на ниските цени организира Bulgaria Air

| от chronicle.bg |

Около нарастващата еуфория към предстоящите големи разпродажби в края на ноември, тази година националният превозвач „България Ер“ също готви специална изненада за всички пътуващи, но много по-голяма и по-дълга! От 24 до 28 ноември включително авиокомпанията стартира кампания с билети на доста ниски цени.

Специалната изненада тази година е, че в рамките на тези 5 дни всеки ще може да купи промоционални самолетни билети за всички директни полети на „България Ер“ с тръгване от София, без ограничения в дестинацията или периода на пътуване, и да ги използва до края на 2018 г. По този начин пасажерите могат да инвестират в бъдещите си пътувания, като купят повече билети на ниски цени и ги използват за полети отсега до края на следващата година. За по-голяма гъвкавост при планирането, датата на полета може да бъде променена по всяко време при много добри условия.

BGAir

Най-изгодните еднопосочни самолетни билети ще бъдат до Рим, Милано и Атина – еднопосочните ще струват 49 евро, а двупосочните 99 евро. Полетите в едната посока до Берлин, Франкфурт, екзотичната Ларнака и красивата Барселона пък ще струват само 59 евро, а тези до Виена, Лондон и Мадрид – 69 евро.

В промоционалната кампания са включени още билети за Прага, Амстердам, Цюрих, Тел Авив, Лисабон, Париж, Палма де Майкорка, Малага и Москва.

Петдневната кампанията на „България Ер“ започва точно в 00.01 часа на 24 ноември и ще продължи до 00.00 часа на 28 ноември.

 
 

Как да бъдем като Григор?

| от |

Григор Димитров е висок, красив, млад и известен милионер, с очарователна приятелка и хиляди почитатели. Дори да искаш да се заяждаш с него, няма за какво да се хванеш. Той не мрази понеделниците, не седи в задръствания, не пие ракия със салата (даже отказваше на Шарапова да пие вино с нея, като ходеха), не се нервира на цени и политики, и на велоалеята на ул. Раковски, и на Пешо Волгин.

Това, приятели, е здравословен начин на живот!

Но как и ние да бъдем толкова яки? Еми трудно, но с много постоянство може и да се доближим.

Дисциплина.

Дисциплината е измислена, за да плаши недостойните. Когато паднеш и всичките ти фенове, цяла нация, са разочаровани от теб, другия път трябва да биеш не за тях, не заедно с тях, а въпреки тях. Трябва да биеш въпреки феновете си. Само това изисква безумна дисциплина, а още не сме говорили и за тренировките.

Тренировки.

Независимо дали ще ставаш тенисист или ще лееш кофраж, трябва да се развиваш. Имам приятел, който прави скеле по строежите и казва, че ромите не са работливи, но по-добре те, отколкото българите, че българите съвсем зле. Та да тренираме с внимание и спокойствие, без да ни интересува мнението на лешниците в туитър.

Коментари.

Коментарите в интернет са като дъжд на дъното на океана. Някой си там има някакво си там мнение, голяма работа. Човек е толкова голям, колкото големи са проблемите му.

Предварителна подготовка.

Но преди дисциплината, тренировките и коментарите, редно е първо да сложим на стената портрет на Григор. На стената срещу леглото ни, за да е първото нещо пред очите ни сутрин и последното нещо пред очите ни вечер. Така ще помним делото му. Когато се намерите в колебание, запитайте се какво би направил Григор в този момент и направете това. Ако чуете някой да казва виц за Григор, предайте го на полицията! Преместете Коледа на 16 май, когато познайте кой се е родил*.  Това са само основните неща.

 

* Григор Димитров. Но първо изчакайте тази Коледа да мине, че да хванем почивните дни. Иначе няма да ги хванем.

 
 

Китай ще построи космическа совалка за многократна употреба

| от chronicle.bg |

В съответствие със своята космическа програма, китайската космонавтика планира през следващите 20 години да построи ракета за многократна употреба, свръхтежка ракета и космическа совалка.

Първата цел ще е към 2020 г. да бъде готова ракета-носител „Чанчжън“ от следващо поколение. Предназначението й е да се използва като евтина лека ракета за извеждане на сравнително неголеми спътници в ниска околоземна орбита.

През 2025 г. е планирано да бъде разработен и изстрелян космически летателен апарат за многократна употреба, който много напомня американската космическа совалка. Новият летателен апарат вероятно ще бъде използван и за космически туризъм. Към 2035 г. е планирано да бъде създадена цяла линия ракети-носители за многократна употреба, а към 2040 г. се очаква голям технологичен скок и разработване на многократен носител с ядрена тяга.

Предполага се, че той ще бъде използван за достигане до астероиди и за осъществяване на мегапроекти, като построяване на космическа слънчева електростанция.

 
 

Досиетата CHR: Чарлз Менсън, престъпникът на XX век

| от chronicle.bg, по БТА |

Серийният убиец Чарлз Менсън, излежаващ доживотна присъда в затвор на щата Калифорния, почина на 83-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Те цитираха заявлението на сестрата на Менсън, Дебра Тейл. За кончината на брат й й били съобщили представители на затвора Коркоран, където осъденият излежавал присъдата си. За причината за смъртта му не се съобщава, но миналата седмица стана известно, че във връзка с влошеното му здравословно състояние, той е бил откаран в болницата в Бейкърсфийлд, разположена близо до затвора.

Чарлз Менсън е един от най-известните американски престъпници на ХХ век. През лятото на 1969 година той, заедно с три свои съучастнички от комуната му, зверски убиват седем души. Сред тях е и съпругата на режисьора Роман Полански, Шарън Тейт, която е бременна девети месец.

Въпреки че Менсън не е бил непосредствен изпълнител на убийствата, той бе признат за виновен за тяхното организиране и бе осъден на смърт. Но през 1972 година, след въвеждането в щата Калифорния на мораториума за изпълнение на смъртното наказание, неговата присъда беше заменена с доживотен затвор.

Америка още трепери, когато чуе името на Чарлс Менсън. Малки и големи знаят за ужасяващите престъпления на престъпната комуна „Семейство Менсън” , чиито главатар е именно той.

Името на Менсън се свързва с „Хелтър Скелтър“ — израз, заимстван от едноименната песен на „Бийтълс“. Интерпретацията на Менсън върху текста на песента е, че тя описва апокалиптична расова война, чието начало би се катализирало от неговите убийства. Тази връзка с рок музиката затвърждава образа му в популярната култура на емблема на умопомрачението, насилието и макабрата. „Хелтър Скелтър“ е заглавието, под което прокурорът по делото срещу Менсън, Винсънт Булиоси, издава книга за убийствата му.

Чарлс Менсън е смятан за манипулатор от високо ниво от редица психолози. Освен последвателите му, увлечени в расистките му послания, много жени припадали по коравосърдечния убиец. Преди три години той бе на път да се ожени за красавица на 26 години. Афтън Илейн Бъртън, която всички наричали Стар, е рехабилитатор в затвора, където лежал Менсън. През 2014 година двамата с 80-годишния килър обявиха, че ще легализират отношенията си, като Стар се кълнеше, че е влюбена във фанатика. 26-годишната Бъртън от 9 години се занимавала с реабилитацията на Менсън в затвора и докато изживяват своя романс тя започнала да поддържа няколко сайта, които го защитават и оправдават.

Още в началото на връзката им, обаче, започнаха и спекулациите. Според запознати странното бракосъчетание ще се състои, за да бъде затворена устата на 26-годишната красавица, която имала достъп до информация, добита от роднина на Менсън. През 2015-а година обаче друга истина изплува наяве. Сватбата между влюбените се провали, след като Менсън научи за пъкления план на рехабилитаторката. Тя напирала за брак, за да може да изложи тялото на убиеца в стъклен ковчег след смъртта му, а последователите и любопитните туристи да могат да разгледат под стъклото чертите на най-страшния убиец на XX век.