shareit

Женско кино, Скарлет и „Тежка нощ“

| от |

Хората често обичат да определят филмите като „мъжки“ и „женски“. Розовите са за момиченца, сините за момченца. Онези, в които има бойни мъже по потници са за татковците, а тези с домакини, които търсят перфектната рецепта за пай – за майките.

Филмите обаче  нямат пол и не трябва да имат. Те имат жанрове. Може някой от палитрата с жанрово кино да не е вашият, но това не зависи от пола ви.

Най-разпространеното клише гласи, че ако един филм е с основна група персонажи жени, то той е женски, а ако полът на персонажите е мъжки, то той е за мъже. Когато са деца, често се определя като детски. Или поне тийнейджърски – най-мразената подкатегория в киното в последните няколко години.

Това определение най-често се влияе от причината за индентификация. Човек най-лесно изпитва близост не просто от ситуацията, която се разиграва на екран, ами и от половата принадлежност, която има главният герой.

В този ред на мисли този петък по кината може да гледате „Тежка нощ“. Определян като „женския вариант“ на „Последният ергенски запой“, филмът разказва за група приятелки, които се събират на моминско парти и без да искат убиват един стрийптизьор. Оттам-насетне им се случват поредица от злополучия, заради нескопосаните им опити да се измъкнат от ситуацията без да бъдат наказани заради нея. Всичко това окъпано в розови и комедийни окраски.

Малко хора сигурно си спомнят, че подобен филм реално има мъжка версия. Филмът излиза през 1998 година и се нарича „Very Bad Things“. В него Крисчън Слейтър и група негови приятели отиват в Лас Вегас на ергенско парти и убиват стрийптизьорка. Камерън Диас пък играе булката. Разбира се, поради факта, че основното звено на „Very Bad Things“ е мъжко и заради времето, в което се появява, филмът е в пъти по-брутален и кървав, от онова което „Тежка нощ“ предлага. Вторият обаче компенсира с вулгарен хумор, много приятни гегови моменти и Скарлет Йохансон в главната роля.

Заради него и вдъхновени от половите разделения, направихме една селекция на няколко „женски“ филма, които се отличават с чувство за хумор, готини жени и разказ с елементи на разсъждение. В галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени