shareit

67-ото Берлинаре започва с 400 филма

| от chronicle.bg |

Международния филмов фестивал в Берлин ще бъде открит днес с прожекция на филма „Джанго“ – режисьорски дебют на французина Етиен Комар, съобщиха световните информационни агенции.

Филмът е за известния музикант Джанго Рейнхард, който е преследван от нацистите, защото е от циганско потекло. В главната роля е френският актьор Реда Катеб. Филмът е включен и в конкурсната програма.

Престижната награда „Златна мечка“ и петте награди „Сребърна мечка“ си оспорват 18 филма. Сред тях преобладават европейски продукции – от Великобритания, Финландия, Франция, Португалия, Централна Европа, но са включени също филми от Китай, Бразилия, Япония, Чили. Сред претендентите за награди са нови филми на известни режисьори, като финландеца Аки Каурисмаки, американеца Орън Мувърман и британката Сали Потър.

Председател на журито на „Берлинале“ ще бъде холандският режисьор Пол Верховен, заснел филмите „Робокоп“, „Зов за завръщане“ и „Първичен инстинкт“.

На Берлинале ще е световната премиера на „Лоугън“, третия филм за героя на Хю Джакман Върколака, на режисьора Джеймс Манголд. Извън конкурсната програма ще бъде представени също филмът „Последен портрет“ на Стенли Тучи, „Акушерката“ на Мартен Провост с Катрин Деньов, „Т2 Трейнспотинг“ на Дани Бойл, „Къщата на вицекраля“ на Гюриндер Чадха.

Италианската дизайнерка на костюми Милена Канонеро ще получи почетна награда „Златна мечка“ за дългогодишен принос в развитието на киното. Специалната награда „Берлинале камера“ ще бъде връчена на китайския продуцент Нансун Шъ, на австралийския актьор Джефри Ръш, както и на писателя и кинокритик от Египет Самир Фарид.

По червения килим на Берлинале ще преминат мегазвездите Ричърд Гиър, Итън Хоук, Джефри Ръш, Пенелопе Крус, Хю Джакман, Робърт Патинсън, Катрин Деньов.

България ще участва на Берлинале с балканската копродукция „Реквием за г-жа Й“ на сценариста и режисьор Боян Булетич (копродукция между Сърбия, България и Македония), която е селектирана в програмата „Панорама“. Актрисата Анджела Недялкова е сред звездите на „Т2 Трейнспотинг“. Кристо ще изнесе лекция в програма за обучение на млади таланти.

Берлинале ще продължи до 19 февруари.

 
 
Коментарите са изключени