„Зайчето Питър“ начело на боксофиса и след Великден

| от chr.bg |

Игрално-анимационната история, базирана по едноименната книга на Биатрикс Питоротпреди почти 120 години – „Зайчето Питър“, вече втори уикенд е начело на най-гледаните филми у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. Случващото се в градината на фермера Томас и „войната“ с нейните обитатели е гледано от вече 43 979 зрители и отчита 351 738 лева приходи.

На втора позиция е „Играч първи, приготви се“ по едноименния роман на Ърнест Клайн. Екшън-фантастиката за времето след 26 години, когато изходът за бягство от ежедневието става виртуалната реалност, е гледана от 24 971 зрители и има 276 847 лева приходи след две седмици по екраните у нас.

Трета позиция сред най-гледаните филми у нас е за първата премиера от миналия Великденски уикенд – „Секс на кукуво лято“. Лентата с преведено литературно име, в която родителите се надпреварват да предпазят дъщерите си абитуриенти от секс в нощта на бала, е гледана от 4783 зрители и има 45 557 лева приходи за първия си уикенд на екраните у нас.

Четвърто място е за екшъна „Tomb Raider: Първа мисия“. Познатата от едноименната видеоигра история е гледана от 64 717 зрители и има 698 241 лева приходи за месец на екраните у нас.

На пето място е втората премиера от миналия уикенд – украинската анимация „Откраднатата принцеса“. Рисуваната история, в която главни герои са Руслан, Мила, Лестър, Черномор, Фин, мъдрият котарак и крал Владимир, е гледана от 3710 зрители и има 30 106 лева приходи за първия си уикенд у нас.

Шесто място в топ 10 е за третата премиера от миналия уикенд – трилърът „Коварен капан: Последният ключ“. Четвъртият филм от поредицата с Лин Шей, Лий Уанел, Ангъс Сампсън, Кърк Асеведо, Кейтлин Джерард в главните роли е гледан от 2821 зрители и има 23 286 лева приходи.

Седма позиция е за „Огненият пръстен: Революция“, продължение на филма отпреди пет години, в който Земята беше нападната от гигантските чудовища Кайджу. Случващото се във времето, когато хората отново се обединяват, за да спрат завърналите се нашественици, е гледано от 24 982 зрители и има 268 398 лева приходи за трите седмици по екраните у нас.

Осмо място е за трилъра „Червената лястовица“ по книгата на бившия агент на ЦРУ Джейсън Матюс. Случващото се с бившата балерина Доминика, която, за да осигури грижи за майка си, се впуска в света на шпионажа, е гледано от 49 081 зрители и има 469 348 лева приходи за месец и половина на екраните.

Девето място е за българския „Привличане“ на Мартин Макариев. Романтичната история за случващото се в частно училище между учители и между ученици, които завършват средното си образование, е гледано от 99 951 зрители и има 838 008 лева приходи за почти два месеца на екраните у нас.

На десето място е трилърът „Лично правосъдие“, римейк на едноименния филм от 1974 г. по книгата на Брайън Гарфилд. Историята, в която главните роли са на Брус Уилис, Винсънт Д’Онофрио, Елизабет Шу, Джак Кеси, Дийн Норис, Боу Нап, Майк Епс, Кимбърли Елийс е гледана от 18 259 зрители и има 168 316 лева приходи за петте седмици на екраните у нас.

 
 

Има ли смисъл от дизайнери

| от |

Дизайнерите – хората, които правят глупавата ви идея за супер успешен сайт да изглежда поне малко приемлива. 

Не всички обаче приемат тази отговорна задача насериозно и в резултат стават невероятни произведения. Дотолкова, че трябва да имат собствен жанр.

Днес събрахме няколко примера, които да разведрят почивния ви ден. Разгледайте ги, нищо че имате нещо за вършене. То може да почака.

На нас лично любимите ни дизайнерски неудачи са от сватби. Там с кича като пряк път към естестиката се злоупотребява изключително добре. Когато имате повече време, окуражаваме ви да си пуснете нечия сватба в YouTube и да я загледате. Обещаваме ви страхотно преживяване!

 
 

5 екранизации на книги, които очакваме през 2018 г.

| от chronicle.bg |

Отдавна известен факт е, че най-добрият източник на истории за киното е литературата. Едни от най-добрите филми на всички времена водят своето начало от хартиения лист – „Отнесени от вихъра“, „Кръстникът“, „Полет над кукувиче гнездо“… списъкът е много дълъг, а това са само три неоспорими примера.

Всяка година едни от най-добрите филми са именно екранизации на известни или не толкова известни романи, разкази или биографии. 2018-а не прави изключение.

Вече видяхме достатъчно екранизации на романи. Имаше достатъчно хубави, и предостатъчно лоши. Към първите слагаме „On Chesil Beach“, „You Were Never Really Here“, „BlackKKKlansman“ и още няколко. Във втората група само ще споменем „Red Sparrow“ и няма да ви отегчаваме повече. Днес обръщаме внимание на хубавото, което предстои да видим.

2018-а се откроява с редица очаквани и обещаващи екранизации на книги. Някои от тях вече бяха показани по кинофестивалите и спечелиха одобрението на критиците. Други ще получат присъдите си директно от киносалоните. И в двата случая ще има приятни и неприятни изненади. Но преди да сме сигурни, показваме 5 от тазгодишните екранизации на книги, които очакваме да видим. Вижте ги в галерията горе.

 
 

„Вероника Марс“ се връща на екран с нов сезон

| от chronicle.bg |

Добри новини за феновете на култовият сериал „Вероника Марс“: цяло десетилетие след спирането му, сериалът се завръща на екран.

Радостта на почитателите на Кристен Бел и самата Вероника идва от Hulu: твърди се, че стрийминг компанията е поръчала цял нов сезон от осем епизода.

Hulu са взели от Warner Bros. Television правата за първите три сезона, които ще пуска преди излизането на четвъртия. В допълнение, пак по Hulu ще може да е гледа и едноименният филм от 2014 г., който бе реализиран след триумфална кампания в Kickstarter.

Кристен Бел обяви новината в своя Instagram профил. Всеки епизод ще бъде дълъг по един час, а действието отново ще се развива в океанското малко градче Нептюн.

 
 

Пабло Неруда: „Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

| от chronicle.bg |

Множество критици казват, че той е най-великият поет, пишещ на испански език, за времето си. Труден за превеждане от преводачите, затова например читателите в Северна Америка имат трудности да го възприемат. Това не пречи обаче един критик да го нарече „Уолт Уитман на юга“.

Рикардо Рейес Басоалто е роден в малък град в централната част на Чили през 1904 г. Започва да пише поезия, когато е едва на 10. Баща му не одобрява литературните му амбиции.

Още в юношеските си години се запознава с поета Габриела Мистрал, който го поощрява да продължи да пише. Не подписва творбите с истинското си име и вместо това използва псевдонима, с който ще стане световно известен – Пабло Неруда.

Първите му произведения се появяват в списанията. Използва псевдонима си, за да избегне конфликт с баща си. Когато е на 19 години, стихосбирката „Twenty Love Poems and a Song of Despair“ го правi знаково име в Латинска Америка. Предвид крехката възраст на автора и темата за еротиката в тях, някои ги посрещат с противоречиви мнения. От тях в бъдеще ще бъдат продадени милиони копия.

През 1971 г. печели Нобелова награда за литература. Габриел Гарсия Маркес го нарича „най-великият поет на ХХ век, на който и да е език„.

Днес се навършват 45 години от смъртта на Пабло Неруда. Затова показваме малка част от огромното му наследство.

Close-Up Of Pablo Neruda
Getty Images

„Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота.“

„Всяко произведение, което в наши дни, когато заплахата е надвиснала над целия свят, не служи на делото на свободата, е предателство. Всяка книга днес трябва да се превърне в куршум.“

„Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

„Смехът е езикът на душата.“

„Нека с щедрост забравим тези, които не ни обичат.“

Pablo Neruda
Getty Images

„Не си като никоя друга, щом аз те обичам.“

„Да чувстваш любовта на тези, които обичаш, е огън, който захранва живота.“

„Всичко е една церемония в дивата градина на детството.“

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

„Съдбата ми беше да обичам и да се сбогувам.“

Neruda And Publisher
Getty Images

„Душата ми е празна въртележка по залез слънце.“

„Любовта е сблъсък на светкавици.“

„В една целувка ще узнаеш всичко, което не съм казвал.“

„От тъга на тъга любовта преминава през островите си

и посява корени, поливани с плач.“

„Очите ти носят цвета на Луната.“

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави със черешите.“