shareit

Втория фестивал „Етюди и приятели“

| от chronicle.bg, по БТА |

Четири премиери за България са в афиша на втория фестивал „Етюди и приятели“, който ще се състои от днес до 1 юли. В програмата са седем представления, изложба и уъркшоп, съобщават организаторите.

Фестивалът започва с откриването на фотоизложба на Ани Колиер днес от 17.00 ч. в галерия „Етюд“. Там на 19 юни е премиерата на „Бяло върху бяло“ P.S. от Майя Праматарова, сценична версия за фестивала „Етюд и приятели“ с участието на Лидия Стефанова и Мариана Крумова. Текстът е вдъхновен от биографията на знаменитaта американскa поeтесa Eмили Дикинсън.

Премиерата на Concealed Party на хореографката и изпълнителка Тана Манева на 20 юни от 19.30 ч. ще постави началото на фестивалната програма в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът се гмурка в подсъзнанието и отваря врата между два свята – реалния физически и вътрешния неразгадаемо приказен свят, с впечатляваща интерпретация на японския танц Буто. Concealed Party е от програмата „Mигриращото тяло“ на ДНК, финансирана от програмата „Култура“ на Столичната община.

Премиерните представления на „Тук долу всички люляци умират“ на Галина Борисова – една от най-значимите фигури в съвременния танц в България, са на 26 и 27 юни.

За първи път у нас ще бъде представен и спектакълът To Scale/Be Well на Цвета Касабова (САЩ/България) и Химо Валнер (Австрия) – на 1 юли в ДНК. Първата част е определена от екипа като структурна импровизация, втората е с хореография на Цвета Касабова, която си партнира в изпълнението с Химо Валнер. Музиката е на Арво Пярт.

На 30 юни между 16.00 и 18.00 ч. е уъркшопът на Цвета Касабова – хореограф, дизайнер на костюми и визуален артист, работещ в жанра на инсталацията. През 2012 г. е посочена от Dance Magazine за една от „25 to watch“. Има три магистърски степени и преподава в Мичиганския университет. Като хореограф и изпълнител печели много награди.

Във фестивалния афиш са още „Високо там горе“ на режисьора Крум Янков по текстове на Анна Ахматова по повод на 50 години от смъртта й, The Victory Day („Денят на победата“, по песента на руския естраден певец Лев Лешченко от 70-те години) на Вили Прагер и Ива Свещарова – изследване на образа на „революцията“ като сценично събитие, носител на наградата на публиката Jardin d’Europe от Международния фестивал за съвременен танц ImPulstanz-Vienna, и „Невъзможност в най-чист вид/Фрагменти в движение“ на хореографката Стефания Георгиева, която разглежда невъзможността като форма на надежда, копнеж, желание и същевременно като слабост, уязвимост, неосъществимост.

Фестивалът „Етюди и приятели“ е инициатива на фондацията „Етюд“ и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с галерия „Етюд“ и ДНК.

 
 
Коментарите са изключени