shareit

Всичко, което трябва да знаете за новия филм „Убийство в Ориент Експрес“ по Агата Кристи

| от Дилян Ценов |

  Истинска радост предстои за феновете на детективския жанр.

През ноември те ще могат да гледат новата екранизация на известния роман на Кралицата на криминалния жанр Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес“.

Амбициозният проект на режисьора Кенет Брана е изправен пред предизвикателство – той трябва да достигне летвата, поставена високо от последната екранизация на романа през 1974 година. Режисьор тогава е Сидни Лъмет, а продукцията става еталон в адаптирането на историите на английската писателка. Приходите от нея достигат 35 милиона долара (които днес се изчисляват на 163 млн. долара).

Успехът на филма се дължи и на участието на част от най-известните кино и театрални актьори на епохата. В състава му влизат Лорън Бакол, Ингрид Бергман, Жаклин Бисет, Шон Конъри, Джон Гилгуд, Антъни Пъркинс и Ванеса Редгрейв. Номиниран е в шест категории на Оскарите през 1975 г., а шведската кинолегенда Ингрид Бергман печели в категория за поддържаща актриса.

Големият въпрос, който интересува публиката, е дали екранизацията ще покрие високите стандарти на филма от 74-та, а и на самия роман, който е сред най-популярните произведения на Агата Кристи.

Последната новина около филма, чиято премиера се очаква на 22 ноември тази година, е новият трейлър, пуснат в мрежата на CinemaCon. Засега видеото не е разпространено в интернет, но критици определят проекта като обещаващ, давайки добри коментари за костюмите, сценографията и актьорите.

Списание “Variety” прави кратко описание на трейлъра: „ Усещам злото на този влак“, казва тайнствен глас. Влакът се движи през снежните пейзажи на Централна Европа. В трейлъра виждаме Дейзи Ридли, Джуди Денч и Лесли Одъм Младши, разположени в луксозния вагон-ресторант на влака. Следва рязко спиране и виждаме Кенет Брана – с руса коса и големи, добре оформени мустаци – да започва своето разследване. Видеото е предшествано от запис на Брана в Малта, където са заснети части от проекта.“

кенет брана и джуди денч

Едно нещо със сигурност успокоява феновете на Агата Кристи – екипът на продукцията е впечатляващ.

Продуценти са Ридли Скот и Саймън Кинбърг. Режисьор е Кенет Брана, който изпълнява и главната роля – тази на легендарния литературен герой Еркюл Поаро, вторият по известност детектив след Шерлок Холмс на сър Артър Конан Дойл. Романът е адаптиран от Майкъл Грийн, който работи заедно с Ридли по втората част на „Блейд Рънър“.

В актьорския състав влизат водещи холивудски звезди. Джони Деп е в ролята на Рачет, богат бизнесмен, който среща смъртта си на известния влак. Джуди Денч ще играе руска аристократка, Мишел Пфайфър – богата и бъбрива дама, криеща голяма тайна, а руският балетист Сергей Полунин влиза в ролята на унгарски граф. Пред предизвикателство е изправена и Пенелопе Круз, която ще бъде шведска мисионерка, играна в предишната версия от Ингрид Бергман. В състава са още Дейзи Ридли, Джош Гад, Оливия Колман, Сър Дерек Джейкъб и Уилям Дефо, за когото стана ясно през януари, че ще е част от продукцията. В началните етапи на реализиране на продукцията Анджелина Джоли и Шарлийз Терон са били потенциални членове на екипа, но така и не стигнали до снимки.

Предстои период на преоткриване на творчеството на Кралицата на криминалния жанр.

Филмът е първата мащабна кинопродукция по история на Агата Кристи от 1985 година насам, когато е заснет „Изпитание за невинните“, с участието на Кристофър Плъмър и Доналд Съдърланд. Компанията Agatha Christie Limited, която се грижи за опазване и популяризиране на наследството на авторката, е подписала договор с Fox за екранизацията на три нейни истории. След „Убийство в Ориент Експрес“, на големия екран ще гледаме адаптация на романа „Свидетел на обвинението“ (режисирана от Бен Афлек), а след това на най-известния роман на писателката – „Десет малки негърчета“ (режисьор, Мортън Тилдъм, „Игра на кодове“).

Целта на тези проекти е да представят една от най-известните британски авторки на новото поколение. Да разчупят стереотипите за възрастната английска жена със сива коса, закръглена фигура, която не става от пишещата машина. И това не е просто пиар кампания. Защото Агата Кристи наистина е повече от обикновена писателка. Зад повърхностния слой на „лекото четиво“ в романите й се крият дълбоки психологически елементи, устойчиви сюжетни линии, плътни герои и необяснима магия, която я прави един от най-издаваните автори и до днес.

Именно с тази магия, асоциацията, съхраняваща наследството й, иска да заради цяло едно ново поколение.

 
 
Коментарите са изключени