shareit

Всички говорят за… Марк Райлънс и Бри Ларсън

| от |

Той е на 56 години, идва от Великобритания, започва кариерата си в театъра и се появява в киното едва когато е на 25 години. Тя е на 27 години, родена е в Америка и е дете звезда и певица… Общото между тях е, че голямата популярност ги застигна едва в края на 2015-а, а само преди дни триумфираха на наградите „Оскар“. Те са Марк Райлънс и Бри Ларсън – любимите дебютанти на нашия екип.

Много е важно да се отбележи, че тази година, с изключение на много малко категории, почти всички спечелили Оскар правят своя дебют на наградите.  Малко хора забравят, може би заради треската около получаването на заветния „Оскар“, че дори Ди Каприо е номиниран пет пъти по-рано, но всъщност никога не е получавал наградата. Чак е странно да го видите на снимка с нея, без това да е колаж, нали? Вероятно и той се чувства така.

Покрай голямата победа на Лео хората леко забравиха останалите номинирани, но се надявам, не и останалите спечелили. В категорията за актьори и четиримата победители правят своя дебют на наградите. И с изключение на Лео, са номинирани за първи път. Алисия Викандер е една от актрисите, за които се говори много през изминалите месеци. Затова е странно, а донякъде и нечестно, че Марк Райлънс, който получи Оскар за играта си в „Мостът на шпионите“ и се превърна в голямата и приятна изненада на вечерта, и Бри Ларсън – победител в категория „актриса на годината“, останаха някак в сянка.

Марк Райлънс беше изненадата на вечерта. Никой не очакваше дребният британец  да грабне статуетката в тази категория и повечето залагания бяха за Силвестър Сталоун. Не закъсняха и подхвърляния и коментари, като този на брата на Сталоун, който каза: „Марк кой? Брат ми заслужаваше тази награда и това е ужасно неуважително от страна на Академията.“

Е, смятам, че е редно да кажем кой точно е Марк Райлънс.

Роден във Великобритания, актьорът се мести със семейството си в Америка, където започва актьорската си кариера. В началото играе само на театралната сцена и това му носи 2 награди „Оливър“ и 3 статуетки „Тони“ – най-престижната театрална награда.

Филмовата му кариера се развива, когато е на 25 години, с участие в телевизионни продукции или с малки роли в сериали. Това се променя с годините. Като всеки британец, Райлънс играе Хенри V и дори е Леонардо да Винчи в документален сериал за художника, също така е крал Ричард II в британска тв продукция. Изпълнението на Дейвид Кели в телевизионния филм „The Government Inspector“ му носи първата важна номинация и награда – БАФТА през 2005-а.

След това Райлънс участва предимно в театрални постановки. Сериалът, който му носи първа номинация за „Златен глобус“ е „Wolf Hall“. Следва „Мостът на шпионите“.

Някои казват, че това не е една от най-добрите продукции на Спилбърг. Истината  е, че „Мостът на шпионите“ е един от най-добрите фирми на 2015-а, а онова, което вдига нивото, е именно играта на Райлънс. Спокойното, методично, почти студено изпълнение на руския шпионин Рудолф Абел, чиято съдба е предрешена в мига, в който той е хванат и пратен в затвора, е център на филма. Това е и нещото, което всички помнят, когато излязат от залата. Най-важната реплика – „Ако се притеснявам, това ще помогне ли?“, казана с най-тъжния тон на света, принадлежи именно на персонажа на Райлънс.

Получавайки наградата си, той похвали Том Ханкс, Спилбърг, хората, с които е работил по продукцията, която му донесе „Оскар“, въпреки това публиката усеща, че Райлънс е онази сърцето, което превръща този филм от много добър в страхотен.

Другият човек, останал в сянката на Лео, е актрисата Бри Ларсън. Тя е родена през 1988-а и е дете звезда. Пробвала е и да пее поп-музика, но достигна пика в кариерата си през 2015-а.

Учудващо за мнозина, това се случи с нискобюджетния и независим филм „Стая“.

„Стая“, като всеки независим кинопродукт, не предизвика особен шум в родните киноразпространители и ще получи своята „премиера“ чак на 20-тия София Филм Фест в средата на март. Фактът, че филмът има вече един „Оскар“ ще спомогне много за представянето му.

Най-хубавото нещо в него, освен Бри Ларсън, е малкият Джейкъб Тремблей, който прави този иначе бавен, муден филм, малко по-вълнуващ. Загубена във фрустрациите и надеждите си за бягство, Ларсън дори на моменти остава в сянката на този малък мъж. Дали Тремблей заслужаваше някаква номинация? Вярвам, че повечето от вас, които се осмелят да гледат „Стая“, ще се съгласят, че това е така, въпреки че беше пропуснат от Академията.

Ларсън обаче се отчете и влезе с мощна крачка в света на големите. Тя е от момичетата, на чиято стена вероятно е висял постер на Леонардо Ди Каприо, а сега, ненавършила още 30, тя има шанс да си направи снимка с него, като равна, като актьор.

Преди „Стая“ Бри участва в какво ли не – от детски сериали и клипове, през продукции на „Дисни“. Ролите й не са чак толкова впечатляващи и може би затова хората все още не могат да повярват и да разберат откъде, по дяволите, се взе това момиче и дори отмъкна Оскара от считаната за фаворит Кейт Бланшет.

В последните няколко години Бри играе първо в сериала „United States of Tara“, а после и във филмите „Внедрени в час“, „Дон Джон“ (като отегчената сестра на персонажа на Джоузеф Гордън-Левит), а наскоро и Ким – леко скучната сестра на Ейми Шумър в „Тотал щета“.

Истината е, че дори хората, които са гледали филмите, трудно помнят участието на Ларсън в тях. Тя е различна във всеки филм, в който играе.

Следете внимателно Райлънс и Ларсън.    

В галерията горе може да видите най-добрите моменти на двамата от този награден сезон…

 
 
Коментарите са изключени