shareit

Внимание! Пригответе се за Дърк Джентли

| от |

„Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ е роман на Дъглас Адамс, който се появява през 1987 година. Самият Адамс описва първата му част като „нещо като хорър история с духове, детектив, пътуване във времето и романтика, комедия, в която се прокрадват кал, музика и квантова физика“. Година по-късно се появява и втора книга с приключенията на странния детектив. И двете са инспирирани от епизодите на британския сериал Doctor Who, по които Дъллас Адамс работи, докато дописва „Сбогом и благодаря за рибата“. Така на бял свят, в края на 80-те, се появява най-странният детектив, който литературата, а вече и телевизията ще познава някога.

Най-важното, което трябва да знаете обаче е, че Дърк Джетли е велик! Другото са дребни подробности.

Той не прави нищо и същевременно прави всичко, защото винаги е на правилното място в правилното време. Според холистичната теория и тази на Дърк Джентли, нещата се случват по най-добрия възможен начин, в перфектния момент. Или както би казала нечия майка: „Нещата не се случват, когато ти искаш, а когато си готов за тях. Или те за теб.“ Най-вероятно майката на Дърк, или поне създателят му, са му набутали тези думи в главата, защото това е неговата мантра за живот и съответно неговият начин на разследване. Не, бе, Дърк Джентли не е ясновидец. Споко. Но ако някой го помоли, сигурно би му гледал на всичко – от разплетени чорапи, през Таро, до боб. И ще се справи чудесно.

Защото „всичко се случва, когато трябва и всичко е свързано.“

BBC America купуват правата за книгите и решават да скроят сериал от тях. Тяхната адаптация е просторна. Тя е по-скоро инспирирана от книгите, но в никакъв случай не е тяхно директно пренасяне на екран. Но най-важното е вътре – идеята за детективска агенция и детектив, за които теориите от квантовата физика не са просто теории, а реалност, в които котките са нещо съвсем различно от домашни любимци и на всеки три въпроса, ти се полага по един верен отговор.

Първи сезон на шоуто ни запознава с Дърк Джентли – смешен британец с жълно яке, който се озовава в центъра на история с убийството на богат бизнесмен и неговата отвлечена дъщеря. Към него се присъединява Тод – нищо непозозиращо пиколо, който се озовава в неправилния момент на неправилното място и е първият дошъл на кървавата сцена. Съвсем отделно от тях имаме група сектанти с бръснати глави, побойници с бухалки, електриджия измамник, холистична наемна убийца, една котка и едно корги.

В продължение на 8 епизода, обагрени с хумор, доста кръв, смърт, сеч и крайни сексуални шеги, убийството на милионера, неговата дъщеря и оная котка биват разнищени като плетка.

ВВС се подготвят за втори сезон още с финала на първи и след неговия успех, БАМ! Тенджерата е сложена и сезон номер 2 вече се готви. И трябва да излезе тази есен.

Голямата звезда на шоуто е Илайджа Ууд, който играе нещастното пиколо, превърнало се в помощник на Дърк Джетнли впоследствие – Тод, но истинските бижута на сериала са британецът Самюъл Барнет, който влиза в тесните обувки на мистър Джентли и личният ми фаворит – Фиона Доуриф, която играе Барт – холистична наемна убийца, тръгнала по следите на Дърк. Към тях добавям Хана Маркс, Джейд Ешет и Мигел Сандовал. Всичко това е овкусено с Дългас Адамс, квантова физика, котки, кучета и други домашни любимци, кръв, черва, псувни, приключения отвъд времето и пространството и много хумор.

Накрая, ако случайно решите да си го причините, получавате едно телевизионно гурме, в което изпотяващата по гънките за мнозина физика, среща комерсиалната телевизия и двете си правят чудесна любовта среща, която свършва с готин секс. При това с щипка британска ирония.

„Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ е следобедният ви чай в готин ден, питието ви за вечер и мацка в червена рокля, която разказва мръсни вицове. Той е сериал, в който ще се влюбите от първо гледане или пък може би не… Но няма да сте безразлични. Той е като момиче с жълта коса и близалка в стая пълна с Барбита. Жив отвътре, цветен отвън и с лек привкус на захарен памук с уиски. Той е детско лятно удоволствие, натъпкано с бонбони.

Така че, поемете дъх и се гмурнете смело. Защото всичко е свързано и ще ви хареса.

 
 
Коментарите са изключени