shareit

Винс Вон – преди, сега и винаги

| от |

Винс Вон е онзи актьор, когото сте гледали в почти всичко и който почти винаги предизвиква в хората смесени чувства. Често зрителите се разделят на два лагера – или безкрайно го мразят, или нелепото му чувство за хумор, висок ръст и тромаво излъчване в комедии, ги кефи.

Винс Вон обаче не е комик. Вон започва кариерата си като театрален актьор като дете. Още тогава знае, че иска да се занимава с актьорство. По-късно заминава за Холивуд, наема си агент и започва да приема роли в различни телевизионни шоута, но с ясната идея, че иска да се снима в кино.

Всъщност последната му телевизионна роля, преди да участва във втори сезон на „Истински детектив“, е в сериала Going To California и той е специална гост-звезда. Така се включва и през 2000-а в епизод на „Сексът и градът“. Дори тогава най-големите хейтъри знаят, че това, по дяволите, е Винс Вон в „Сексът и градът“ – най-успешният сериал за връзки и секс по онова време, а погледнато с годините – и до този момент.

Не е случайно, че Винс избира внимателно в коя тв продукция да се появи след това, точно след 15 години пауза, и това отново е сериал на HBO.

Кариерата в киното за Вон започва благодарение на приятеля му Джон Фавро – комик, режисьор и актьор. С негова помощ Вон си намира първата работа в пълнометражен филм. Лентата е Ruby, годината е 1993-а, а Фавро играе една от главните роли. Винс се появява в по-малка роля, но е там. Три години след този случай, Джон Фавро пише сценария на комедията Swingers, който е вдъхновен от живота на самия Винс Вон – безработен, борещ се за успех и роли актьор, който живее за мига. Естествено, че Вон играе главната роля и това е едва началото.

Двамата работят по няколко проекта заедно, но именно Swingers е причината Стивън Спилбърг да забележи Вон и да го покани за роля в „Изгубеният свят: Джурасик парк“.

Оттам нататък историята е ясна. Винс става нещо като звезда и се насочва предимно към комедийния жанр в киното. С него сме гледали няколко истински бижута, като „Зулендър“ (първата част, моля!), „Доджбол“, „Новинарят“ (където си прави компания с великия Уил Феръл), както и в превърналия се вече в модерна класика „Ловци на шаферки“.

В последните години Винс беше влязъл в еднотипния тип комедии, които не се отличават нито с добро чувство за хумор, нито с интересна история, но се радваме, че бързо напусна тази сфера. Дори най-големите скептици не могат да отрекат, че истинското откритие на втори сезон на „Истински детектив“ е именно Винс Вон.

Днес този близо двуметров мъж навършва 46 години, а ние ви черпим с най-интересните му и добри роли. В галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени