shareit

Viasat History представя „Забранената история“ зад световните мистерии

| от chronicle.bg |

„Забранена история“ на Джейми Тийкстън разбулва изумителната истина зад едни от най-големите легенди, военни тайни и конспиративни теории. Шестте нови епизода от поредицата се излъчват всеки делничен ден (от 3 до 11 юли) от 21:10 по Viasat History. В тях създателите на поредицата изследват забулени в мистерии периоди от историята на християнството и политическата обстановка в Европа през ХХ век.

Забранена история, документален филм
Джейми Тийкстън

За българската публика особено интересен ще е третият епизод от поредицата, който ще се излъчи на 6 юли. Обект в него е българският таен шпионски отдел, наречен „Служба 7“. Отделът, убивал дисиденти в 9 чуждестранни територии. Най-известното от тези убийства е това на писателя Георги Марков в Лондон на моста Вартерло през 1978 г. Заснет почти изцяло в България, епизодът запознава зрителя с български журналисти и изследователи на темата, наследници на репресирани от режима и архиви от провежданите операции.

Поредицата, започва с историята на Йохан Райхарт – човекът, започнал като германски държавен екзекутор преди Втората световна война. Лично обезглавил над 300 души, Райхарт завършва кариерата си, работейки за Съюзниците, екзекутирайки нацистки военнопрестъпници – същите тези, от които по-рано получавал заповеди. Как се стигнало до това и как завършва живота си в баварски старчески дом – вижте в първи епизод на „Забранена история“ на 4 юли от 21:10.

Забранена  история, документален филм,  Мария Магдалена

Следващият 2-ри епизод (на 5 юли) ще ни запознае с тайните на Ватикана, а епизод 4 ( на 7 юли) – с мистериите на тамплиерите. Ватиканските архиви пазят личната кореспонденция на предишни папи, важни исторически документи като процеса срещу Галилей, дори писма на Ейбрахам Линкълн. Но какво още се крие в кътчетата на Ватиканската библиотека, недостъпни дори за кардиналите? Поредицата се доближава възможно най-близо до архивите и тайните им. Епизодът, посветен на тамплиерите, обрисува една много различна картина, от тази в която сме свикнали да ги възприемаме. Тя се изправя в челен сблъсък срещу ортодоксалните вярвания за този орден, който някога изкарал от кожа доста голяма част от Европа с политическите си интриги. Каква е истината за „дарителите“, търговията и банкерството им?

Забранена  история, документален филм,  Мария Магдалена

Епизод 5 пък ни среща с Мария Магдалена – ключова фигура в християнската вяра. Тя пътувала с Христос като един от последователите му и станала свидетел на разпъването му на кръста и на възкръсването му. В четирите евангелия към нея се реферира повече отколкото към който и да е друг апостол. Коя е в действителност тази личност? Какви са историческите доказателства? Била ли е наистина съпруга на Исус? Епизодът за нея зрителите могат да гледат на 10 юли, понеделник, от 21:10.

Шестият епизод на „Забранени истории“ ни запознава с Бенито Мусолини. Често взиман на подбив от враговете си, всъщност Бенито Мусолини никак не бил забавен за тези, които попадали в ръцете му. В следствие на противоречащи си свидетелства, неверни обвинения и размиващи се сведения на очевидци, смъртта на Мусолини все още е обгърната от мистификации, интриги и противоречия. Защо продължават тези слухове? Дали убийството му е част от акция на Британските спец части? И каква е историята зад откраднатия му труп? Вижте на 3 и на 11 юли по Viasat HISTORY.

 
 
Коментарите са изключени