„Валериан и градът на хилядите планети“… и оня Люк Бесон

| от |

 

 В една галактика, не много далеч оттук, преди има-няма 50 години, 10-годишният Люк Бесон, тогава изпечен хулиган с афинитет към киното, открива комиксите „Валериан и Лорелин“. Поредицата на графичните приключения на двамата агенти в космоса се превръща в мания на малкия Люк.

Минават много години, много галактики се сменят, Париж се сменя, Бесон се превръща в един от най-успешните модерни френски режисьори… Той вади от ръкава си филми като „Безкрайна синева“, който печели СЕЗАР, „Никита“, „Леон“ и първият му комерсиален блокбастър успех – „Петият елемент“. Още когато работи по футуристичната си приказка, в главата на Бесон вече е влязла мухата, че любимият му комикс за Валериан и Лорелин може да се превърне във филм. Идеята бързо е отхвърлена и Бесон продължава да прави хубавото кино, което познаваме от него.

Афинитетът му към приказки обаче е виден. В годините след новото хилядолетие режисьорът пуска поредица от детски книги, които после филмира. Снима и някакви клипове на Мадона, но киното някак остава по-назад. Истината е, че не сме гледали нещо сносно от французина от „Жана Д`Арк“, а това беше през 1999 година.

Много хора не харесаха „Люси“ и макар аз да не съм от тях, не мога да не се съглася, че филмът със Скарлет Йохансон, колкото и дяволски секси да е тя, не е най-доброто, на което Люк Бесон е способен. „Артур и минимоите“ също минаха някак незабелязано. Бесон, човекът създал „Леон“, влиза в новия век по чехли и стари лаври, без да е изкарал нищо сносно от клип на Мадона. Разбира се, продуцира някакви неща, сред които Taken, поредицата Taxi и „Транспортер“, но какво от това.

Междувременно мечтата на малкия Люк да види любимата си Лорелин и нейният партньор Валериан на голям екран расте все повече и по-неудържимо в главата на Бесон. Преди близо 10 години той в крайна сметка започва да работи по сценария.

Да създадеш филм по едно от любимите си детски неща си остава най-голямото майсторство. То е като онова да не порасваш, ама и да си голям едновременно. Паяците под кревата да те вълнуват толкова силно и ярко, колкото и рационалната нужда да си плащаш данъците навреме.

Бесон работи над историята за Лорелин и Валериан, докато чака модерните технологии да го настигнат. В този процес търси и подходящи актьори и места за снимане. В крайна сметка „Валериан и градът на хилядите планети“ вече е факт и тръгва по кината от 21.07. Някои хора твърдят, че това е един от филмите на годината, други – че на Бесон пак не му се е получило.

Сравнен с познатите филми по комикси „Валериан“ има страхотни плюсове. Той носи европейския дух на едно по-добро кино, почеркът на Бесон е ярко видим на места, разполага с извънземни и вселени за чудо и приказ. Уви, но това не винаги стига. „Валериан и градът на хилядите планети“ е като мешана скара на европейското и комиксовото кино. Ако двете си имат дете, то ще изглежда и звучи най-вероятно като този филм. И това в случая не е комплимент.

Комиксовото кино не предполага дълбочина в сценария, но все пак има нужда от някакви взаимоотношения, които да изглеждат по-различни от тези на картонени кутии. Тук някъде „Валериан“ се чупи лошо, спъва се и пада по нос. Балансът между комикс приключенията на Валериан и Лорелин, техните полу-любовни, полу-приятелски, нещо-като-работни взаимоотношения и реалната пуканица, се разминава и на моменти филмът изглежда като сглобен от онова, което Хичкок нарича „скучните моменти в живота“.

Цялата сърцевина на историята някак започва да се размива в един момент. Все едно си мигнал и си изпуснал най-важното. Сюжетът някак облизва основния екшън отстрани, захожда го, обикаля го като котарак мляко, но така и не влиза директно в него. Зрителят разполага с началото и следствието на проблема, но не и с неговата най-важна част – същинския екшън.

Валериан и Лорелин – суперагенти в модерния Космос, където безброй нации и междугалактически същества живеят на голяма платформа, обединяваща видове и подвидове на космическата флора и фауна, отиват на рутинна мисия, която по някакъв необясним начин (поне сюжетно не става ясно) прераства в мисия за изтичане на радиация на въпросната станция и впоследствие се превръща в конфликт на междупоколенческо и политическо ниво.

Теми като расизъм, фашизъм и геноцид са застъпени надълго и нашироко. Междуполовите и междурасови конфликти също намират място в сюжета, без особени усложнения обаче. Защото колко сложен може и трябва да бъде един комикс филм?

„Валериан и градът на хилядите планети“ има всички нужни елементи да е класически филм по комикси – има си мацка (Кара Делевин), задръстен пич (доста по-талантливият Дейн Дехаан), комерсиална и напращяла певица (Риана, чието участие е точно толкова безсмислено, колкото и музиката й) и няколко звезди в запас (Клайв Оуен, Итън Хоук и Джон Гудман като глас) и въпреки това, спойката между всички тези елементи някъде се чупи и те не могат да намерят синхрона, за да разкажат тази на пръв поглед простичка история.

Нуждата от усложняването на нещо просто е като нуждата от взирането в шедьовър на 5 см разстояние. То е като да се давиш в леген с 3 см вода. Най-вероятно пак ще се удавиш накрая, но няма да си е струвало.

Чисто визуално „Валериан“ е изключително пипнат филм. Той е онова, което Люк Бесон прави в най-добрите си дни, когато разполага с много пари. А тук той наистина е разполагал с много. Филмът е най-скъпата европейска продукция правена до момента и всяка стотинка, която е похарчена за ефекти, студиа и монтаж си е струвала. Само парите са сценарий пак са били скътани някъде.

Разбира се, киното, подобно на хиляди неща в живота, не винаги трябва да носи претенция или да открива топлата вода. Понякога, ако не и в по-честите си случаи, то трябва да забавлява. И този филм го прави. Пък и Бесон винаги е за предпочитане пред повечето режисьори, решили да изкарват мощен визуален продукт през лятото.

Отговорността да изтърпите Риана в поне 30 костюма в рамките на 5 минути обаче, си остава изцяло ваша.  

 
 

Еди Редмейн стана татко за втори път

| от chr.bg |

Еди Редмейн и съпругата му Хана Багшо се сдобиха с второ дете, момченце на име Люк Ричард Багшо, съобщи Контактмюзик.

Щастливата новина носителят на „Оскар“ съобщи на в. „Таймс“. Така Айрис Мери, 21-месечната дъщеричка на звездната двойка, вече си има братче.

36-годишният Еди Редмейн се ожени за 35-годишната Хана Багшо на 15 декември 2014 г. Дъщеря им Айрис Мери се роди през юни 2016 г..

 
 

В кои филми Глен Клоуз ни разказа играта

| от chronicle.bg |

Глен Клоуз е жива легенда, институция в киното. Забравете за престъпленията на Академията – тя е една от най-добрите актриси и до днес. 

Винаги толкова близо до награда и все пак тя е един от най-големите пропуски на „Оскарите“ – също като случая с Питър О’Тул, който беше пренебрегван с години. Днес тази машина навършва 71 години. Те щеше да убие Майкъл Дъглас и как кипна зайчето в тенджерата под налягане. Кореше коварни схеми в шедьовъра на Стивън Фреърс „Опасни връзки“. Игра жена, предрешена като мъж в „Абърт Нобс“ и зла моделиерка в „101 далматинци“. Класа.

Между пробива й в киното през 1982 г., когато играе в The World According to Garp до прекрасното й изпълнение във историческата драма Albert Nobbs, Глен Клоуз получава шест номинации за „Оскар“. Междувременно пресата и останалите институции се надпреварват да възхваляват тази актриса, която разбива системата на typecasting-а. Сериозна, забавна или зла, тя винаги взима дъха.

В кои филми Глен Клоуз разказа играта на колежките си, вижте в нашата галерия. 

 
 

Продължението на „Уил и Грейс“ ще има и трети сезон

| от chronicle.bg |

Още преди да е приключил сегашният сезон на „Уил и Грейс“ продуцентите вече мислят доста напред в бъдещето. Съставът на един от най-успешните ситкоми на 90-те, обяви, че продължението на продукцията ще има трети сезон.

Първият нов сезон на сериала трябва да приключи на 5 април тази година, вече има 9.8 млн. зрители. На база на добрите показатели, продуцентите са решили да продължат с още един сезон на сериала, след поръчания вече втори.

Другата новина е, че вторият сезон ще има 18 епизода, а не 13, както се знаеше досега. Актьорите Дебра Месинг, Ерик Маккормак, Шон Хейс и Меган Мълали по-добре да се стягат. Премиерата на третия сезон се очаква да е през есента на 2019 г. От всички сезони общо, този ще бъде 11-ия.

Ето и едно видео, с което загрявахме преди известно време. 

 
 

A to JazZ Festival се завръща с осмо издание на 6, 7 и 8 юли

| от chronicle.bg |

За осма поредна година международният A to JazZ Festival ще се проведе в София. В дните от 6-и до 8-и юли едно от най-големите и очаквани музикални събития на столицата традиционно ще се разположи в Южен парк II (известен още като кучешкия парк), а организаторите отново планират да препълнят зелената поляна с почитатели на джаза и свързаните с него жанрове.

Над 25 хиляди души от страната и много чуждестранни гости посетиха предишното издание на фестивала, за да се насладят на шведското трио Dirty Loops, феноменът на съвременния джаз Robert Glasper Experiment, изключителният Christian McBride и още много други артисти от Европа и България. Програмата на A to JazZ включваше и детска образователна програма, специален фестивален щанд, пъстър арт-базар, барове с коктейли и хапване, както и луди джем сешъни до сутринта.

В програмата на A to JazZ Festival 2018 и тази година място ще намерят едни от най-големите имена от световната, българската и европейска джаз сцена. Очаквайте повече подробности скоро.