shareit

Урок по стил от „Кралицата на тръните“

| от chronicle.bg |

Във всеки сезон на „Игра на тронове“ умират крале и лордове. Но тази неделя, в „Отмъщението на кралицата“, сериалът на HBO загуби не просто поредният владетел, а жена с  благородническо потекло както в сериала, така и в живота.  Става въпрос за Лейди Олена Тирел, „Кралицата на тръните“, в чиято кожа влезе британската актриса Лейди Даяна Риг.

Олена срещна смъртта си, след като войската на Ланистър начело с Джейми превзе Планински рай. И тук, противно на очакванията за поредната насилствена и брутална смърт, „Кралицата на тръните“ се превърна в първия герой в сериала, който си тръгна по своя воля, имайки последната дума. Братът на Церсей й даде отрова, която главата на дома Тирел изпи без колебание. И веднага след това нанесе последния си фатален удар, както подобава само на една истинска „Кралица на тръните“. Признанието, че именно тя е виновна за смъртта на Джофри дойде като гръм от ясно небе за всички зрители. Олена Тирел ще липсва на всички.

big_1474013781_image

Истината е, че този персонаж няма аналог в сериала. На фона на повечето красиви и млади герои, Лейди Олена Тирел беше възрастната жена с високо самочувствие, богата биография, чиито най-силни оръжия бяха именно възрастта и опитът.

Трудно е да кажем дали Олена беше положителен или отрицателен персонаж, а и не е нужно да я слагаме в подобни рамки. Нима изобщо има добър герой в този сериал? Нима е нужно да има? Олена беше безскрупулна, интригантка, манипулаторка, която не се спираше пред нищо, за да постигне своето. Личност, която умело използваше външния си вид на ексцентрична стара дама, когато това й вършеше работа, но зад фасадата винаги се криеха енциклопедичните познания за всяка кризисна ситуация. Във всяко отношение Олена Тирел показа сила на духа, която дори на някои мъже  липсваше.

Сериалът неминуемо ще стане една идея по-сериозен без умело вмъкнатите ремарки, които удряха винаги право в целта. А 79-годишната актриса лейди Даяна Риг, която създаде образа на Олена Тирел, вероятно ще бъде запомнена като една от най-силните владетелки във Вестерос, отколкото като съблазнителното момиче от филмите на Бонд.

20525324_1623123867721307_8453552547668371227_n

Истината, е че между Олена и съперницата й Церсей има доста прилика. Но една от разликите е тази, че първата никога не галеше потомците си с перо, дърпаше умело всички конци, не им спестяваше нищо и успяваше да спечели уважението им. За разлика от дуото Церсей-Джофри. Олена прие хомосексуалните наклонности на Лорас с властен, но същевременно спокоен тон, който казваше: „Да, знам, че внукът ми нарушава закона, но ми харесва да те накарам да се отвратиш. Освен това е млад, харизматичен и чаровен.“ И това е само един от случаите, в които ни е изненадвала приятно (приемайки нещо, което в мъжкия свят на Вестерос е немислимо).

Повратен момент в биографията на персонажа беше взривяването на септата от Церсей в края на шести сезон. Оттогава Олена стана затворена, по-цинична и рязка. Частица от онази лекота, с която тя действаше, сякаш се загуби оттогава.

В последните си моменти в сериала Олена влезе в съюз с Денерис и й даде едни от най-добрите съвети. Тези на жената, която не дължи нищо повече на старите родове на континента. Жената, която знае силните и слабите места на всички и която знае как да се оттегли с достойнство.

 
 
Коментарите са изключени