shareit

Творците, с които ще се срещнем на CineLibri 2018

| от chronicle.bg |

Вече ви показахме част от редицата заглавия, които българските зрители ще могат да гледат през следващия месец. Голяма част от тях има вероятност да не стигнат до големите кина у нас, така че единствената възможност за зрителите да ги гледат, ще бъде в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri. Освен срещата с филмите обаче, зрителите ще могат да се срещнат и с екипите на някои от тях. Програмата на четвъртия кино-литературен фестивал предвижда десетки национални премиери, съпътстващи изненади и срещи с творци от световна величина. Книгите, вдъхновили съответните екранизации, ще се продават с намаление в периода между 10 и 24 октомври.

Откриване на CineLibri 2018 е на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Иън Макюън ще бъде удостоен с награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация, след което зрителите ще се насладят на филма „На плажа Чезъл“, екранизация на едноименния шедьовър. Още на следващия ден, 11 октомври от 19:00 ч., изтъкнатият британски писател, сценарист и общественик ще се срещне с читатели в литературен клуб „Перото“, НДК.

truly-herman-koch3
Херман Кох

Ако страдате от сладката болест „Бергмания“, мястото ви е на празничното честване на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, което ще се състои на 13 октомври от 19:00 ч. в зала „България”. Премиерата на документалния филм на Георги Тошев „Лив Улман. Къщата на спомените”, посветен на гениалния шведски режисьор и неговата спътница и муза, ще бъде увенчана с музика от знакови кинопроизведения, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония.

Persona2
Кадър от филма на Бергман „Персона“

Сред специалните гости на CineLibri тази година е един от най-почитаните, многократно награждавани френски писатели, сценаристи и режисьори – Давид Фоенкинос. Макар авторът на „Деликатност” и „Шарлот” да пристига в качеството си на член на фестивалното жури, българската публика ще има две възможности да се срещне с него – на 14 октомври от 17:00 ч. във Френския културен институт той ще представи филма си „Ревност“, а на 15 октомври от 19:00 ч. ще подписва книги в рамките на среща с читатели в литературен клуб „Перото“.

david-foenkinos
Давид Фоенкинос

Другата вълнуваща среща е с един от най-успешните съвременни холандски писатели – Херман Кох. Авторът на „Вечерята” и „Вила с басейн” се завръща в България като член на журито на CineLibri, и ако искате да поговорите с него за метаморфозите на героите му и за демоните в човешката душа, заповядайте на 14 октомври в 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“.

Официалната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Представители на авторитетното международно жури ще обявят имената на победителите, а непосредствено след това ще бъде излъчен филмът на Тери ГилиъмЧовекът, който уби Дон Кихот“, едно от най-дискутираните киносъбития през последното десетилетие.

Любопитен акцент в програмата на CineLibri 2018 e премиерата на „Уестуд: пънкарка, икона, активистка“ на 24 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното. Филмът, посветен на грандамата на британската мода, разкрива неподозирани страни на нейната личност. Безусловен поддръжник на каузите, в които вярва, тя неслучайно е една от най-влиятелните фигури в света, кралица на пънк модата, „Коко Шанел на нашето време”.

 
 
Коментарите са изключени