shareit

Турският „Мустанг“ е в българските кина от 21 октомври

| от chronicle.bg |

Филмът „Мустанг“ – режисьорски дебют на Дениз Гамзе Ергювен, носител на многобройни фестивални награди и с номинации за чуждестранен филм за „Оскар“ и „Златен глобус“ – 2016, излиза на българския екран от 21 октомври, съобщават разпространителите.

Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьорогу, Елит Исджан, Илайда Акдоган, Нихал Г. Колдас, Бурак Игит, Айберк Пекчан са сред актьорите във филма – копродукция на Франция, Германия, Турция и Катар.

В началото на лятото в малко селце в Северна Турция пет осиротели момичета – Лале и нейните четири сестри, се заиграват на брега на морето със свои съученици, докато се връщат от училище. Те не знаят, че техните невинни детски игри ще доведат до скандал с неочаквани последствия.

Момичетата са обвинени в „непристойно поведение“ от своето семейство – баба и чичо, които превръщат къщата им в затвор. На прозорците са сложени решетки, телефоните и компютрите са прибрани. Свободата на момичетата е ограничена, а училищните уроци са заменени с домакински, за да ги подготвят за булки. По-големите сестри са омъжени, но по-малките се сплотяват, за да избегнат същата съдба. Силната любов между тях им дава сигурност да се бунтуват, да си върнат свободата и да определят сами бъдещето си.

Без прекомерна драматизация дебютантката Дениз Гамзе Ергювен показва лишаването от свобода на младите момичета от едно патриархално общество с благословията на традицията. Режисьорката избира да разкаже историята на петте сестри през очите на най-малката – Лале (Гюнеш Сенсой), която със своя бунтовен характер, енергия и слънчев оптимизъм компенсира по-мрачните елементи в историята, отбелязва критиката.

Между многобройните отличия на „Мустанг“ са наградите за най-добър филм и най-добри женски роли на фестивала „Любовта е лудост“, пет награди и пет номинации „Сезар“, една награда и две номинации в Кан – 2015, „Европейско откритие на годината“ и номинация за филм на Европейските филмови награди, наградата „Лукс“ на Европейския парламент, „Гоя“ за най-добър европейски филм – 2016, наградата на публиката на кинофестивалите в Севиля, Солун, Чикаго, Сидни, Глазгоу, Анаполис.

 
 
Коментарите са изключени