shareit

Том Бърк – британец за чудо и приказ

| от |

Запознайте се с Том Бърк. Висок метър и осемдесет, 35-годишен, класен британски екземпляр с големи светли очи, атлетично тяло, секси похотка и акцент, набола брада и завиден актьорски талант.

Доскоро този секси ръбат мъж от Кент, беше известен на тесен кръг аудитория, която се помещава предимно на Острова и може да е направил впечатление на много малка част от останалите зрители, заради ролята си в телевизионната продукция „Мускетарите“. Там той играе веселия Атос в цели три сезона.

Преди това Том се появява в голям брой британски филми и повече сериали, но някак винаги остава в периферията. Неговият силен момент предстои да се случи. Единствената ярка продукция, която британецът прави за последните години е „Само Бог прощава“ на Николас Уиндинг-Рефн, но и там бива засенчен от Райън Гослинг.

Но звездният миг на британецът не закъснява, след като само преди няколко месеца беше обявено, че именно той ще влезе в обувките на известния литературен детектив Корморан Страйк.

Страйк, от своя страна, е ярко, ръбато и цинично творение на мадам Джоан Роулинг, която след финала на Хари Потър и неговите спин-офф книги и филми, си взима кратка почивка от литературата. За да се завърне няколко години по-късно като Робърт Галбрейт. Неизвестен британски автор, който пише любопитни британски кримки, от тези най-завързаните, ярки и специфични за Острова. В първата книга на Галбрейт „Зовът на кукувицата“ бившият ветеран от войната, преквалифицирал се в частен детектив без почти никаква работа и пари, Корморан Страйк, е нает от мастит богаташ, за да открие какво се е случило с красивата Лула Ландри – модел, който една вечер се самоубива. И така приключенията на Корморан започват.

Том Бърк Корморан СТрайк Зовът на кукувицата

Том Бърк като Корморан Страйк на снимките на „Зовът на кукувицата“

Няколко месеца, след като „Зовът на кукувицата“ излиза и се продава в малко бройки, самоличността на Робърт Галбрейт е разкрита и става ясно, че зад името стои самата Дж. К. Роулинг. Книгата, разбира се, автоматично става бестселър. От там насетне първата история се превръща в поредица, от която вече има излезли цели 3 части, а феновете са в очакване на поне още 4 и правата й са закупени за филмиране. В началото с идеята за филм, а после за сериал.

BBC, в компанията на НВО, застават зад проекта и започват усилено търсене на Корморан Страйк – детективът на Роулинг, който е инспириран и е съвкупност от Филип Марлоу и Шерлок Холмс, и неговата секси асистентка Робин. Защото всеки добър детектив има нужда от своя Уотсън.

В крайна сметка телевизията прави това, което е най-умно според нея – и за двата персонажа тя се спира на почти неизвестни имена. Първият е Том Бърк. Само преди няколко седмици беше обявено, че красивата, умна и напориста Робин, ще се играе от британката Холидей Грейнджър.

Тя, за разлика от Бърк, може да се похвали с повече и по-ярки участия в касови продукции. Холидей е Лукреция Борджия в „Борджиите“, злата сестра Анастасия в последната киноверсия на „Пепеляшка“ и любимата жена на Крис Пайн в „Часът на героите“. И все пак, Робин Елакот – рижавата, секси и леко лудичка асистентка на дръпнатия и циничен Корморан, е най-яркият персонаж в кариерата на Холидей до момента.

От своя страна Том Бърк има много по-знатно актьорско потекло от своята партньорка. Син на актьора Дейвид Бърк и внук на сценариста Артър Колдър-Маршал, Том е и кръщелник на Алън Рикман. Така че, в духа на добрите приказки, съдбата му е някак предречена.

Засега шоуто, наречено „Корморан Страйк“, е предвидено за три сезона с по три епизода във всеки, и съответно – всеки сезон, ще бъде базиран на една от книгите на Роулинг. Стартът е със „Зовът на кукувицата“. А снимките и първите кадри от снимачната площадка вече са факт. И в духа на добрите криминални истории, очакваме да разберем премиерната дата и кой е убиецът, разбира се.

Том Бърк Холидей Грейнджър Корморан Страйк Зовът на кукувицата

Том Бърк и Холидей Грейнджър на снимачната площадка на „Зовът на кукувицата“

 
 
Коментарите са изключени