shareit

„Swiss army man“: В очакване на бруталното и нестандартно кино

| от |

Ако има един филм тази година, който може и предизвиква крайни реакции в престрашилите се да го видят хора, то това определено е брутално крайният Swiss Army Man на Дан Клан и Даниел Шайнерт.

Първата прожекция на тотално експерименталния филм, маскиран като черна, иронична комедия, предизвика крайни реакции. Хора излизаха от прожекцията, а други го обявиха за шедьовър на новото време.

Swiss Army Man е тотален нов и различен поглед към историите, които киното обича да разказва. Той не е визуален спектакъл, не е кървав, не е алтернативен дори… Той просто е различен. Много различен от всеки филм, който сте гледали досега. Не може да се сравни дори с така нарачената „нова вълна“. Той е по-скоро приключенска вълна в дълбините на човешката психика и най-вече физика.

За тандема Клан-Шайнерт това е първи пълнометражен филм, в който те очевидно са решили да покажат най-големите крайности от себе си. До този момент, отново двамата и пак заедно, са работили по различни телевизионни и късометражни проекти. Идеята за филма, хрумва на дуото и освен режисьори, те са и автори на сценария.

А какъв всъщност е той?

Във филма участват Пол Дейно, един от обещаващите млади актьори в Холивуд, който до моменти не сме гледали, а се надяваме и да не видим, в слаба продукция, и Даниел Радклиф – момчето, което определено порасна. Дейно е Ханк – самотник, изхвърлен на остров, който, докато се опитва да не полудее и да не се самоубие, се сприятелява с труп, изхвърлен един ден от океана. Трупът, в ролята Радклиф, изпуска газове – реално записани звуци на пръдни, както казаха режисьорите на представянето на филма – и става най-добрият приятел на самотния Ханк. Той и Тялото, наречено впоследствие Мани, развиват странна, гнусна, но поетична връзка, в която персонажът на Дейно започва да чува гласа на Мани и двамата водят пространствени диалози.

Филмът беше показан за първи път на тазгодишния фестивал за инди и алтернативно кино Сънданс, през януари.

Част от публиката буквално беше потресена от него и излезе от залата още в средата на прожекцията, като част от нея отиде да повръща. Други са възхитени от различния поглед, който дуото режисьори предлагат към сюжетите в киното, филмите като цяло и историите за приятелство и връзка между човешките същества. Variety нарече лентата „Най-странният филм появявал се на Сънданс до момента“, а The Hollywood Reporter написа, че лентата е „контрапункт на човека, човешката природа и нормалните функции на тялото.“

Впоследствие лентата донесе награда за режисура на Клан и Шайнерт. Трейлърът и филмът веднага бяха поставени в Red band категорията в киното, което автоматично ги определя, като „различен“, „неспазващ правилата“, за „ограничена аудитория“ и казва на публиката, че трябва да е подготвена за насилие, повече секс или в този случай – различен поглед към човешкото тяло, функциите му и живота като цяло.

Други критици определиха лентата не просто като алтернативна, а като минаваща всякакви граници. Ние можем да кажем, че това просто е кино, каквото не сте гледали до момента.

Swiss Army Man използва мотиви от „Робинзон Крузо“ до „Франкенщайн“, като обръща нормалните истории и сюжети буквално наопаки. Нищо, което очаквате, не се случва в този филм.

Даниел Радклиф обича да експериментира с ролите, които поема, което го прави един от най-различните актьори в модерното кино в момента и със сигурност може да отбележим, че отдавна не е малкото момче, което изигра Хари Потър. Порастването в киното му отива и му стои все по-добре. Пол Дейно от друга страна е различен и странен актьор, който играе от години и внимателно подбира проектите си. Той никога не е имал големият бум или истерия, която Даниел Радклиф получава още в ранна възраст. За сметка на това зад гърба си има великолепни продукции, като „Prisoners“ на Денис Вилньов, „Мис Слънчице“, „Руби Спаркс“, „12 години в робство“ и последно имахме шанса да го гледаме в прекрасния „Младост“ на Сорентино.

Тандемът Радклиф-Дейно е обречен да изиграе нещо добро, нека никой не се съмнява в това. А толкова краен, различен, алтернативен, брутален и дори гнусен филм като Swiss Army Man е онова, което някак им пасва като добре ушита ръкавица.

Филмът на Клан-Шайнерт трябва да излезе в края на юни тази година по целия свят и ще е една от най-различните ленти, които ще имате шанса да гледате по кината. Затова не го пропускайте.

 
 
Коментарите са изключени