shareit

Стоте лица на Клеър

| от chronicle.bg |

Какво е общото между нежната Жулиета от модерната версия на „Ромео и Жулиета“, аутистката Темпъл Грандин, биполярната служителка на ЦРУ – Кери Матисън, жертвоготовната Алис от „Дворецът на илюзиите“ и бойната Кейт от „Терминатор 3: бунтът на машините“?

Вероятно вече сте се досетили – общото е актрисата, която поема душата на всеки свой персонаж жадно и всеобхватно и се превръща във всяка своя героиня – Клеър Дейнс. Тя се превъплъщава във всяка своя роля толкова органично, че много трудно можем да си представим каква е Клеър в живота.

И все пак – ето няколко факта:

Клеър е родена на 12 април 1979г. в Манхатън (което е и поводът да пишем за нея днес). Тя тренира модерни танци от шестгодишна възраст, а на девет години започва да ходи на уроци по актьорско майсторство в Театралния институт „Лий Страсбърг“. На единадесет започва да играе в различни детски театрални постановки. Тя учи в манхатънското Публично училище №11 и професионалната гимназия по сценични изкуства. След това учи една година в училище „Долтън“, преди да се премести заедно с родителите си в Санта Моника за снимките на сериала „Тъй нареченият мой живот“.

През 1997 г. Клеър се дипломира във Френският Лицей в LA. През 1998 г. е приета в специалност психология в Йейлския университет.

Препоръчителното ѝ писмо за университета е написано от режисьора Оливър Стоун. Тя следва психология две години, преди да прекъсне образованието си за да се фокусира върху актьорската си професия – там, където й е мястото.

Клеър е омъжена за актьора Хю Денси, с когото се запознава по време на снимките на филма „Когато падне мрак“. Двамата имат син на име Сайръс Майкъл Кристофър, роден на 17 декември 2012 г.

Но стига толкова словоблудство. Разгледайте галерията, която направихме с най-паметните й роли и си припомнете защо Дейнс е една от най-добрите съвременни актриси, загърбила суетата около красота, клюки и „звездност“ и посветена изцяло на прецизните си актьорско изпълнения, които й спечелиха звезда на Холивудската алея на славата миналата година.

 
 
Коментарите са изключени