shareit

Стивън Фриърс представи „Довереникът на кралицата“ във Венеция

| от chronicle.bg, по БТА |

Британският режисьор Стивън Фриърс представя на кинофестивала във Венеция историята на едно необичайно приятелство между кралица Виктория и индийския й слуга Абдул Карим във филма си „Довереникът на кралицата“, предаде Франс прес.

В образа на владетелката зрителите ще видят голямата звезда на британските кино и театър Джуди Денч. Ролята на Абдул Карим е поверена на боливудския актьор Али Фазал.

Сценарист на екранната адаптация по книгата на Шрабани Басу е Лий Хол („Били Елиът“). Сред звездите на филма освен Джуди Денч и Али Фазал са Майкъл Гамбън, Еди Изард, Саймън Калоу, Тимъти Пигот-Смит.

Историята на Виктория и Абдул започва през 1887 г. в замъка Уиндзор по време на честванията по случай 50-годишнината от възкачването на престола на кралицата, тогава 68-годишна. Когато погледът на „внесения“ от Индия слуга се кръстосва с нейния, кралският двор е скандалиризан. Виктория, отскоро вдовица, властва изолирана и заобиколена от придворни, които я отегчават. Скоро Нейно Величество попада в плен на обаянието на младия слуга и решава да го провъзгласи за свой преподавател по езика урду. Абдул пренася владетелката в далечна Индия, очаровайки я с разказите за един различен свят. Помежду им постепенно се заражда искрено и предано приятелство, продължило до смъртта на кралица Виктория през 1901 г.

Филмът „Довереникът на кралицата“ се представя във Венеция извън конкурсната програма. Стивън Фриърс, създател на продукции като „Опасни връзки“ „Кралицата“, „Филомена“, „Флорънс“, освен това ще бъде почетен с наградата „Слава на режисьора“. Отличието се присъжда за новаторство в киното. Сред предишните му носители са Брайън де Палма, Аниес Варда, Еторе Скола, Силвестър Сталоун, Ал Пачино.

 
 
Коментарите са изключени