shareit

Шпионски игри с Хю Лори

| от |

Новият сериал на BBC носи името The Night Manager и има няколко важни неща, които трябва да знаете за него, в случай, че по някаква странна причина не ви е попадал в листата за гледане. Шоуто е едносезонна продукция на британския канал, адаптация е по романа на Джон Льо Каре и бележи завръщането в телевизията на Хю Лори и Том Хидълстън.

Кариерата и на двамата стартира от малкия екран – единият става култов с образа си на сприхавия д-р Хаус, базиран на известния Шерлок Холмс. Роля, която му носи два Златни глобуса, общо шест номинации за наградата и го поставя в центъра на завъртялата се буря, наречена „новата по-добра телевизия“. Също така го прави мега звезда и да, колкото и странно да звучи, нещо като секссимвол за жените, които предпочитат умни мъже. Което е около 80% от нежната половина на човечеството, което пък прави мистър Лори любимец на дамите, когато той е на цели 45 години.

Том Хидълстън – млад, първокласен представител на расовите мъже в добре ушити костюми, стартира кариерата си на театралната сцена, а след това се пренася на малкия екран. Първата му запомняща се роля в тв продукция, е тази на младия Магнус Мартишон в британската адаптация по шведския „Инспектор Валандер“. Това всъщност е и последната по-малка роля за Хидълстън, преди той да се влее в редиците British finest, които превзеха Холивуд. Другата телевизионна продукция, в която участва години след „Инспектор Валандер“, е The Hollow Crown, но тя изобщо не се брои за сериал. А за много по-различен тип телевизия по произведенията на Шекспир, където Хидълстън е крал Хенри V.

Някои ще кажат, че на двамата някак им е предречено, рано или късно да се срещнат. И когато гледате първия епизод на The Night Manager и видите динамиката между тях, някак знаете, че присъствате на среща от високо ниво.

Продукцията, в която Лори и Хидълстън биха участвали заедно трябва да е като тях – класна, помислена и с поле за изява на актьорските им възможности. Дали ще е сурова или романтична, или някакъв друг жанр, в случая няма значение. Факт е, че е шионски криминален трилър само добавя бонуси към портфолиото, както на актьорите, така и на умните хора от BBC, които са решили да вложат пари в сериала.

От друга страна имаме Джон Льо Каре – британски автор, с истинското име Дейвид Джон Мур Корнуел, който пише от 60-те години на миналия век и романите му имат вярна публика, почитатели на високия клас шпионски романи с интриги от световно ниво и значение. В историите на Льо Каре нито един проблем не е малък, нищо не е случайно, всяко нещо е с по-дълбок смисъл, съдбата има малка роля, всичко е помислено до нивото на най-заплетената интрига, а играчите във всяка игра на война, която той разлиства, винаги са от най-големите и важни агенции, от хората, които въртят света и определят кой да управлява и кой да пасе патки, както се казваше в една поговорка.

Льо Каре има няколко филмирани романа, най-известните, сред които са „Дама, поп, асо, шпионин“, който има три номинации за „Оскар“, включително първа за Гари Олдман, чийто конфликт с Академията е всеизвестен, и които сигурно доста са си изкривили вратовете, за да го номинират за тази роля. Другият е „Шивачът от Панама“ – висококласен шпионски трилър, истинско guilty pleasure за почитателите на жанра, в което Пиърс Броснан всъщност най-после изглежда като човек, който може да играе. И разбира се, „Вечният градинар“ и „Най-търсеният човек“, който отбеляза финала на кариерата на Филип Сеймур Хофман, който си отиде малко преди филмът да излезе по кината. Казано накратко, Льо Каре е майстор на писането за висш шпионаж, на играта на шах с хора и на създаването на добри, плътни и интересни персонажи и интриги.

The Night Manager е четвъртият сериал по роман на автора, но сигурно е най-известният до момента и ще привлече огромна публика. Не само заради Лори и Хидълстън. В продукцията участват и прекрасните Елизабет Дебики, Оливия Колман и Том Холандер. А и Льо Каре се е превърнал в епитет на доброто писане. Също така и заради ВВС, които макар да произвеждат малко сериални продукции, в сравнение с американските си колеги, са се доказали като добра телевизия със смисъл. Нека никой не се съмнява в това.

The Night Manager е качествен шпионски трилър, сниман модерно и в съзвучие с всички правила на жанра. С динамика, красиви кадри, прилична интрига и добри и плътни персонажи. Объркан на моменти, държащ зрителя в леко неведение от типа на „какво, по дяволите, се случи“, шоуто е поредната продукция, която доказва, че телевизията отдавна е на друго ниво.  Динамиката на Лори и Хидълстън пък носи онова усещане, че всъщност гледате кино, което винаги е жестоко.

Историята разказва за нощен мениджър в скъп хотел, в ролята е Том Хидълстън, възпитан в порядките на най-добрите особи и лордове, който, именно поради тези си качества, попада в центъра на интрига за износ и продажба на оръжие от богат бизнесмен на още по-богат арабски наследник. В интригата са замесени и световни събития, случили се непосредствено преди няколко години. Льо Каре обича да работи върху истински случки и да разработва своя по-интимна гледна точка към нещата. Да прави по-лична история, в която винаги има замесени жени, секс, оръжия, конфликти със световен мащаб… The Night Manager не прави изключение. Нощният мениджър, станал непосредствен участник в интригата, започва да таи истинска ненавист и омраза към основния виновник на случилите му се нещастия – бизнесмена Ричард Роупър, в ролята е Хю Лори. Години по-късно след динамичния им сблъсък, двамата се срещат отново и този път Джонатан Пайн, както е името на персонажа на Хидълстън, е вербуван от тайните служби, за да се внедри в организацията на Роупър и да го съсипе веднъж завинаги.

Играта на котка и мишка е поднесена с финес и е придружена от добър диалог и великолепно актьорско надиграване от двама класни представители на киното и телевизията, които си партнират като в боксов мач – раздават си удари и не пестят сили. Имаме и красиви кадри и динамика, каквато модерната телевизия, направена добре, предлага.

Сериалът вече има три епизода, с четвърти напът. Целият сезон пък се състои от общо шест епизода и се очаква да приключи в края на март. Дали ще изберете да го гледате седмица след седмица или ще изчакате, за да го видите накуп, е ваш избор. Но бъдете сигурни в едно –  редно е The Night Manager да присъства в листата ви с филмите, които да гледате тази пролет.  

 
 
Коментарите са изключени