shareit

Сериалите, които са гимнастика за ума

| от chronicle.bg |

Има сериали и сериали. Такива, които гледаме без да раздвижваме сивите си клетки, и такива, които изискват от зрителя мисъл, за да ги разбере. Днес обръщаме внимание на втората група, защото по наше скромно мнение, тя е далеч по-интересна.

От началото на новия век публиката е свидетел на това, което много експерти наричат „Златната ера на телевизията“. С други думи, от самото си създаване, тя не е била толкова добра и провокативна.

На първо място за това спомага огромният брой канали за разпространение, което позволява задоволяването на различните вкусове. На второ място, телевизията отдавна не е поле на дребните конфликти, които се разрешават в средата на епизода. Днес тя вече е място, където могат да бъдат разгърнати сложни и многопластови истории, предназначени за зрителите с по-високи художествени потребности.

Днешната ни галерия е за онези, които улавят скритите послания и намигвания на малкия екран. За очевидното, но скрито зад смешните моменти или съспенс ефектите. За групата почитатели (пък и не само) на True Detective и Fargo. Естествено няма закон, който да повелява, че тези сериали са едва ли не само за членове на „Менса“. Всеки може да ги гледа и да им се наслаждава, но само онези, които виждат отвъд видимото, могат да извлекат пълното удоволствие от Кевин Спейси в „Къща от карти“.

Вижте в галерията горе кои са сериалите, които изискват малко повече от своите зрители и ги предразполагат да го дадат. 

 
 
Коментарите са изключени