shareit

„Roma“ на Алфонсо Куарон: чакането си е струвало

| от chronicle.bg |

Има трейлъри, които ни отказват да гледаме филма. Има такива, които ни го разказват целия и няма смисъл да го гледаме. Има такива, които будят любопитството ни. Има и такива, които ни карат да настръхнем.

Накратко ще ви разкажем за един такъв. Накратко, защото каквото и да се каже за новия филм на Алфонсо Куарон, „Roma“, то ще бъде малко в сравнение с краткото видео, което само по себе си вече разказва история (а какво остава за целия филм!).

След успеха на „Гравитация“ (Gravity) преди 5 години, мексиканският режисьор и сценарист, Алфонсо Куарон има само един проект и той е сериалът „Believe“. Нещо ни подсказва обаче, че чакането си е струвало и в края на годината ще можем да гледаме филма „Roma“.

„Roma“ разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща от вътрешни конфликти. Клео е млада домашна помощница, която заедно с Адела, работи за малко семейство от средната класа в квартала Рома. Матриархът на семейството – София се бори да отгледа децата си, докато съпругът й постоянно отсъства. Клео се привързва към четирите деца на София и двете жени стават жертва на социалните порядки в страната, които се намесват дори отвъд защитените (по презумпция) граници на дома.

Филмът  е вдъхновен от личните спомени на Куарон, който израства в подобен квартал в Мексико през 60-те и 70-те години. Режисьорът определя филма, като „най-личният, който някога е правил“.

Зад проекта застава Netflix, които ще пуснат филма по кината и в онлайн платформата си в края на годината. Премиерата на „Roma“ ще бъде на кинофестивала във Венеция. Филмът участва в конкурсната програма и предстои да разберем какви награди ще събере.

 
 
Коментарите са изключени