shareit

Под прикритие, епизод 8: Четири мръсни ризи и едно погребение

Внимание! Спойлери!

„Тоя път, по който сме поели, не е хубав. Но пейзажът е красив.“

Снощният епизод на „Под прикритие“ ни сервира за предястие още едно диво гангстерско парти, обилно гарнирано с курви, наркотици и извращения с диско топки. Новото на купона е „отпушването“ на Ерол, което, предвид движението на образа му, не беше неочаквано. Дали героят на Бойко Кръстанов се движи все по-бързо по оня път, дето не е хубав, но пейзажът е красив(според думите на Куката)? Или ще се върне в неприветливите обятия на родната полиция, ще видим. Във всички случаи, персонажът му е плътен, многопластов и динамичен, така че в която и посока да тръгне – ще бъде интересно да се движим с него.

„Една и съща машина, той като я пипне: кафе – тотал щета“

Епизодът ни показва погребението на Киров (Йосиф Шамли ), по време на което колегите на загиналия полицай се срещат със сина му, за когото сме чули епизод по-рано. Сцената, в която Мартин дава акъл на момчето, след като е станал пряк виновник за смъртта на баща му, е отблъскваща. Киров се появява в епизода под друга форма: в думите на Тодоров, който си спомня как колегата му е правел най-гадното кафе. Тази малка, привидно незначителна сцена, ни напомни за „Добрият Уил Хънтинг“ , в който Робин Уилямс си спомня как жена му е стряскала кучето с пръдните си насън. Хората винаги се сещат за мъртвите с техните дребни, дразнещи навици. В този смисъл, поздравления за сценаристите.

„За тебе, брат, или добро, или нищо“

Какво се случва с Големия близнак? Очевидно го тресе параноя, но и самият Фройд е казал, че във всяка параноя има доза истина. Хаотичните му движения напред-назад между гангстерите и идеята да се превърне в защитен свидетел, не предвещават нищо добро. Поне в този епизод разбрахме дали се планира убийството му, или не. Ако загубим този герой в бъдеще, загубата наистина ще е тежка,  тъй като чаровната тъпота и лафовете на героя на Кирил Ефремов са сред най-елегантните украшения на сериала.

„Бонбони?“

Сцената в лудницата наподобяваше кадър от „Зомби апокалипсис“. Ако трябва да сме честни, повечето психиатрии (поне софийските) вече не изглеждат точно така и много от хората в тях не са толкова очевадно извън релсите, но сцената беше добра. Прекрасно включване на актьора Жоро Грозев в ролята на лудия Шекспир и Малин Кръстев с усмирителната риза – в ролята на шефа на психиатрията.

„За къде бързаш? За господин забавен ли?“

Не е ясно дали това е сценарен трик, но сякаш фигурите на Андонов и Мартин се развиват паралелно. И двамата се оказват част от любовен триъгълник с красива жена и ченге/престъпник за съперник. В този епизод видяхме прохождането на две забранени любови: не е трудно да се види, че Ния и Ерол стават невнимателни, а тъй като Иво Андонов, освен умен и лош, е и силно интуитивен. Този епизод ни показа ревността му от евентуален флирт на Ния. Моментът, в който научи истината, ще бъде труден за влюбените герои.  Неслучайно чистата любов, хвърлена в тежки условия, е лайтмотив на милиони книги и филми: тя просто винаги работи. Хвърли я на лъвовете и гледай как ще се оправи.

„Или тръгвам, или оставам. И в двата случая утре ще си мислиш за мен“

Така поставени нещата…доведоха до най-вълнуващата секс сцена в този сезон, поне до момента. Дали доброто взаимодействие между Мариан Вълев и Силвия Петкова се дължи на партньорството им във филма „HDSP: Лов на дребни хищници“ или просто помежду им работи актьорска химия, не знаем. Но едно е сигурно: и този път им се получи добре.

Въпреки че речта на Яна изобилства от психологически клишета, героинята на Силвия Петкова има с какво да провокира зрителя. Тя се опитва да бъде безпристрастен, хладен професионалист, което очарователно не й се отдава, тъй като нито сексът с колега, нито този с пациент и заподозрян, са точно в рамките на професионализма. И все пак, винаги е хубаво да наблюдаваме вътрешната борба на един човек.

„Виновникът за издънката е наказан“

Едва ли някой смята, че полицаите са водени единствено от принципност и морал в работата си, но в спалнята на „добрите“ калта е по-дълбока, отколкото сме предполагали. В началото на епизода става ясно, че убийството на Киров ще бъде потулено, а в края – се разбира и точно защо.

Къртицата се оказва на доста по-високо ниво в лицето на Бенишев – шефа на ДАНС. Досега Михаил Милчев стоеше в образа на гневния, справедлив началник, но вчера го видяхме в по-зловеща светлина: като човек, докладващ на мафията. Е, както знаем и от живия живот, корупцията по високите етажи е пагубна точно затова: защото под нея не вирее нищо.

„Ако искаш да не си капо, ела да довършиш“

С тези думи Андонов се обърна към Мартин, когато бившото ченге под прикритие и полицай Тодоров нахлуха в спа център уж за акция срещу Андонов, но се оказаха очи в очи с голото тяло на Анодонов, заобиколен от проститутки. Уви, истината е, че сценаристите са толкова решени да съсипят образа на Ивайло Захариев, че вече нищо не може да го спаси. Той попада на задънени улици отвсякъде, излиза извън контрол, предизвиква лавини от грешки и само чакаме коя от тях ще го затрупа под себе си.

 
 
Коментарите са изключени