shareit

Под прикритие, епизод 7: Време е Мартин да си ходи

| от Цветелина Вътева |

Последният епизод на „Под прикритие“ остави зрителите във водовъртеж от въпроси: възможно ли е Ерол да умре? Естествено, че е възможно, дори е сигурно. Видяхме го да пада в пропастта на Витиня. Е да, ама нали в началото на сезона го видяхме да стреля по Мартин? Е, да, но никой не може да оцелее в такава катастрофа.

Е, явно може. Ерол се отърва от падането в бездната в бус, пълен с варели с наркотици, само с драскотини и леко накуцване. Реалистично? Едва ли. Но случват ли се чудеса? Разбира се. Днес празнуваме Възкресение Христово. Какво разбрахме от снощния епизод, освен, че чудото на възкресението е присъщо и на Бойко Кръстанов?

Андонов цени лоялността високо

Подобно на мафиотите от американските филми, Иво Андонов уважава и цени високо онези, които покажат дълбока лоялност към него. Не знам дали ще бъде преувеличено да кажем, че това го доближава до гангстери от ранга на Майер Лански, Ал Капоне и Карлос Ледер, вероятно да. Но във всички случаи, онези фигури на злото, които въплъщават единствено зло, остават в духа на приказките. Онези гадняри, които демонстрират нещо човешко, са по-плътните, по-истински образи.

Секретарката на Бенишев работи за Куката

През последните два сезона, Куката сякаш малко позагуби чара си. Както каза Андонов в миналия епизод, „Куката е легенда“, но в последно време сякаш не виждахме легендарното в него. Но вчера, с издебването на Яна Танова, постановката със секретарката на Бенишев, и вечерята, на която Гацов затвори целия TAVAN, за да ухажва психоложката, го връщат в играта. Чудесна колаборация между Мариан Вълев и Силвия Петкова.

Мартин пропада надолу

Инспектор Христов устремено и целенасочено се движи в една единствена посока – надолу. Превръщането му в двойник на Попов, амбициозно решен на всички да залови своя враг номер 1, го проваля на всяка крачка. Сцената с Андонов на полицейското парти не беше в полза на Ивайло Захариев. Видяхме нещо като сблъсъка на титаните, в който обаче единият титан беше всъщност пекинез. Не за първи път Захари Бахаров износи на гърба си цялото актьорско изпълнение. Предложение: Мартин и Андонов да не попадат в една сцена заедно. След това, видяхме инспектора в самодеструктивна фаза: изгаряйки ръката си. Може би за да си докаже, че е жив? Дали сценаристите са обмисляли да пуснат за саундтрак на тази сцена „Нека ме боли“ на Слави Трифонов, можем само да гадаем. Със сигурност обаче, ни позволиха да надникнем в автодеструкцията на бившия under cover герой. А тя се случва на всички нива: физическо, професионално и личностово. Дали Мартин ще се самозаличи или гибелта му ще дойде от другаде, предстои да разберем. Във всички случаи, след финалната сцена на епизода, търпението на зрителите е на ръба.

Попов се превръща в Дънов

Разговорът между Ерол и Попов ни отпраща към едно ново поприще на бившия топ полицай: това на духовен учител. Попов усеща, че Ерол може да пристъпи в земята на грешните, и се превъплъщава в хибрид от Дъмбълдор, Гандалф и Петър Дънов, за да го спре.

Изкушението „от другата страна“

След като се върна от оня свят, Ерол бе спасен от лошите и получи извинение и пакетче не-разбрахме-какво от добрите. Часовник за хиляди левове, парти-изненада с курви и бело, торта от банкноти, частен самолет, доверието на големия бос, а някъде там – една любов. Въпреки онази „непримирост“ у Ерол, която спомена Попов, изкушението от света на гангстерите, е голямо. Особено когато човек вкуси от светлата му страна. Дали Ерол ще удържи фронта? Ние залагаме на „да“.

Никой не обича да му бъркат в дневника

Не беше дневник, а книга, но Ерол реагира на въпроса на Ния за жената от снимката, като тийнейджър, чиято майка е прочела страница от дневника му. Впоследствие историята се разнищи.

Финалът: екшън и загуба в редиците на добрите

Кръвта на инспектор Киров плисна върху финалната сцена на вчерашния епизод. Остава въпросът дали героят на Йосиф Шамли е бил „къртицата“ на Андонов. Едно е сигурно: време е Мартин да си ходи.

Още за епизода – в галерията.

 

 
 
Коментарите са изключени