shareit

Под прикритие, епизод 6: Катастрофата (Спойлери)

| от chronicle.bg |

Снощната серия на „Под прикритие“ напомняше на последния епизод от пети сезон на Game of Thrones. „Наистина ли умира?“, „Не, тъкмо свикнахме с него!“, „А Ния как ще го приеме?“.

Иска ни се да започнем отзад напред, защото е трудно човек да се съсредоточи върху любовната линия, докато в последните пет минути един от най-ярките персонажи в този сезон лети с бус към пропаст. Все пак, докато се чудим какво, по дяволите, се случи, ще ви разкажем за нещата, които разбрахме досега.

Докато в предходните епизоди сексуалното напрежение между Ния Туджарова (Йоанна Темелкова) и Ерол (Бойко Кръстанов) се засилваше, изведнъж то избухна съвсем неочаквано. Този път нямаше голи тела и разкъсани дрехи, но че започна любовна афера – можем да бъдем сигурни (вижте повече в галерията).

Честно казано, по някакъв guilty pleasure начин, това ни харесва. Любовта, покълнала на погрешното място, винаги е тема, която вълнува. Опасната връзка винаги наелектризира зрителя. Героинята на Силвия Петкова би казала, че това е заради психологическата необходимост на хората да преживяват чужди драми и да се наслаждават на опасната любов от сигурното място на диваните си. И вероятно би била права.

За сметка на това на другия любовен фронт нещата изглеждат доста по-различно. Очевидно Яна (Силвия Петкова) очевидно започва да изпитва чувства към колегата си Мартин Христов (Ивайло Захариев). Той обаче все повече започва да прилича на комисар Попов – в реакциите, непремерените решения и фанатичното преследване на целта. Ако в предишните сезони виждахме един предан на любимите си герой, то сега той е по-скоро самотник, който няма нужда от никого. Междувременно героят на Владо Пенев придобива все по-отшелническо поведение. Макар и излязъл от затвора, той търси усамотение и минимална връзка с някогашните си колеги и приятели. Същевременно вече е явно, че депресията на Попов най-сетне се пропуква и под нея изплува гневът – гневът на един баща, загубил дъщеря си или гневът на един свръх посветен в работата си полицай, неуспял да постигне делото на живота си.

И сега…онова, което не разбрахме изобщо

Изведнъж на фона на цветя и рози, и наркотици, и любови, един бус се разби, падайки от моста на Витиня и с това остави зрителите безмълвни. Напрежението между Ерол и Мартин беше явно – докато единият идеалистично иска да има отговор за всяко престъпление, независимо дали е свързано с Иво Андонов (Захари Бахаров) или не, то за другия всичко се свежда до ареста на Андонов. Това води и до най-напрегнатия момент в сезона до момента – преследването между героя на Бойко Кръстанов и автомобилите на полицията.

С този финал на епизода, сценаристите ни вкараха в сложна мисловна ситуация. Докато гледахме как буса с наркотици, шофиран от Ерол, се разбива като картонена играчка, се чудехме как е възможно Ерол да оцелее. Защо знаем, че оцелява ли? Спомнете си как започна първи епизод.

Ако излезем от вариантите на свръхестественото, то възможностите са няколко:

1. Мартин сънува кошмар и акцията не е реална;
2. Ерол има девет живота;
3. Ерол има дяволски късмет и за него трябва да има десетки статии в пресата – „Мъж оцеля след зверска катастрофа“;
4. Изскочил е от колата като Худини, но никой не е успял да го види (?!);
5. Ерол е мъртъв и сцената, която видяхме в началото на сезона (Ерол стреля по Мартин), е била заблуждаваща (или сценаристите са забравили за първи епизод).

Как ще продължи сериалът оттук нататък, предстои да видим. Може би, подобно на Game of Thrones, „Под прикритие“ ще убива любимите герои на зрителите със садистично удоволствие и качеството на шоуто няма да пострада от тези ходове. А може би не.

 
 
Коментарите са изключени