shareit

По-добрите антиутопии в киното

| от |

Киното може да се похвали с разнородни жанрове, поджанрове, истории и сюжети, които могат да зарадват всеки. Помислете си нещо, което искате да гледате или да ви се случи… В седмото изкуство вече го има.

На особена почит в момента са филмите с антиутопична тематика. Къде добри, къде лоши, този поджанр на фантастиката и sci-fi киното може да се похвали с богата и все по-набъбваща селекция. От най-ярките си представители още от едно време, какъвто е гениалният „Бразилия“ на Тери Гилиъм до един от най-комерсиалните си и модерни, изключително добре направени прочити – „Игрите на глада“, антиутопията не спира да изненадва почитателите си. Може би, защото краят наистина е близо или защото страхът от него е по-силен от всяко изкуство.

Тази седмица по кината у нас излиза независимият „Равни“ – новият филм с Кристен Стюарт и Никълъс Холт, който беше в селекцията на фестивала в Кан миналата година, разказва за перфектно подбрано общество, лишено от емоции и близост, което вярва, че е достигнало идеалната симбиоза на живот. Докато Ниа и Сайлъс не се влюбват. Мъчейки се да избягат, за да запазят чувствата си живи и любовта си, те се сблъскват със системата, която има за цел да ги унищожи.

Както се случва в повечето антиутопии, накрая любовта преебава всичко, но пък това й е най-хубавото. Любовта vs. Системата или Света vs. Супер Света, няколко наистина качествени антиутопии, които харесваме, са в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени