shareit

„Отворени рани“ приключи: въпросите, които искат отговори

| от chronicle.bg |

Ако четете този текст, най-вероятно или сте чели страхотния роман на Джилиан Флин „Отворени рани“, или сте гледали сериала по него – от първата секунда до края на финалните надписи на последния епизод. Ако ли не, то тогава излезе от текста, защото той прелива от спойлери.

Също както предишната колаборация на Жан-Марк Вале с HBO, „Големите малки лъжи“, „Отворени рани“ е дълбок скок в океан с проблемни женски персонажи, а не обикновена детективска история. Ако сте чели романа, едва ли имате въпроси относно финала на сериала, който (макар и добре направен) не успява с пълна да разкаже фактологията зад очевидните събития, които се случват в градчето Уинд Гап.

В подкаст на Vanity Fair, режисьорът Жан-Марк Вале и сценаристката Марти Ноксън отговарят на въпросите, които мнозина фенове си задават след този понеделник, когато излезе последният, осми епизод на сериала.

Кой го е направил и защо?

В случай, че още не е ясно – Ама. Тя убива Ан Неш и Натали Кийн, с помощта на своите приятелки Келси и Джоудс. Убива последната си жертва, Мей (в книгата Лили), сама. Изважда зъбите на всяка жертва като трофей и ги използва, за да направи реплика на пода от слонова кост в спалнята на Адора за куклената къща. Адора е виновна за убийството на дъщеря си Мериан, но но и за убийството на Ан, Натали и Мей. В книгата Ама признава на Камил, че в началото е била близка с Ан и Натали. Но в определен момент двете момичета са започнали да се навъртат прекалено много покрай Ама, задавайки въпроси за болестта й, но най-вече – получавайки твърде много внимание от Адора. Ама ги убива, отчасти защото е жертва на болестта на майка си. Често деца на родители със синдрома „Мюнхаузен по заместване“ имат трудност да различат насилието от привързаността. „Дете, закърмено с отрова, смята нараняването за утеха“, казва Джилиан Флин.

cq5dam.web.1200.675

Как го правят?

В книгата Ама и приятелките й отвеждат Ан и Натали в гората под претекст, че ще се забавляват. Количката за голф на Ама, която рядко виждаме в сериала, оказва голяма роля в сюжета. Ан е удушена с откраднато въже за пране. Натали е била държана в плен по-дълго, убита и след това тялото й е откарано в центъра на града, за да бъде открито.

Коя е Жената в бяло?

По време на финалните надписи на последния епизод става ясно, че Ама е Жената в бяло. „Този кадър го направихме много бързо“ казва актрисата в ролята на Ама, Елиза Сканлън. „Целта беше да покажем за кратко тази фантазия, страховит имидж на жена в бяло. Малко ми напомня на гръцка богиня.“ И в книгата, и в романа, Ама е обсебена от мита за Персефона.

Защо финалът е такъв?

Решени да не се задържат прекалено дълго върху разкриването на престъплението в стил Агата Кристи, сценаристите Марти Ноксън и Джилиан Флин, свеждат разкритието до обобщаващата реплика на сериала – „Не казвай на мама“ (Ама). Ноксън обяснява, че решението за такъв внезапен финал е продиктувано от ограниченията на телевизията като средство. В романа има само 24 страници между първото споменаване на синдорма „Мюнхаузен по заместване“ и финала на историята. За това време Камил е отровена от майка си, вижда как арестуват Адора, връща се в Чикаго с Ама, запознава се с новата й приятелка, разбира, че тя е била убита, открива зъбите в куклената къща, вижда как арестуват Ама и в кратък епилог разкрива всички улики, които може и да са останали неясни за читателя. Събитията се развиват прекалено бързо, но формата на романа напълно го позволява. Подобно стриктно заснемане не би проработило при сериала, твърди Ноксън. „Беше ни много трудно и имаме материал за цял един епизод. Не искахме обаче да правим такъв, защото не  знаем толкова много за това какво се случва след разкритието на Ама. Решихме, че окончателният финал е напълно в духа на романа за разлика от разказване на няколко страници от книгата“.

sharp-objects

Защо Камил приема толкова много отрова от Адора?

Според Ноксън: „Най-голямото желание на Камил в тази история е да разбере истината за сестра си Мериан, какво се случва с Ама и със самата нея. Можеш ли обаче да живееш с истината, след като я научиш? Очевидно е, че Камил има прекалено деструктивна природа. Но приемайки отровата, тя би могла да си докаже, че може да оцелее. Че по този начин се превръща в доказателство. Според мен това е героично и би й помогнало да се справи с белезите от миналото. Тя е с двойствен характер.“

Какво се случва с Ама?

След като се разбира, че Ама е убийцата, тя е арестувана и отива в затвора. Тъй като е на 13, би трябвало да остане там поне до навършване на пълнолетие. Според Камил присъдата ще трае по-дълго. В знак на протест момичето си отрязва косата, подобно на Камил, когато е била млада. Камил посещава Ама, която не може все още да свикне с живота зад решетките и  не се наблюдава промяна в поведението и възгледите й.

Какво се случва с Камил?

След ареста на Ама, Камил изпада в нервна криза. Взима нож и нарязва последната свободна част от тялото си – на гърба – и точно преди да посегне на лицето си е спасена от редактора на вестника, в който работи, Къри. Той и съпругата му приютяват Камил в дома си, където тя бавно се възстановява. Отказва и пиенето.

sharp-objects-tooth-floor

Какво е значението на финалната песен на Led Zeppelin, „In the Evening“?

В продължение на целия сериал Вале използва песни на популярната група. Той включва части от „In the Evening“ и по-рано в епизодите, за да направи „саундтрак, наподобяващ хорър или съспенс“. Но във финалните моменти, текстът идва точно на мястото си. В един момент песента експлодира и най-важната част от нея е текста „all my loving for you“ („цялата ми любов към теб“). Предвид мотивацията на Ама – нуждата от постоянно възхищение от страна на семейството й и нежеланието да споделя мястото си с друго момиче – текстът на песента придобива още по-голяма (почти буквална) символика: „“Oh, oh, I need your love, I need your love. Oh, I need your love, I just got to have.”

 
 
Коментарите са изключени