shareit

Няколко добри филма за медиите и журналистите

| от chronicle.bg |

Изминалия киносезон мина под знака на независимото кино. В бума на нискобюджетните филми, които обраха наградите, две заглавия (които не доминираха само в технически категории) отчетоха присъствието на големите студийни филми за милиони долари. Това бяха „Дюнкерк“ на Нолан и „Вестник на властта“ на Стивън Спилбърг.

Второто заглавие насочи погледа ни към едно от богатите полета в разказването на истории на екрана – това на комуникациите и журналистиката.

„Вестник на властта“, макар и далеч не най-доброто в творчеството на Спилбърг и не най-добрият филм на годината, е филм, който не бива да бъде подценяван. Заради историята, която разказва. Заради Мерил Стрийп и Том Ханкс – двете имена, подсигурили успеха на заглавието. Филмът по истински случай, разказва историята на издателя на Washington Post, Катрин Греъм, първата жена издател на голям американски ежедневник, и Бен Брадли – редактор на вестника. Действието се развива през 70-те, когато се води битка между Washington Post и The New York Times за разсекретяването на правителствена информация за Войната във Виетнам.

Неминуемо гледането на този филм ни припомня за заглавията на същата тематика от предишни години. По повод свободата на словото, добрата журналистика, Cambridge Analytica и доброто кино, естествено, ето няколко филма за журналистика, които препоръчваме, ако сте харесали „Вестник на властта“.

 
 
Коментарите са изключени