shareit

Новият „Мърфи Браун“ – бърз поглед преди премиерата

| от chr.bg |

Някои неща от миналото трябва да си останат там, но ако има сериал, който трябва да бъде възобновен, то това е „Мърфи Браун“. Забележителен и политически ангажиран ситком е точно каквото ни трябва предвид глобалната ситуация в момента. А ако идва от САЩ – още по-добре…

Кандис Бъргън, ела отново, по-кисела и язвителна от всякога!

Създателката на сериала Даян Инглиш слага Мърфи заедно с дългогодишните й приятели Франк Фонтана (Джо Регалбуто) и Корки Шерууд (Фейт Форд) пред камерите на сутрешно новинарско предаване през 2018 година. Предаването обаче е в директна конкуренция с шоуто на вече порасналия син на Мърфи Авери (Джейк Макдорман) по съседна телевизия.

Сериалът се стреми да е актуален като в първия епизод президентът Доналд Тръмп нарича Браун „старата Мърфи“ в Туитър – нещо, което изглежда прекалено достоверно. Нищо чудно истинският Тръмп наистина да туитне нещо за сериала, а ако това стане, екипът обещава истинските туитове да бъдат включени в сценария.

В първите три епизода, които бяха показани на критиците (в пилотката липсва една сцена с „гост звезда“, която се пази в тайна) под характерния ситкомски маниер си личи чувство на гняв и умора. Въпреки това актьорите, които все пак са ветерани в жанра и имат много добре изграденни образи, с лекота се справят отлично и възобновяват много добре енергията на стария сериал.

Макдорман също се справя добре с особеностите на ситкома, най-вече с няколкото камери. Него сме виждали преди в „Limitless“ и в един сезон на „Shameless“.

Друг нов персонаж е експертът социални медии Пат Пател (Ник Додани). Образът му е доста стереотипизиран и недодялан, което може да навлече на сериала малко неприятности. Додани обаче дава на Пат уникално комедиино присъствие в сцените му. Тайн Дейли пък ще бъде Филис – тя управлява иконичния за Phil’s Bar и на практика наследява функциите на покойния Фил (Пат Корли). Елгин, който преди се играеше от покойният Робърт Пасторели, също бива споменат.

Най-добрият аспект от „Murphy Brown“ определено е начина, по който упоменава съществуването си без да жертва от комедията или да говори директно на публиката. Сценарият винаги има предвид колко бурна и безмилостна може да бъде новинарската среда днес, но с отприщването (!) на Мърфи в света получаваме малко надежда, че нещо може да се промени.

Премиерата е на 27 септември.

 
 
Коментарите са изключени