shareit

„Никой не иска нощта“ с една единствена прожекция през май

| от chronicle.bg |

Копродукцията на Испания, Франция и България “Никой не иска нощта” ще може да бъде видяна у нас само веднъж. Вдъхновен от съдбата на изследователя Робърт Пиъри, филмът преплита историите на две жени от различни светове, останали сами с природните стихии на дългата полярна нощ.

Филмът  с носителката на “Оскар” Жулиет Бинош (“Английският пациент”), носителя на “Златен глобус” Гейбриъл Бърн (In Treatment) и номинираната за “Оскар” Ринко Кикучи (“Вавилон”) ще бъде представен у нас от Посолството на Кралство Испания със специална прожекция на 11 май от 20.00 ч. в Cinema City Mall of Sofia (бул. Александър Стамболийски 101).

„Никой не иска нощта“ е продукция, реализирана от Испания, Франция и България. През 2015 г. филмът е избран да открие 65-тото издание на международния филмов фестивал в Берлин, а тази година е номиниран за 9 награди “Гоя” и печели 4 от тях – Най-добро ръководство на продукцията, Най-добър оригинален саундтрак, Най-добър дизайн на костюми, Най-добри грим и коса.

Историята в “Никой не иска нощта” проследява борбата за оцеляване на две напълно различни жени – Джозефин и Алака – в ледената пустош на Гренландия, по време на дългата полярна нощ, която трае 178 денонощия. Действието се развива в началото на XX в., а лентата е вдъхновена от живота на изследователя Робърт Пиъри, изпреварил Руал Амундсен в надпреварата за покоряването на Северния полюс. Снимките на филма протичат в Норвегия, Испания и България по сценарий на Мигел Барос и под режисурата на Изабел Койшет – носител на пет награди Гоя – за Най-добър режисьор (The Secret Life of Words), две за Най-добър сценарий (The Secret Life of Words, My Life Without Me) и две за Най-добър документален филм (Escuchando al juez Garzón,The Invisibles).

В главните роли в “Никой не иска нощта” са носителката на “Оскар” – Жулиет Бинош и младата японка Ринко Кикучи, номинирана за “Оскар” в категорията Поддържаща женска роля за филма на Алехандро Иняриту „Вавилон“.

За ролята на Джозефин Пиъри Жулиет Бинош разказва: „Решителна и невероятно смела, тръгнала да търси мъжа си сред ледовете, тя не просто изживява цивилизационен шок, а окончателно се разделя с убедеността си, че човек може да упражнява надмощие над всичко и над всеки. Не, ние нямаме надмощие над никого и над нищо, това е идеята на филма на Изабел. Студът и полярната нощ, както времето, което героинята ми прекарва с местно момиче, я преобразяват коренно. От надменен егоист тя се превръща в личност, която е в състояние да обича и оценява човека до себе си, независимо кой и какъв е той.“

В мъжките, поддържащи роли играят познатият от филми като „Обичанйте заподозрени“ и „Проходът на Милър“, носителят на “Златен глобус” Габриел Бърн, синът на Дж. Д. Селинджър – Мат Селинджър, и българският актьор Велизар Бинев.

 

 
 
Коментарите са изключени